Kürtaj nedir?

Kürtaj nedir?
Kürtaj nedir?

Kürtaj nedir?

Kürtajın kelime anlamı “kazımak” demektir. Genel olarak rahim içinin kazınması manasına gelmektedir.   Jinekolojide çeşitli sebeplerle yapılabilmektedir:

  • İstenmeyen bir hamileliğin sonlandırılması
  • Anne karnında ölmüş bir fetüsün alınması
  • Rahim içinde kitle şüphesi
  • Yoğun adet kanamalarının teşhisi ve tedavisi
  • Postmenopozal dönemde kanama
  • Postmenopozal dönemde rahim duvarının kalınlaşması
  • Postmenopozal dönemde rahimde sıvı birikmesi

Nedenleri ile yapılmaktadır.

Tıbbi tahliye ne demektir?

Kürtaj işlemi eğer istenmeyen ya da normal seyrinde gitmeyen hamileliklerin sonlandırılması için yapılıyorsa, buna tıbbi tahliye adı verilmektedir.

Kürtaj (Tıbbi Tahliye) yasal mıdır?

Kürtaj (tıbbi tahliye), birçok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de yasal bir işlemdir. İsteğe bağlı kürtaj işlemi, 1983 yılında çıkartılan kanunla onaylanmıştır.

Hangi haftaya kadar Kürtaj yapılabilir?

10. haftaya kadar yapılabilmektedir. Resmi nikâhı olan kadınlar için çiftlerin karşılıklı rızası ve imzası gerekmekte olup, bekâr ve 18 yaş üstü kadınlar, eş rızası gerekmeden, sadece kendi rızası ve imzası ile kürtaj yaptırabilmektedirler.

Reşit olmayan kız çocuklarına Kürtaj (Tıbbi Tahliye) Yasal mıdır?

18 yaşını doldurmamış bir kız çocuğunun cezai ehliyeti olmadığı için, kız çocuğunun gebe kalmasının, kendi sorumluluğunda olmadığı ve döllenmenin karşı tarafın (erkek partnerin) sorumluluğu altında olduğu kabul edilmektedir. Çocuğun kişisel dokunulmazlığı ile ilgili kanunlara göre, 16 yaşını doldurmuş ama 18’den gün almamış kız çocuklarının gebeliklerinde, şikâyete bağlı olarak erkek partner cinsel istismarla suçlanabilir.

16 Yaşın altında Kürtaj talebi varsa

Eğer kız çocuğu 16 yaşını doldurmamış ise hamile kalması durumunda şikâyete bakılmaksızın direkt olarak cinsel istismar davası açılır.

İsteğe bağlı kürtaj (tıbbi tahliye) yaptırma izni de bu kurala bağlanmıştır; 16 yaşını doldurmuş kız çocukları, anne ya da baba onayı ile 10 haftayı aşmadıkları takdirde, kürtaj olabilirler. Henüz 16 yaşını doldurmamış gebe kız çocukları ancak mahkeme izni ile kürtaj olabilirler.

Özellikle 16 yaş ya da daha küçük kızının hamile olduğunu öğrenen  ailelerin, acilen mesai saatlerinde adliyeye, mesai dışı saatlerde polis karakolunda suç duyurusunda bulunarak savcılık kanalı ile jinekolojik muayeneye sevk almaları ve gebelik haftası tayini yapıldıktan sonra 10 haftayı geçmeyen bir gebelik söz konusu ise mahkeme kararı ile kürtaj yaptırma izni almaları gerekmektedir. Tabii ki bu süreçte hamileliğe yol açan cinsel temasın diğer tarafı olan erkek, bir suçlu olarak yargılanacaktır ve onun için ciddi hapis cezası vardır.

Kürtaj işlemi ne zaman yapılmaktadır?

Normal bir gebelikte, gebelik kesesi 5. haftada rahime yerleşmektedir. Bu da yaklaşık olarak menstrüasyonun (âdet kanaması) 1 hafta geciktiği zamana denk gelmektedir.. Gebelik kesesi görüldükten sonra, kürtaj yapılabilir.

Kürtaja rağmen gebelik devam edebilir mi?

Kürtajın yasal süresi son adet tarihinin ilk gününden itibaren sayıldığında 10 haftadır. Ancak döllenmenin erken olması durumunda bu süre hiç farkında olmadan aşılabilmektedir. Bu sebeple istenmeyen hamileliklerde son haftanın beklenmemesi en doğrusudur.

Gebelik kesesinin tam yerleşmesini beklemeden, 5. haftadan erken yapılan kürtajlarda (tıbbi tahliye), kürtaja rağmen hamilelik devam edebilmektedir.

Hangi durumlarda Kürtaj yasal süreyi aşabilmektedir?

Bazı istisnai durumlarda, uzman doktorlardan oluşan bir heyet kararı ve ailenin onay vermesi halinde, kürtaj işlemi 10. haftadan sonra da yapılabilmektedir. Bu durumlar aşağıda  ki gibidir;

  • Anne hayatını ve sağlığını tehlikeye sokabilecek durumlar
  • Bebeğin yaşamla bağdaşmayacak anomalileri
  • Bebeğin kromozomal bozuklukları (Örn. Down sendromu)
  • Tecavüz bebekleri (Mahkeme onayı gereklidir)

Leave a Reply

Your email address will not be published.