Hafta Hafta Gebelik 42. Hafta Gebelik

Hafta Hafta Gebelik 27. Hafta Gebelik

Tebrikler 3. Trimestreye geçtiniz.  27 haftalık gebelik sürecinde bebeğinizin karakteristik özellikleri oturmaya başladı bile. Vücut fonksiyonları çalışırken gelişim devam ediyor. Hafta hafta gebelikte 27. Haftada yani Bu önemli dönüm noktasında bebeğiniz artık 900 gram olan cenin 37 cm boyunda.

Kirpikler oluşuyor ve cenin zaman zaman gözlerini açmaya başlayacak. Kısmen büyüyen boyutu, artan vücut yağ depoları ve daha olgun akciğerleri sebebiyle, bebeğiniz bugün doğsa bile hayatta kalma şansı daha yüksektir. Bebeğinizin yüz siması artık belirginlesti. Ciğerleri, karaciğeri ve bağışıklık sistemi çalışıyor ama gelişmeye de devam ediyor. Bebeğinizin hareketlerinde artış var ve dışarıdan fark edilebilecek kadar.

Karaciğer akciğer bağışıklık sistemi olgunlaşmaya devam ediyor. Gebeliğinizin son 3 ayında, plasentanız bebeğinizin bağışıklık sistemini antikorlar sunarak güçlendiriyor. Doğumdan sonra, vücudunuz anne sütü yolu ile bebeğinize antikorlar iletmeye devam edecek.  Uyku periyotları vardır. Belirli aralıklarla uyur ve uyanır. Gözlerini açıp kapatır. Parmaklarını emer. Hıçkırır ve bunu siz hissedebilirsiniz.

Bu 10-15 dakika sürebilir ve bebeğiniz için bir zararı yoktur. Cenin sizin ve babasının sesini ayırt edebilecek düzeyde işitme duyusu gelişmiştir. Bebeğin kas elastikiyeti yavaş yavaş gelişmektedir. Gelişip kuvvetlendikçe bazen sizi uykunuzdan uyandıracak kadar şiddetlenecektir. Bebeğinizin duyuları da gelişiyor.

Retina ile birlikte, bebeğinizin gözleri ışığa karşı hassaslaşmakta. Tat algısı artık o kadar hassas ki, amniyotik sıvıya yansıyan tatları bile ayırt edebiliyor.

Bebeğiniz büyüdükçe nefes darlığınız artamaya başlayacaktır. Büyüyen rahim diyaframınızda baskı yapacak, ciğerlerinizi hava ile doldurmanız ve nefes alıp vermeniz oldukça zorlaşacaktır. Rahminiz ceninin büyüklüğüne göre genişlemek zorunda bu da kasılmalar duymanızın normal oldugu anlamına geliyor.

Anne olarak göbeğinizde bir çizgi belirdi aynaya baktığınızda bunu görebilirsiniz. Bu çizgi doğum sonrası yok olacaktır endişelenmeyin.  Kilonuzda daha hızlı bir artış olduğu için çatlaklarınızın sayısında artış olabilir. El ayaklarınızda ki ödem ve şişlikler çoğalabilir. Ayakta durmaktan kaçınmak, ayaklarınızı daha yüksekte tutarak dinlenmek ve tuz kullanımını azaltmak ödeme ve şişliklerin azalmasına fayda sağlar.

Hamilelik sırasında bazı durumlar bayılmaya sebep olabilir. Özellikle sıcak havalar, vücudunuzun pozisyonundaki, duruşunda ki ani değişimler, uzun süre ayakta kalmak, yorgunluk ya da heyecanlanma, havasız kapalı yerler ve kalabalık bu tarz bayılmalara sebep olabilir. Bu durumlardan uzak durmaya çalışın. Gebeliğe bağlı şeker hastalığı testi yaptırmanızda fayda vardır.

Hayatta kalma şansı yüksek

Bebeğiniz prematüre doğsa bile prematüre bebek yoğun bakım ünitesinde tıbbi destek sağlanması halinde hayatta kalma şansı çok yüksektir.  Bu şans kendi sağlığınıza, genetik faktörlere, doğum yaptığınız yoğun bakım ünitesinin şekline ve teknik uzmanlığı dahil bir çok faktöre bağlıdır.

27. Hafta da doğan bebeklerde bazı akciğer ya da gelişim sorunları olabilir. Ancak sonuç olarak genel durumları iyi olacaktır. Geçen her haftayla gelişmekte olan cenin güçlenecek, hayatta kalma şansı artacak ve sağlık komplikasyonları riski azalacaktır.

Son 3 aylık dönemden geçerken, bebeğiniz hızlıca büyüyor. Tekmeleri ve hareketleri güçlendi. Vücudunuz size birçok ağrı ve sızı yaşatarak bebeğinize uyum sağlamaya halen devam ediyor. Günlük hayatınızda aktif olmanız, vücudunuzun geçirdiği değişim ile baş etmenizi sağlar.

Eğer uyku düzeniniz bozulduysa gün içerisinde daha sık uyku molaları vermeniz dinlenmeniz acısından size fayda sağlar. Bu haftalarda mide yanması yaşıyor olabilirsiniz. Bu, mide sıvısının yemek borusuna doğru ilerlemesinden kaynaklanıyor.

Bebeğiniz büyüdükçe, organlarının alanları azaltıyor, ve bu kısıtlama sizde mide yanmasına sebep oluyor.

Mide yanması nasıl hafifletilir

  • Öncelikle doktorunuza danışmadan hiçbir ilaç almayın,
  • Sık sık su tüketin,
  • Uykudayken vücudunuzun üst kısmını biraz daha yüksekte olmasına dikkat edin,
  • Gün içerisinde sık ve küçük öğünler yemeye özen gösterin,
  • Uyumadan önce vücudunuzun yediklerinizi öğütmesi için mutlaka zaman tanıyın.

Mide yanmasını önlemek için şu besinlerden uzak durun

  • Acı yağlı ve baharatlı yiyecekler,
  • Kafein içeren içecekler
  • Asidik yiyecek ve içecekler

Baby shower

Anne adayı için düzenlenen doğum öncesi geleneksel olarak yapılan bir kutlamadır. Kadınlar deneyimlerini paylaşır, destek grubu oluştururlar ve genellikle de anne adayına faydalı hediyeler verilir. Bazı kadınlar bunu bebeklerinin doğumlarına kısa bir süre kaldığında (25. Haftadan sonra) ya da erken doğum riski planınızla uyuşmayabileceği bir zamanda doğumdan hemen önce de (37. Hafta) yapılabilir.
Bu günü organize etmek için yardım alabilirsiniz. Bazı durumlarda bu günün tümü yakın bir arkadaş ya da ailenizden biri tarafından düzenlenebilir.

Bilgilendirme: Bu sayfada ki yazılar bilgi niteliğindedir, daha detaylı bilgi için doktorunuza danışınız.

Leave a Reply

Your email address will not be published.