Hafta Hafta Gebelik 42. Hafta Gebelik

Hafta Hafta Gebelik 22. Hafta Gebelik

Hafta hafta gebeliğin 22. Haftasında Bebeğiniz başından ayaklarına kadar 28cm. ve neredeyse 500 gr. kadar.

Beyin büyüyor ve daha karmaşık sinirsel bağlantılar oluşturmaya başlıyor. Gözleri hemen hemen oluşumunu tamamladı. Fakat irislerinde yani gözün renkli olan kısmında hala pigment bulunmuyor. Yeni oluşan kaşların ve göz kapaklarının hemen altında ışığı algılamaya devam eden daha gelişmiş gözler yer almaktadır.

Fetüs eğer yapabilse parlak ışıklara bakmamak için başını bile oynatabilir. Artık aydınlık ve karanlığı farkedebilir. Düzenli bir uyku ve uyanıklık döngüsü rutini var. Bebeğiniz artık kalp atışınızı, midenizin gürültüsünü, bedeniniz boyunca dolaşan kanın vınlama sesini ve sesinizi duyabilir. Bebeğinizi sevebilir, okşayabilir ve onunla sohbet edebilirsiniz. Dokunmayı hissedebilecek kadar sinir uçları gelişmiştir.

Bebeğiniz sizi duyabiliyor, tanıyabiliyor ve sesinize tepki verebiliyor. Hatta sesinizi duymak onu rahatlatıyor ve sakinleşmesini sağlıyor. Onunla sık sık konuşun veya şarkı söyleyin. Böylece doğumdan sonra, sesinizi duyduğu anda sakinleşmesini sağlayabilirsiniz.

Gebeliğinizin 21. haftasında sindirim güçlüğü ve mide yanması hissedebilirsiniz. Mümkün olduğu kadar baharatlı, yağlı ve ağır gıdalardan uzak durmalısınız. Gebelik öncesi kadar kolay nefes alıp veremeyebilirsiniz bu normaldir. Çünkü akciğerlerin yerleri daraldığı için alacağı hava miktarı da azalacaktır.

Sorun etmeyin siz de tüm canlılar gibi değişime uğrayarak, gebeliğinizle oluşan yeni durumlara hazır hale geleceksiniz. Bu durum karşısında vücudunuz önlem olarak kaburga sisteminizi yukarı doğru kaldırarak akciğerlere yer açacak ve alt kaburgalarınız ise yana doğru genişleyecek.

C Vitamini hala dengeli gebelik diyetinizin önemli bir içeriğini oluşturuyor. Bebeğinizin kemikleri, dişleri, kasları ve cildi için gereken kolajen oluşumunda oldukça önemli rol taşıyor. Gebeliğiniz boyunca vücudunuzun her zaman fazladan sıvıya ihtiyacı vardır. Bu ihtiyaç vücudunuzun kan yoğunluğunu arttırmak, fetüsün kolay dolaşımını sağlamak ve amniyotik sıvının ideal değerlere sahip olmasını sağlamak için oluşmaktadır.

Bu süreç boyunca günde en az iki litre su içmeniz gerekmektedir. Eğer bu tüketim miktarı gece tuvalet ihtiyacınızı arttırıyorsa, sıvı tüketiminizi günün daha erken saatlerinde yapabilirsiniz. Vücudunuzun şekli değişmeye devam ediyor; haftalar geçtikçe cildiniz esniyor ve artık eskisinden daha nazik.

Bu dönemde cildinizin kuruluğunu ve tahriş olmasının önüne geçmek  için düzenli olarak nemlendirici kremler kullanabilirsiniz.

C Vitamini tüketiminiz için besin önerileri

Portakal, kivi, çilek, yaban mersini, limon veya misket limonu, domates, brüksel lahanası, taze meyve suyu, buharda pişmiş brokoli, çiğ ıspanak

Braxton Hicks Kasılmaları

Gebeliğinizin ilerlemesi ile Braxton Hicks kasılmaları meydana gelebilir. Bu deneme kasılmaları genelde üçüncü üç aya kadar başlamaz ancak daha erkende başlayabilir. Bir kasılmanın Braxton Hicks’mi yoksa gerçek bir kasılmamı olduğunu anlamak bazen zor olabilir.

Bu sebeble mutlaka doktorunuzla görüşün. Genelde Braxton Hicks kasılmaları daha az belirgin olma eğilimindedir, düzensiz gelişir, ilerlememe eğilimindedir ve rastgele zamanlarda oluşur. Bu kasılmalarla kanama veya sıvı kaybı yaşıyorsanız bunu doktorunuza bildirmeniz gerekmektedir.

Akne

Ergenlikte olduğu gibi gebelikteki hormon değişiklikleri de ciltte artan yağ, sebun veya iltihaplanmaya neden olabilir. Ciltte akne oluşumuna yol açabilir. Yüzünüz gövdeniz ve hatta sırtınızda çatlaklar oluşabilir. Cildinizi hafif bir sabun yardımı ile temizleyin.

Gözenek tıkayan kozmetik ürünlerinden uzak durun. Reçetesiz satılan topikal kullanıma yönelik benzoil peroksit içeren ürünler güvenli kabul edilir. Daha ciddi durumlarda doktorunuz bir topikal antibiyotik reçete edebilir.

İzotretinoin ve retinoik asit gibi belirli reçeteli ilaçlar gelişmekte olan cenin için tehlikelidir ve dolayısıyla hamilelik sırasında kullanılmaması gerekir. Bu ilaçları kullanıyorsanız hamile kalmadan önce bu ilaçları kesmeniz gerekir.

Bilgilendirme: Bu sayfada ki yazılar bilgi niteliğindedir, daha detaylı bilgi için doktorunuza danışınız.

Leave a Reply

Your email address will not be published.