Hafta Hafta Gebelik 42. Hafta Gebelik

Hafta Hafta Gebelik 33. Hafta Gebelik

Hafta hafta gebelikte 33. Haftada yaklaşık 1800 gr. ağırlığında ve bebeğiniz doğana kadar her hafta yaklaşık 250 gram almaya devam edecek. Boyu ise yaklaşık olarak 43 cm. bebeğiniz bu hafta yaşamaya uyum sağlayacak gerekli olgunluğa erişmiş durumda.

Bu doğmak için doğum gününü beklemeyecek sabırsız bebekler için güven verici bir haberdir. Bebeğinizin gözlerindeki pigmentasyon tamamlanmadığı ve göz renkleri tam gelişmediği için bebeğinizin gözleri şimdilik mavi renkte. Bebeğinizin gözlerinin renk pigmentasyonunun tamamlanması için birkaç haftası daha var.

Bebeğiniz duyabiliyor, hissedebilir ve hatta görebilir. Hareket edebilecek yeri gittikçe daralmakta ama hala çok aktif.  Kemikleri sertleşerek, iskelet yapısı sağlamlaşıyor. Doğum kanalından geçmek için kafatasındaki kemikler tam olarak kaynaşmamış durumda. Doğum esnasında kafada oluşan baskı oldukça fazladır ve bu yüzden çoğu bebek koni görünümlü bir kafa ile doğar.

Bu kemikler beyin hücrelerinin gelişmesi sağlamak için erişkinlik dönemine kadar tam olarak kaynaşıp sertleşmez. Bu nedenle bebeklik ve çocuklukta beyin büyüdükçe ve diğer dokular genişledikçe kemikler de aynı orantıda büyürler. Bağışıklık sistemi güçleniyor.

Bu hafta bebeğin içinde bulunduğu amniyon sıvısı en fazla miktara ulaştığı haftadır. Bu haftadan sonra bu sıvının bir miktar azalması normaldir.  Bebeğinizin cildi biraz daha kalınlaştı ve buruşuk uzaylı görünüşünü hızlıca kaybetti. Gebeliğinizin bu haftası biterken bebeğinizin baş çevresi yaklaşık 9,5 mm arttı. Bunun nedeni beynindeki hızlı büyümedir.

Besinlere ek olarak göbek bağı bebeğinize antikor adı verilen ve doğumdan sonra enfeksiyonlarla savaşmasına yardımcı olacak olan bağışıklık proteinlerini de taşıyor. Gebeliğiniz boyunca bebeğinize solunum ve sindirim sistemiyle ilgili enfeksiyonlara karşı bağışıklık sağladığınız gibi kızamık vb. genel viral enfeksiyonlara karşıda antikor koruması sağlamaktasınız.

Eğer bu antikorlar sisteminizde varsa, plasenta yardımıyla sizin kan dolaşımınızdan bebeğin kan dolaşımına geçer.  Minik bebeğiniz bu dönemde sesinizi çok iyi ayırt ediyor. Onunla sürekli konuşun size tepki verdiğini ve kıpırdadığını farkedeceksiniz. Bu da bebeğinizle aranızda ki bağın güçlenmesini sağlar.

Rahminiz braxton hicks kasılmalarını yapmaya başlamış olabilir. Eğer ödem ve şişlik probleminiz varsa 3. trimesterdan itibaren yüzüğünüzü çıkarabilirsiniz. Bu haftalarda doğum gerçekleşmesi sık yaşanmaktadır.  Bundan dolayı en ufak bir değişikliği doktorunuzla paylaşmalısınız.

Karnınızın altına elinizi koyduğunuzda özellikle kafasını hissetmeniz mümkün olacak. Hormonsal değişikliklerle gelen gece yarısı tuvalete koşma, bacak krampları, mide yanması ve basketbol topu büyüklüğünde karnınız doğal olarak  uyumanızı zorlaştıracaktır. 3. Dönem insomniyası kadınların yaklaşık dörtte üçünde görülmektedir.

Bu yaklaşan doğumunuz ve bebek gelmeden önce yapmanız gerekenler konusundaki endişelerinizden de kaynaklanır. Ellerinizde ve parmaklarınızda uyuşma ayaklarınızda şişmeler olabilir. Uzun süre ayakta kalmamaya özen gösterin. Doğumda, bebeğin göbek kordonu hamilelik boyunca kordon damarlarını çevreleyen özel bir jölemsi madde ile kaplıdır.

