Dış Gebelik Nedir?

Dış Gebelik Nedir?
Dış Gebelik Nedir?

Dış Gebelik Nedir?

Dış gebelik nedir? Dış gebelik, döllenen yumurta rahim dışında bir yere tutunduğunda dış gebelik oluşur. Çoğunlukla tüm dış gebelikler fallop tüpünde oluşur ve bu sebeple bazen tubal gebelik olarak isimlendirilir. Fallop tüpleri büyüyen bir embriyo tutmak için tasarlanmamışlardır. Böylece, bir tubal gebelikte döllenmiş yumurta düzgün oluşamaz ve tedavi edilmesi gerekmektedir.  50 gebeliğin 1’inde dış gebelik olabilir.

Dış gebeliği daha iyi anlatabilmek için aslında bir hamileliğin nasıl oluştuğunu söylemekte yarar var. Sperm ve yumurta rahim içerisinde karşılaşıyor, yani sperm önce vajinaya düşüyor, rahim içerisinden tüpü takip ederek ilerliyor, yumurta da batın içerisinden tüpe geçiyor ve ilk karşılaşma tüpün içerisinde oluyor.

Bu tüpün içerisinde sperm ve yumurta birleşip döllenmiş yumurta olduktan sonra, yaklaşık 6-7 günlük bir yolculukla rahim içerisine geliyor ve oturuyor. Bundan sonra da oturduğu yerde anne adayının hamilelik değerleri yükselmeye ve belirtiler görülmeye başlıyor.

Ama enfeksiyon, geçirilmiş ameliyatlar, tüp bebek gibi bazı sebeplerle tüpteki bu 6-7 günlük yolculuk gerçekleşemeyebiliyor. Tüpün tıkanması, tüpün hareket kabiliyetinin bozulması gibi sebepler, döllenmiş yumurtanın tüp içerisinde rahime geri dönüşünü bir şekilde engelliyor, mevcut bulunduğu yerde kalıyor ve orada hayatına devam ediyor. Bu da dış gebelik denilen duruma sebebiyet veriyor..

Dış Gebelik Belirtileri

Dış gebelik gebeliğin tipik belirtilerini ve semptomlarını deneyimlemenize rağmen, olası dış gebeliği anlamak için aşağıdaki belirtiler ile netleşecektir:

  • Karın, pelvis, omuz ya da boyun bölgesinde gelip giden ve yoğunluğu değişebilen keskin ağrılar,
  • Vajinal kanama, normal döneminizden daha ağır ya da hafif Gastrointestinal semptomlar,
  • Halsizlik, baş dönmesi ya da bayılma.

Birkaç dakikadan uzun süren keskin bir ağrı yaşıyorsanız veya kanamanız varsa derhal doktorunuza başvurmanız gerekmektedir.

Dış Gebelik Neden Oluşur?

  • Fallop tüpünün bir enfeksiyonu ya da enflamasyonu, kısmen veya tamamen bloke olmasına sebep olabilir.
  • Pelvik bölgedeki veya tüplerdeki önceki ameliyatlar adezyonlara sebebiyet verebilir.
  • Önceki bir enfeksiyondan veya tüpteki cerrahi prosedürden elde edilen skar dokusu da yumurtanın hareketini önleyebilir.
  • Anormal büyüme veya doğum kusuru, tüpün şeklindeki anormalliğe neden olabilir.

Leave a Reply

Your email address will not be published.