Endometriozis (çikolota kisti) ve Hamilelik

Endometriozis (çikolota kisti) ve Hamilelik
Endometriozis (çikolota kisti) ve Hamilelik

Endometriozis (çikolota kisti) ve Hamilelik

Endometriozis (Çikolata Kisti) Kısırlığa Yol Açar Mı?

Endometriozis 25 ila 45 yaş arası kadınlar arasında sıklıkla görülür. Her 10 kadından 1’inin karşılaştığı sağlık problemlerinden birisidir. Günümüzde sıkça karşılaşılan kadın hastalıklarının başında yer alan endometriozis, regl dönemi ve cinsel ilişki sırasında şiddetli ağrıya neden olarak kişinin yaşam kalitesinin düşmesine sebebiyet vermektedir.

Endometriozis hastalığı, cinsel ilişki ve regl döneminde şiddetli sancıya neden olabileceği gibi aynı zamanda üreme sağlığına da zarar vererek kısırlığa yani infertiliteye sebep olabiliyor. Endometriozis hastalığına sahip kadınların arasında % 30 ila 50’si kısırlık sorunu ile karşı karşıyadır.

Endometsiozis, bazı kadınlarda şiddetli ağrı ve irritabl bağırsak sendromu ile kendini belli ederken, bazı kadınlarda ise hiçbir belirti vermez. Herhangi bir endometriozis bulgusuna rastlanmayan hastalarda, bu hastalığın teşhis edilmesi 6 ila 10 sene arasında değişir. Bu nedenle, normal olarak değerlendirilen regl sancısı çeken kadınların mutlaka bir kadın doğum uzmanına görünmesi gerekmektedir.

Endometriozis Hastası Gebe Kalabilir Mi?

Gebeliğin olması için tüp doğrultusunda ilerleyen yumurtalıkların bir sperm tarafından döllenerek, rahim duvarına yerleşmesi gerekir. Ancak endometriozis hastalığında, rahmin dışına yayılmış hastalıklı dokular tüplere ve yumurtalığa zarar vererek infertiliteye yani kısırlığa neden olabiliyor. Endometriozis hastalığı spermlere ve yumurtalığa büyük ölçüde zarar vererek gebeliği engelleyebiliyor. Bu sebepten ötürü çocuk sahibi olmak isteyen anne adaylarının gebe kalma kararlarını ertelememesi önerilir.

Tüp Bebek Yöntemi (IVF)

Tüp bebek tedavisi ve aşılama gibi üreme yöntemleri veya konservatif ameliyat gibi yöntemlerle anne adaylarının gebe kalınmasına yardımcı olunabiliyor ve doğurganlık oranı % 15’lere kadar yükselebiliyor. Eğer endometriozis hastalığı tedavi edilmezse doğurganlık oranı % 2 ila %3 arasında değişebilir.

Tüp bebek tedavisi özellikle genç yaşlarda %50 ila %60 oranında anne adaylarının gebe kalma şansını artıyor. Endometriozis hastalığı sebebiyle uygulanacak olan tedavi anne adayının yaşı, sahip olduğu hastalıkları ve doğurganlık faktörleri belirliyor. Hekimin de uygun gördüğü tedavi yöntemlerinden ilaç, aşılama, ameliyat ve tüp bebek tedavisi gibi yöntemlerle endometriozis hastalığı tedavi edilebiliyor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.