Cervarix ve Gardasil ile HPV, LGSIL, HGSIL ve CIN’den korunma

Cervarix ve Gardasil ile HPV, LGSIL, HGSIL ve CIN’den korunma

Cervarix ve Gardasil ile HPV, LGSIL, HGSIL ve CIN’den korunma

HPV Aşılarıyla ilgili TCSB Kanser Dairesi Başkanlığı, FDA (Food and Drug Administration) ve ACIP (Advisory Committee on Immunization Practices) önerileri tamamen aynı olup Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğimiz de bu konuda bilgilendirmeyi görev bilmiştir. Halen etkinliği bilinen iki ayrı firmaya ait HPV aşısı vardır. Bunlardan birisi GSK firmasına ait ikili aşı Cervarix® ve diğeri MSD firmasına ait dörtlü aşı Gardasil®’dir.

Bu iki aşı için de mümkünse seksüel ilişki öncesi olmak üzere 11-12 yaş kız ve erkek çocukları; ancak seksüel ilişki söz konusu olsa da 9-26 yaş kızlara ve kadınlara HPV testi yapılmaksızın üç doz halinde aşı yapılabilir. Ayrıca 43 yaşa kadar kadınlarda yapıldığında aynı etkinin var olduğu gösterilmiştir.

Kanser için her iki aşıda HPV 16 ve 18’e karşı antijen vardır ki bu iki tip rahim ağzı kanserlerinin %70-80’inden sorumludur. Aşılar içerisinde bulundurdukları bu iki HPV tipine karşı %100 korurlar. Dörtlü aşıda (Gardasil®) ayrıca siğillerin %90’ından sorumlu olan HPV 6 ve 11’e karşı %100 koruma da söz konusudur. Aşı yapılsa da diğer tiplerle kanser gelişebileceğinden Pap smear taramasına devam edilecektir.

Bu konuya daha iyi hakim olabilmek için ayrıca:

Papsmear

Rahimağzı kanserine dönüşme ihtimali olan lezyonlar

HPV enfeksiyonu (genital siğiller) ve

Rahim ağzı kanseri

bahsine de bakınız…

HPV (human papilloma virus) adı verilen virüs insanlarda ve özellikle de kadınlarda genital bölgede siğil oluşumuna neden olabilmekte ve rahim ağzında (bazen de vulva ve vajina’da) kanser öncüsü lezyonlara ve ileri aşamalarda da rahim ağzı ve (bazen vulva ve vajina) kanserine yakalanma riskini artırabilmektedir.

HPV özellikle gelişmiş ülkelerde son derece yaygın bir virüstür. Ülkemizde yaygınlığı daha az olsa da HPV geçiren kadınlarımızın sayısı her geçen gün artmaktadır.

 

Yeni geliştirilen aşılar, doğada yüzden fazla alt türü bulunan HPV virüsünün çeşitli tiplerine karşı vücutta aşılama yoluyla bağışıklık oluşturabilmekte ve bu virüsün yol açtığı olumsuzluklardan korunmasına yardımcı olabilmektedir.

ABD Aşı Uygulamaları Danışma Komitesi, HPV aşısının “Çocuklar için Aşılar” programına eklenmesi yönünde oy kullandı. Böylece, ABD’deki milyonlarca çocuğun aşıya sorunsuz erişimi sağlanmış olacak.
Komite, aşının 11–12 yaşlarındaki kız çocukları ile daha önce aşılanmamış olan 13–26 yaş arasındaki kadınlara yapılmasını önerdi. Komite ayrıca hekimlerinin uygun görmesi halinde aşının, 9–10 yaşındaki kızlara da uygulanabileceğini açıkladı. Aşı Uygulamaları Danışma Komitesi, aşılanma öncesinde Pap ve HPV taramasına gerek olmadığını bildirdi.  Kadınların şu anda ya da daha önce anormal bir Pap testi sonucu, pozitif HPV testi sonucu ya da genital siğilleri olup olmadığına bakılmaksızın aşının kullanabileceğini belirtti.

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), 9–26 yaş grubundaki kızlarda ve kadınlarda kullanılması planlanan ve ABD’de HPV tip 16 ve 18 ile ilişkili rahim ağzı kanserinin önlenmesine yönelik tek aşı olan MSD’nin yeni rahim ağzı kanser aşısına 8 Haziran 2006 tarihinde onay vermişti. Aşı, kullanıma hazır, üç doz, kas içine uygulanıyor. FDA, MSD’nin aşısının HPV tip 6 ve 11’in neden olduğu genital siğillerin ve düşük dereceli servikal lezyonların önlenmesi amacıyla kullanılmasını da onayladı.

GARDASİL adı verilen aşı HPV’nin en sık genital siğil yapan 6 ve 11 no’lu türüne ve en sık rahimağzı kanseri öncüsü lezyon ve rahimağzı kanseriyle ilşkili olduğu düşünülen 16 ve 18 türlerine karşı, CERVARİX adı verilen aşı ise yine HPV’nin 16 ve 18 no’lu türlerine karşı geliştirilmiş aşılardır. Yüzde 100 koruyuculukları olmasa da bu aşılar rahim ağzı kanserine karşı son derece etkili bir koruma sağlamaktadırlar.

İzlenmesi gereken yol

Doktora başvurarak jinekolojik muayeneden geçmeli ve eğer cinsel yaşamınız varsa Pap smear testine tabi tutulmalısınız. Cinsel yaşamı olmayan kızlarda her ne kadar daha önce HPV geçirilmiş olma olasılığı son derece düşük olsa bile doktorun dış genital bölgedeki muhtemel HPV lezyonlarına karşı genital bölgeyi gözden geçirmesi önemlidir.

Muayenenizde bir sorun yoksa ve smear testiniz de normalse, yani gözle görülür veya mikroskopla görülür HPV sorunlarına sahip değilseniz 6 aylık bir sürede toplam üç kez aşılanmalısınız.

İlk dozdan son doza kadar geçen süre içerisinde HPV düşündürecek bir sorunla karşılaşmadığınız sürece her aşıdan önce muayene olmanıza gerek yoktur.

Diğer önemli bilgiler

* 9-26 yaş arası kızlar veya kadınlar aşı için uygundurlar. Daha ileri yaşlar için doktor onayı gerekir.
* Aşılar HPV’ye bağlı oluşmuş bir hastalığı tedavi etmez, sadece koruyucudur.
* Daha önceden HPV’ye bağlı sorun yaşamış olanların aşıdan faydalanma ihtimali azalmakla beraber aşı olmak yine de mantıksız değildir, zira yaşadığınız sorun HPV’nin sadece bir türüyle ilgiliyse (çoğu durumda böyledir) aşılanmanız geriye kalan üç türe karşı korunmanıza yardımcı olacaktır.
* Aşıların gebelik döneminde uygulanması veya aşıya devam edilmesi önerilmemektedir.
* yan etkileri son derece az aşılardır.
* Uygulama kas içi (kol veya kalça) şeklindedir.
* Aşılansanız dahi olağan jinekolojik muayeneler devam etmelidir.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.