Yumurtalık kanserinin evreleri nelerdir?

Yumurtalık kanserinin evreleri nelerdir?
Yumurtalık kanserinin evreleri nelerdir?

Yumurtalık kanserinin evreleri nelerdir?

Doktorlar, kanserinizin evresini belirlemenize yardım etmek için ameliyatınızın sonuçlarını kullanır. Erken evre yumurtalık kanserinin belirtilerini aşağıda okuyabilirsiniz.
Evreleri:

  • Evre I. Kanser bir ya da her iki yumurtalıkta bulunur.
  • Evre II.Kanser hücreleri pelvisin diğer bölgelerine yayılmıştır.
  • Evre III.Kanser karına yayılmıştır.
  • Evre IV.Kanser karnın dışında bulunmuştur.

Yumurtalık kanseri taraması

Herhangi bir kanser tipi için tarama gerçekleştirilmeden önce doktorların uygulayacakları kesin doğrulukta bir teste sahip olmaları gerekir. Test, hastalığı anlamak açısından güvenilir olmalı ve kansere sahip olmayan kişilerde yanlış pozitif sonuçlar vermemesi gerekmektedir.
Şimdilik, genel popülasyondaki yumurtalık kanserini tespit edecek yeteri kadar güvenilir bir tarama testi henüz mevcut değildir. Fakat taramayla ilgili devam eden klinik çalışmalar mevcuttur.

Daha yüksek risk altında olan kadınların taranması

Ortalama riskin daha üstünde olmak; yani genç yaşta, özellikle 50 yaşlarından önce, yumurtalık veya meme kanseri tanısı almış, ailenin aynı tarafından, iki veya daha çok akrabaya sahip olmak anlamına gelir.

Eğer yumurtalık kanseri açısından ortalamanın üstünde risk taşıdığınızı düşünüyorsanız, doktorunuzla görüşünüz. Doktorunuz sizin genetik servisle iletişime geçmenizi sağlayacaktır. Bu merkezdeki çalışanlar size aile geçmişinizle ilgili bir takım sorular soracak ve taramanın olası riskleri ve yararları ile ilgili danışmanlık hizmeti vereceklerdir. Fakat, tarama testlerinin henüz tam anlamıyla tecrübe edilmediğini ve her türlü erken yumurtalık kanserini yakalayacağını garanti etmediğini unutmamalısınız.

Erken evre yumurtalık kanserinin belirtileri;

Erken evre yumurtalık kanserine sahip çoğu kadın hiçbir belirti rapor etmemiştir. Erken evre belirtileri karnın alt veya yan kısmında ağrı ve/veya karında doygunluk hissi ya da şişkinliği kapsar.

Yumurtalık dışında gelişen yumurtalık kanserinin belirtileri;

Kanser bir kez yumurtalık dışında geliştiğinde, kalça kemikleri arasındaki herhangi bir alanda tümör gelişmesine sebep olabilir. Bu durum ise karnın alt kısmında ağrı, sırt ağrısı, normalden daha sık idrara çıkma, kabızlık, cinsel ilişki sırasında ağrı veya karın bölgesinde şişkinliğe sebep olabilir. Bu kadınlar ayrıca menopoz sonrası kanama veya düzensiz adet kanamaları da görebilirler.

İleri yumurtalık kanserinin belirtileri;

Kanser karın bölgesi veya vücuttaki herhangi farklı bir yere yayılmış olabileceğinden, ileri yumurtalık kanseri daha çok belirti verebilmektedir. Bu belirtiler iştahsızlık, hasta olmak veya hasta hissetmek, kabızlık, yorgunluk, nefes darlığı veya karın bölgesinde farkedilebilir şişkinliği kapsar. İştah kaybınız olabilir veya yemek sonrası şişkinlik hissedebilirsiniz veya karın bölgesinde genel bir şişkinlik hissi olabilir.

Eğer bu belirtilerden herhangi birisine sahipseniz doktorunuza gidin ve check-up yaptırmak istediğinizi belirtin. Yumurtalık kanserinden başka, hastalıklarında bu gibi belirtilere sebep olabileceğini unutmayın. Bu tip belirtiler taşıyan çoğu kadın kanser değildir.

Yumurtalık kanseri tipleri

Burada yer alan bilgiler yumurtalığın epitelyal kanseri ile alakalıdır. 10 yumurtalık tümörünün hemen hemen 9’una (%90) bu tip bir kanser tanısı konulur. Yumurtalık kanserinin diğer tipleri germ hücreli tümör ve sarkomu kapsamaktadır.

Epitelyal yumurtalık kanseri, yumurtalığı kaplayan yüzey tabakasında başlar. Epitelyal yumurtalık kanserinin çeşitli tipleri mevcuttur. Seröz epitelyal yumurtalık kanseri en çok görülen tipidir. Diğer türleri ise; musinöz, endometrioid, berrak hücreli, farklılaşmamış veya sınıflandırılamaz yumurtalık kanserleridir. Şimdilik bunların hepsi aynı tedavi yöntemi ile tedavi edilmektedir.

Epitelyal yumurtalık kanserinin farklı tipleri de davranışlarına göre birlikte sınıflandırılabilirler. Kanserin davranışı, ne kadar hızlı veya ne kadar yavaş büyüdüğü anlamına gelir. Doktorlar genellikle bunu kanserin derecesi olarak adlandırır ve kanserleri sınırda, 1. Derece (iyi farklılaşmış), 2. Derece (orta derecede farklılaşmış) ve 3. Derece (az ya da farklılaşmamış) olarak sınıflandırırlar.

Normal hücreler gibi görünen kanser hücreleri iyi farklılaşmış olarak adlandırılır. Bunlar, farklılaşmamış hücreli kanserlere kıyasla daha yavaş büyüme ve yayılma eğilimindedirler. Sınırda (borderline) yumurtalık tümörlerinin yayılması çok fazla olası olmadığından, tedavisi de diğer yumurtalık kanserlerinden değişik olabilir.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.