Bu jölemsi madde içinde doğal olarak bulunan bazı hormonlar kanamayı önlemede yardımcı olurlar. Göbek kordonunun yüzeyinde ağrı reseptörleri (ağrı algılayıcı sinirler) olmadığı için, doğumda size ve bebeğinize acı vermez. Uyumak bir yana oturmak için dahi bir pozisyon bulmakta zorlanıyor olabilirsiniz.

Evde veya dışarda sürekli bir şeylere takılıyor carpıyor olabilirsiniz. Bu gayet normaldir. Hamilelik insomniyası aslında yaklaşan uykusuz geceler için güzel bir alıştırmadır. Önümüzdeki hafta ve sonrasında doğum beklentisi nedeniyle kan hacminiz artacaktır. Kan hacminizdeki artış ağırlığınıza yaklaşık 900-1800 gr ekleyecektir.

Vajina (normal) ya da sezaryen doğum hangisi olursa olsun, C vitamini, demir, çinko ve enerji, doğum sonrasında iyileşmenize yardımcı olacaktır. Tüketeceğiniz besinlerin miktarı değil kalitesi önemlidir. Bu dönemde D Vitamini, Demir, LCP, DHA tüketmeniz gereken en önemli besinler içindedir.

Kat kat giyinmeniz sizi normalde olduğundan daha sıcak hissettirir. 3. trimesterda cinsel isteğinizde azalma olabilir.  Fiziksel ve hormonel değişiklikler yüzünden mide yanması ve hazımsızlık çekebilirsiniz. Fakat aslında mideniz küçüldü çünkü bebeğiniz daha fazla yer kaplıyor.

Sık ve küçük öğünler günü daha rahat atlatmanıza yardım eder. Yemeklerinizi yavaş ve çok çiğneyerek yemeniz gerekir Eğer mide yanması, ekşime ve hazımsızlık hissediyorsanız; Çikolata, baharatlı ve yağlı yemekler, kahve, turunçgillerden bir süre uzak durun.

Hangi doğum belirtilerini takip etmemiz gerektiğini öğrenme

Doğumun ilk belirtileri daha sık braxton hicks kasılmaları veya pelvik alanda baskıyı içerebilir.  Doğum tam başladığında kasılmalar daha düzenli ve kuvvetli hale gelir. Rahim ağzı aralanmaya başlar. Daha sonra biraz kanla birlikte koyu bir jelimsi materyal olarak bir mukus tabakası çıkabilir. Buna kanlı sıvı genelde doğumun birkaç saat veya gün içinde gerçekleşeceğini gösterir.

Tümünde olmasa da bazı kadınlarda doğum suyunun gelmesi olarak adlandırılan berrak amniyon sıvısının sızmasıyla ilişkilendirilir.  Bu semptomların tümü beklenen şekilde nadiren meydana gelir. Dolayısıyla bir plan oluşturduğunuzdan ve bir semptom yaşarsanız doktorunuzu bilgilendiriniz. Gebelerin %10’unda öncesinde kasılma olmadan su gelir. Sıvı kaybı yaşarsanız kasılmanız olmasa bile derhal doktorunuza bildirmeniz gerekir.

Tokolitikler

37. haftadan önce erken doğum yapmaya başlarsanız ve rahim ağzı yeterince açılmamışsa ancak bunun dışında bebeğinizin durumu iyiyse, doktorunuz bu süreci yavaşlatmak için size bir ilaç verebilir. Bazı durumlarda bu durum bebeğinizin daha fazla gelişmesi ve doğum için akciğerlerinin hazırlanmasına imkan verir.

Tokolitikler olarak bilinen bu ilaçlar kalsiyum kanal blokerleri veya oksitosin inhibitörlerini içerir. Bir tokolitik kullanılmasının riskleri ve yararları doktorunuz tarafından dikkatli bir şekilde değerlendirilecektir. Bu ilaçlar genelde steroidlerin etkisini göstermesi için ek süre elde etmek için kullanılır. Genelde 34. Haftadan önce bebeğinizin akciğerlerinin olgunlaşmasını hızlandırmak için steroid tedavisi uygulanır ve sizin için çok düşük risk yaratmakla birlikte bebeğiniz için bu tedavi önemlidir.

Bilgilendirme: Bu sayfada ki yazılar bilgi niteliğindedir, daha detaylı bilgi için doktorunuza danışınız.

Leave a Reply

Your email address will not be published.