Hafta Hafta Gebelik 42. Hafta Gebelik

Hafta Hafta Gebelik 26. Hafta Gebelik

Hafta hafta gebelikte 26. Haftada artık ikinci 3 ay’ın sonuna doğru geldiğinizde gelişmekte olan bebeğiniz. 1 kg’mın hemen altında bir ağırlıkta. 26. Haftada bebeğinizin boyu 36 cm’dir.  Cenin amniyon sıvısını içine çekerek ve tekrar dışarı bırakarak soluk alma çalışmalarına devam eder.

Gelişimin ilk evreleri sırasında başlayan bir süreçte lenf düğümleri, timus ve dalak dahil bebeğin bağışıklık sistemi hızlı bir şekilde gelişmeye devam ediyor. Bebeğinizin kulaklarındaki sinir sistemleri artık daha fazla gelişmiş ve hassastır.  Ciğerleri gelişiyor ve kendini dış dünyaya hazırlıyor.

Sohbet ederken sizi işitebilir, hissettiklerinizi hissedebilir. Eğer oğlunuz olacaksa testisleri, testis torbasına düşmeye başlar.  Bu da yaklaşık 2-3 gün sürer. Cildi hala çok incedir. Bu hafta birleşik göz kapakları altında o ana kadar gelişmekte olan gözleri açılmaya başlar. Dışarının karanlık ya da aydınlık olduğunu fark eder.

Güçlü bir ışık varsa ona tepki verecektir.  Beyin fonksiyonları tamamlanmıştır. Bebeğinizin beyin dalga şekilleri artık doğmuş bir bebeğin beyin dalga şekilleri ile aynıdır.  Beyninin görsel ve işitsel bilgileri işleyen bölümde faaliyetlenme sürecine başladı.

Saçlar, kirpikler, kaşlar ve tırnaklar uzamaya devam ediyor. Bebeğiniz günün çoğunu anne karnında kol ve bacaklarını toplamış olarak geçirir. Ceninin akciğerleri hızla büyümeye devam ediyor. Bebeğiniz artık ağlayabilir. Omurgası gittikçe güçleniyor.

Anne adayı olarak 26. haftadan itibaren oturup kalkarken yavaş hareket etmeye dikkat edin Uyandığınız zaman yataktan hemen kalkmayın birkaç dakika bekledikten sonra kalkın. Doğum yaklaştıkça kaygılarınız ve korkularınız çoğalabilir. Bunun için düzenlenen doğum ile ilgili seminerlere mümkünse eşinizle katılabilirsiniz.

Gebelik ve doğum konusunda detaylı ve doğru bilgi sahibi olmak bu tür kaygı ve korkularınızı yenmenizde yardımcı olacaktır. Gebeliğinizin son üç ayına girdiğiniz bu dönem içinde fazladan günlük 300 kaloriye daha ihtiyacınız vardır. Yoğurt iyi bir protein kaynağıdır. Sütten daha fazla kalsiyum içerir.

Ve gebelikte daha yaygın olan maya mantarları riskini azaltan aktif bakteri kültürlerini içerir. Sofranızdan yoğurt eksik etmeyin. Anne adayımızın kasık ağrıları artmış olabilir. Gebeliğinizin bu zamanlarında tansiyonunuz biraz yükseklebilir. Preeklampsi yüksek tansiyondan kaynaklanan bir durumdur ve çoğunlukla 37. haftada görülür.

Fakat daha erken de belirebilir. Bu nedenle semptomlarını bilmenizde fayda vardır. Eğer yüzünüzde ve gözlerinizde, eklem yerlerinizde ve ayaklarınızda aşırı şişlik fark ettiyseniz doktorunuzu aramanızı öneririz. Bunun yanı sıra daha şiddetli Preeklampsi ile birlikte farklı semptomlar da yaşıyor olabilirsiniz.

Eğer başınızda yoğun ve sürekli bir şekilde ağrı varsa, çift ya da bulanık görmek gibi sikayetleriniz varsa, karın bölgenizde gerginlik ya da ağrı hissediyorsanız veya istifra ediyorsanız doktorunuza hemen bildirmelisiniz.

Günlük basit egzersizler, yürümek, yüzmek veya suda yapılan sporlar size iyi hissettirebilir. Fakat eğer grup içerisinde spor yapıyorsanız, eğitmeninize gebe olduğunuzu söylemeyi ihmal etmeyin. Yaptığınız egzersizin güvenilir olduğundan emin değilseniz doktorunuza danışın.

Ceninin tekmelerini izlemek

18-25 hafta bittiğinde gebelerin çoğu bebeğin tekmelerini, hareket ettiğini hissetmeye başlar. Bu tekmeleri takip etmek rahatlatıcı olabilir. Doktorunuzun bebeğin tekmelerini izlemenizi önerip önermediğini öğrenin ve öneriyorsa neleri takip etmenizi önerdiğini sorun.

Pelvik zemin egzersizi

Pelvik zemin egzersizlerinin (ayrıca kegel egzersizi de denilir) amacı, vajinal doğumun fiziksel zorluklarına hazırlanmak ve vajina ya da rahimde sarkma riskini azaltmak amacıyla pelvik zemin kaslarının güçlendirilmesidir. Bu teknik vajina bölgesinde ki kasları tekrarlı bir şekilde sıkmayı ve gevşetmeyi içerir.

(günde yaklaşık 100 kere ya da daha fazla) Doğru yapıldığında tuvalete gittiğinizde idrar akışını durdurmaya çalışıyormuş gibi hissedersiniz. Kegel egzersizleri hamilelik sırasında ya da mümkün olduğunca önce başlamalı ve doğum sonrası döneme kadar devam etmelidir.

Gebelik diyabeti

Gebelik diyabeti gebe kadınların %5’ini etkiler ve vücudun elde ettiği glikozun verimli kullanılmamasından kaynaklanır. Bu durum en çok gebeliğin son üç ayında görülür. Ama doktorunuz diyabet kontrolünüzü hamileliğinizin 28. Haftası civarı yapacak.

Hamilelik diyabeti genelde sağlıklı diyet ve egzersizle kontrol altına alınabiliyor; çoğu zaman doğumdan sonra yok olur.

Bilgilendirme: Bu sayfada ki yazılar bilgi niteliğindedir, daha detaylı bilgi için doktorunuza danışınız.

Leave a Reply

Your email address will not be published.