Miyom nedenleri ve Miyom tedavisi

Miyom nedenleri ve Miyom tedavisi

Miyom nedenleri ve Miyom tedavisi

Genel anlamda miyomların nedenleri bilinememekle beraber aşağıdaki faktörlerin neden olabileceği düşünülmektedir;

Genetik; Miyom gelişimini genetik faktörlerin etkilediği düşünülmektedir.

Hormonlar; Hamilelik için hazırlık sırasında, her regl döngüsü esnasında  uterus astarının gelişimini uyaran iki hormon olan östrojen ve progesteron, miyomların büyümesini arttırıyor gibi görünmektedir. Miyomlar normal rahim kas hücrelerinin olduğundan daha çok östrojen ve progesteron reseptörü içerir. Miyomlar, hormon üretimindeki düşüş nedeniyle menopozdan sonra küçülme eğilimine girerler.

Diğer büyüme faktörleri; Vücudun insülin benzeri büyüme faktörü gibi dokuları korumasına yardımcı olan maddeler, miyom büyümesine neden olabilir.

Doktorlar rahim miyomlarının uterusun düz kas dokusunda bir kök hücreden geliştiğine inanmaktadır. Tek bir hücre art arda bölünür ve sonuçta yakındaki dokudan farklı sert ve kauçuk bir kütle oluşturur.

Fazla kilolu veya obez olmak, miyom oluşma riskini arttırır.

Rahim miyomlarının büyüme şekilleri değişkenlik gösterir yavaş veya hızlı büyüyebilir veya aynı boyutta kalabilirler. Gebelik sırasında mevcut olan birçok miyom rahim normal boyutuna döndüğü için gebelikten sonra küçülür veya kaybolabilir.

Miyom Tedavisi

Belirtilere yol açmayan, küçük olan veya menopoza yaklaşan bir kadında görülen miyomlarda sıklıkla tedaviye gerek duyulmaz. Ancak, belli bazı yakınmalar ve belirtiler tedavi gerekliliğini işaret edebilir:

  • Ağır ya da ağrılı regl dönemleri
  • Kısırlık
  • Kasık ağrısı
  • Adetler arasında kanama
  • Miyom veya yumurtalık tümörü gibi başka bir tümörün ayrımının yapılamaması
  • Miyomun büyümesinde hızlı artış

Miyomlar ilaçla ya da cerrahi ile tedavi edilebilirler. İlaçlar, gonadotropin salgılayıcı hormon (GnRH) agonistleri gibi, miyomları cerrahiye hazırlık için geçici olarak küçültmede ve kanamayı kontrol etmede kullanılırlar.

GnRH agonistleri, sıcak basmalar, daha fazla terleme eğilimi, vajinal kuruluk ve bazı durumlarda daha yüksek osteoporoz riski de dahil olmak üzere menopoza benzer bazı belirtilere neden olabilir.

Miyomektomi

Bu, rahim kas duvarından miyomların çıkarılması işlemidir. Hala çocuk sahibi olmak isteyen kadınlara yardımcı olabilir. Büyük miyomları olan veya rahmin belirli bazı bölgelerinde bulunan miyomları olan kadınlar bu ameliyattan yararlanamayabilir.

Endometrial ablasyon

Rahim içindeki astarın çıkarılması, eğer miyomlar rahim iç yüzeyine yakınsa bu işlem yardımcı olabilir. Endometrial ablasyon miyomları olan bazı kadınlarda histerektomiye etkili bir alternatif olabilir.

Uterin arter embolizasyonu (BAE)

Rahime giden kan kaynağının kesilmesi miyomu küçültür. Floroskopik X-ışını görüntülemesinin rehberliğinde, bir kateterden herhangi bir fibroide kan sağlayan arterlere bir kimyasal enjekte edilir. Bu yöntem miyomlu kişilerde yüzde 90’a kadar olan semptomları azaltır veya yok eder ancak hamile kadınlar için ve genellikle hala çocuk sahibi olmak isteyenler için uygun değildir.

Miyom Ameliyatı

Miyom ameliyatı genellikle iki yöntemle yapılır;

Bu yöntemler;

Kapalı yöntem (laparoskopik, histeroskopik cerrahi) ve açık yöntemdir.

Laparoskopik yöntemde büyük kesi açılmaz, yaklaşık 0.5 cm’lik deliklerden girilerek cerrahın karşısındaki monitörden izlenerek cerahi işlem yapılır. Küçük kesi olması ameliyat sonrası sürecin de rahat geçmesini sağlar. Bu yöntemi tercih etmek için kitlenin boyutu, sayısı ve yerleşim yeri de önemlidir.

Histeroskopik yöntemde, rahmin içine doğru büyümüş miyomlarda, vajinadan rahim içine girilerek ameliyat yapılır. Aynı laparoskopik yöntemde olduğu gibi konforlu ve daha az ağrılı bir ameliyattır.

Açık yöntemde ise karnın en alt bölümünde cilde 10-15 cm’lik kesi yapılır. Genellikle boyutu çok artmış ve kanser riski taşıyan miyomlarda tercih edilir. Doğurganlık dönemini tamamlamış kadınlarda sadece miyom yerine gerekli görülürse rahmin tamamı da ameliyatla alınabilir.

Miyom ameliyatında rahmin alınması şart değil!

Miyom olması gerekenden çok büyük değilse ameliyat laparoskopi ile kapalı olarak yapılıyor. Bunun nedeni ise laparoskopinin hastaya bir takım avantajlar sağlaması. Ciltte büyük kesi olmaması, daha az ağrı, daha az kanama ve enfeksiyon riskinin daha az olmasının yanı sıra kişinin hastaneden erken taburcu olup işine erken başlaması laparoskopinin avantajlarındandır ve laparoskopide yapışıklık az olduğu için hamile kalmayı etkilemiyor. Günümüzde artık problemli olmayan organı hekimler almıyorlar. Bu bağlamda kişinin yaşından bağımsız olarak rahminin değil yalnızca miyomlarının alınması yeterli oluyor.

 

Miyomlar kısırlığa yol açar mı?

Birçok kadının yaşadığı sorunlardan biri olan miyomlar kısırlığa neden olabilir. Rahim içinde bulunan miyomların kısırlığa neden olabilme ihtimali vardır. Henüz çocuk sahibi olmamış kadınların küçük bir kısmında kısırlık nedeninin miyomların olduğu gözlemlenmiştir. Miyomların döllenen yumurtananın rahme tutunmasını engelleme olasılığı yüksektir. Yumurtalık kanallarına baskı uygulayan miyomlar spermin döllenmesini, yumurtaya ulaşmasını engeller. Miyomlar tedavi edildikten sonra sağlıklı gebelikler gerçekleşir. Ancak hastanın yaşı bu durumda çok mühimdir. Herhangi başka bir rahatsızlığının olmaması çok önemlidir. Miyomların alındıktan sonra sağlıklı gebelikler yaşamaları muhtemeldir.

Leave a Reply

Your email address will not be published.