Yumurtalık kanseri

Yumurtalık kanseri
Yumurtalık kanseri

Yumurtalık kanseri

Yumurtalık kanseri,  yumurtalıkta ya da yumurtalıklarda başlayan bir kanser türüdür. Her biri bir badem büyüklüğünde olan yumurtalıklar östrojen ve progesteron hormonlarının yanı sıra yumurtaları da üretir. Yumurtalık kanseri genellikle pelvis ve karın içinde yayılıncaya kadar belirti vermediği durumlarda  tespit edilmez. Hastalığın bu son safhasında, yumurtalık kanserinin tedavi edilmesi zordur ve sıklıkla ölümcüldür. Hastalığın yumurtalıkla sınırlı kaldığı erken evre yumurtalık kanserinin başarı ile tedavi edilme şansı yüksektir.

Yumurtalık kanserini tedavi etmek için genelde hastalara ameliyat ve kemoterapi uygulanır. Çoğunlukla 50 yaş üstü kadınlarda görülmektedir. Yumurtalık kanseri; erken menopoza giren ve ailesinde yumurtalık kanseri olan kadınlarda daha fazla rastlanmaktadır. Kanser, yumurtalıklardan başlayıp vücudun çeşitli yerlerine mesela; meme, rahim veya bağırsaklara yayılabilir. Erken tanı ve doğru tedavi çok mühimdir. Çok belirgin bulgu vermeyen yumurtalık kanserini erken evrelerde teşhis etmek çoğu zaman mümkün olamaz ve kanserin ancak ileri evresinde tanı konulmaktadır. Bu sebepten ötürü özellikle 40 yaş üstü kadınların düzenli muayene olmaları gerekmektedir.

Yumurtalık kanseri türleri nelerdir?

Kanser hangi hücrede başlarsa, yumurtalık kanserinin türünü belirler. Yumurtalık kanseri türleri;

  • Epitel tümörler,Yumurtalıkların dışını örten ince doku katmanında başlarlar. Yumurtalık kanserlerinin yüzde 90’ı epitel tümörlerdendir.
  • Stromal tümörler, Hormon üreten hücreler barından yumurtalık dokusunda başlar. Bu tümörler çoğunlukla diğer yumurtalık tümörlerinden daha erken bir aşamada fark edilirler. Yumurtalık tümörlerinin yüzde 7’si stromaldır.
  • Germ hücreli tümörler, Yumurta üreten hücrelerde başlarlar. Bu seyrek yumurtalık kanserleri daha çok genç yaştaki kadınlarda olabilir.

Yumurtalık kanseri riskleri ve nedenleri

Kanserlerin genelinde olduğu gibi yumurtalık kanseri riski de yaşla birlikte artar. Kanser vakalarının çoğu menapoza girmiş olan kadınlarda rastlanmaktadır. Ailede kanser görülmüşse yumurtalık kanseri açısından önemli bir risk faktörü olmaktadır. 10 yumurtalık kanserinin yaklaşık bir tanesi aileden gelen hatalı bir genin kalıtılmasından oluşmaktadır. Diğer olası risk faktörleri; infertilite (kısırlık), HRT (hormon replasman tedavisi) almak, aşırı kilolu veya uzun olmak, endometriyozis ve talk pudrası kullanmak sonucu oluşabilmektedir.

Yumurtalık kanserini önlemek için neler yapılabilir?

Yumurtalık kanserini önleyebilecek kesin bir yöntem yoktur. Fakat düşük risk ile ilişkilendirilmiş bazı etmenler şöyledir:

  • Özellikle 10 yıldan uzun bir süredir ağızdan doğum kontrol hapı kullanımı
  • Daha önce gebe kalmış olmak
  • Emzirme geçmişi
  • Günlük aspirin kullanımı

Yumurtalık kanserinin tanısı nasıl yapılır?

Pelvis Muayenesi

Doktorunuz kanser tanısı tedavisine büyük olasılıkla pelvis muayenesi ile başlayacaktır.

  • Genital organınızın dış kısmı dikkatle incelenir.
  • Doktor sonra vajinaya iki parmağını yerleştirir ve aynı zamanda rahim ve yumurtalığı hissetmek için diğer eli ile karnınıza baskı yapar.
  • Doktorun anormallikleri görsel olarak da kontrol edebilmek için vajina içine spekulum yerleştirilir.

Doktorunuz aşağıdakileri önerebilir:

  • Görüntüleme testleri.Karın ve pelvisinizin ultrasonografik ya da BT taramaları gibi, bu testler, yumurtalıklarınızın boyut, şekil ve yapısının belirlenmesini sağlarlar.
  • Kan testi. yumurtalık kanseri hücrelerinin yüzeyinde bulunan bir proteini (CA 125) algılar.
  • Cerrahi müdahale,Yumurtalık kanseri tanısını doğrulamak için bir doku numunesi ve karın sıvısı almak için yapılır. Minimal invaziv ya da robotik cerrahi bir tercih olabilir. Kanser tespit edilmişse, cerrah derhal ameliyata başlayabilir.

Leave a Reply

Your email address will not be published.