Yumurtalık Kistleri
Yumurtalık Kistleri
Yumurtalıkta bulunan kistler aslında su dolu keseciklerdir. Bu su keseciklerinin etrafı kist denilen duvarla çevrilidir. Bayanların normal adet dönemlerinde yumurtalıklar yapısal olarak yumurta kisti geliştirirler. Adet dönemi bittiğinde bu yumurta hücrelerinden bazıları büyür ve kist halini alır. Bu kist çeşidine folikül kist denir. Adet döneminin ortalarında bu folikül kist patlayarak bulunan yumurta hücresi tüplerine aktarılır. Adet döneminde kanama nedeniyle oluşan kasık ağrılarının sebebi budur. Bu durum korkulacak bir durum değildir aksine yumurtalama sürecinin düzgün bir şekilde ilerlediğini gösterir. Çoğu zaman saatler içinde kanama ve ağrı ortadan kalkar. Bazen folikül kistler patlamayabilir. Büyümeye devam ederek yumurtalık kistlerine dönüşebilirler. Çünkü folikül kistler yaklaşık 2 santimetrelik bir çapa eriştiğinde patlarlar ve patlamamaları durumunda büyümeye devam ederlerse yumurtalık kistleri oluşmuş olacaktır. Bu kistler jinekoloğunuz tarafından yapılacak olan muayenede genel olarak ultrason cihazı aracılığıyla yapılan tetkiklerde ortaya çıkarlar. Karın bölgesinden veya vajinal yolla yapılan ultrasonografi ile değerlendirme çoğunlukla kistin tipi, büyüklüğü veya kötü huylu olup olmadığı hakkında bilgi verir. Ultrasonla yapılan kontrol genelde yeterli olur fakat gerekli durumlarda MR veya bilgisayarlı tomografi gibi tetkiklere ihtiyaç duyulabilir. Yapılan kan testleriyle kistlerin durumu anlaşılabilir. Yumurtalık kistlerinin çoğu iyi huyludur fakat yine de kontrolleri aksatmamanızda ve takip etmenizde yarar vardır.
Yumurtalık Kistinin Başlıca Belirtileri Nelerdir?
Yumurtalık kistleri çoğu zaman herhangi bir belirti göstermeyebilir. Jinekoloğunuza kontrole gittiğinizde ultrason aracılığıyla tesadüfen belli olabilirler. Fakat yine de bazı durumlarda bazı belirtiler gösterebilir. Bu belirtilerden bazıları şunlardır;
- Adet düzensizliği veya adet görememe durumu
- Kasıklarda aşırı ağrılar
- Adet süresinin çok ağrılı geçmesi
- Cinsel ilişki sırasında ağrı hissetme
- Göğüslerde ve karın bölgesinde şişlik
- Hamile kalamama
- Kilo alma
- Bulantı ve kusma
- Kasıklarda ve karın bölgesinde oluşan ani ve keskin ağrılar
Bu tarz şikayetleriniz olduğunda bir jinekoloğa kontrole gitmenizde fayda vardır. Herhangi bir şikâyetiniz olmasa dahi kontrollerinizi aksatmamanız ve düzenli olarak yaptırmanız sağlınız açısında önemlidir.
Yumurtalık Kistleri Kanser Hastalığına Sebep Olur Mu?
Yumurtalık kistleri genel olarak iyi huyludur. Kist bazı durumlarda kötü huylu olabilir ya da kötü huylu bir kiste dönüşebilir. Bu durumlardan bazıları şunlardır;
- İleri yaşlarda ortaya çıkan kistler
- Her iki yumurtada da bulunan kistler
- Etrafa yapışık, kenarları ya da sınırları belli olmayan kistler
- Çok hızlı büyüme gösteren kistler
- Karın bölgesinde sıvı birikimine neden olan kistler
- Birden fazla sayıda ve içerisinde katılık olan kistler
Bu tarz yumurtalık kistlerinin kötü huylu kist olma ihtimali vardır. Jinekoloğunuz kanser riskinden şüphelenirse ameliyat esnasında alınan parçanın tanısının hemen konulması için iyi ya da kötü huylu olup olmadığı bilgisini verebilen Frozen Patoloji bir merkezde yapılması gerekir. Bu inceleme hızlı bir şekilde yapılır ve sonuç alınır. Sonuca göre ameliyatın kapsamı genişletilebilir.
Yumurtalık Kisti Çeşitleri Nelerdir?
Folikül Kistler: 20 ila 50 yaş arası bayanlarda en sık görülebilen kist tipidir. Gelişen yumurta hücrelerinin patlamaması sonucu büyümeye devam ederek oluşturduğu bir kisttir. Genellikle 5 santimetreden küçüktürler ve herhangi bir belirti göstermeyebilirler. Tedavisi ve kontrolü için uzman bir jinekolog tarafından kontrol edilmesi gerekir. Kistin fazla büyümesi ve tedaviye rağmen küçülmemesi durumda ameliyat seçeneği düşünülebilir.
Hemorajik Kistler: Yumurtlama sonrasında folikül kistler değişikliğe uğrayarak hormon üretmeye başlarlar. Bu kistin olması gerekenden fazla büyümesiyle veya bu yapının içine kanama olmasıyla Hemorajik kistler oluşur. Folikül kistlere göre çok daha büyük ve ağrılı olabilirler. Jinekoloğunuz verdiği tedavi ile küçülebilirler. Fakat hormon salgılamaya devam ettikleri için adet döneminizde gecikmeler olabilir. Nadiren de olsa kistin yırtılması veya torsiyon adı verilen kesitin kendi etrafında dönerek kan dolaşımını durdurması durumda karnın iç bölgesinde kanama ve şiddetli ağrı şikâyeti oluşabilir. Böyle bir durumda ameliyat seçeneği düşünülecektir.
Dermoid Kist: Bu kiste çeşidi daha çok 20 yaş altı bayanlarda görülür. Kıl, diş, saç, kemik ve yağ gibi dokular içerebilirler. Bu kistler yumurtalama dönemiyle alakalı değildir. Daha anne karnındayken meydana gelen sorunlar nedeniyle oluşabilirler.
Kadın Hastalıkları ciddiye alınması gereken hastalıklardır ve kontrollerinin düzenli yapılması gerekir. Uzman bir jinekolog eşliğinde yapılacak olan kontrolleri aksatmayın ve sağlığınıza dikkat ediniz.