Laparoskopik Kist Ameliyatı
Laparoskopik Kist Ameliyatı
Hastanın karın boşluğuna girerek gerçekleştirilen laparoskopik müdahaleler; halk arasında kapalı ameliyat olarak da adlandırılır. Genel anestezi altında gerçekleştirilen işlemlerin en önemli avantajı kozmetik açıdan iyileşen küçük kesilerle tamamlanmasıdır. Klasik cerrahiye nazaran hastanın hastanede kalış süresini de kısaltan uygulama hemen bütün cerrahi branşlarda uygulanabilir.
Tanısal amaçlı olarak kullanılan laparoskopide hastanın şikâyetlerinin nedeni araştırılır. Herhangi bir patolojik durum tespit edildiğindeyse müdahale gerçekleştirilebilir. Basit kistlerin tamamına yakını bu yöntemle çıkarılabilir.
Laparoskopik Cerrahi Nasıl Yapılır?
Hastanın karın boşluğuna kamera eşliğinde girilen yöntemle göbek deliğinin hemen altından karın boşluğuna girilir. Karın içine verilen gazla bölgedeki organların birbirinden uzaklaşması sağlanır. Özellikle basit yumurtalık kistlerinde mevcut olan sağlıksız bölge sağlam dokulardan ayrılarak alınabilir. İyi huylu kistlerin alınmasında tercih edilen yöntem genel olarak laparoskopidir. Kötü huylu kistlerdeyse açık ameliyat tercih sebebi olabilir. Kistin bulunduğu bölge ve yerleşim yeri cerrahi müdahalenin türüne karar verilmesini kolaylaştırır.
Laparoskopik kist ameliyatının riskleri; uygulamanın genel anestezi altında yapılmasından kaynaklı komplikasyonlardır. Hemen her hastada rahatlıkla tercih edilecek yöntemin riskli olduğu durumlar arasında;
- Kalp hastalıkları
- Aşırı derece obezite
- Gebelik
- Batını kaplayan kitleler ve
- Önceden geçirilmiş batın operasyonları sayılabilir.
Karından yapılan uygulamada genital organlarda rastlanan yapışıklık durumu tüp ve yumurtalıkların zarar görmesine neden olabilir. Bu aşamadan sonra hastanın gebe kalma riski de azalabilir. Mevcut kistin durumu yapılan gözlemden sonra netlik kazanır ve hekim müdahalenin türüne bu aşamadan sonra karar verir.
Laparoskopik Kist Ameliyatının Avantajları Nelerdir?
Kaslarda kesi yapılmadan sadece delik açılarak gerçekleştirilen yöntemin sağladığı en önemli avantaj kozmetik açıdan çok az iz bırakması ve hızlı bir iyileşme süreci geçirmesidir. İşlem sonrasında görülen ağrı seviyesi diğer operasyonlara nazaran son derece azdır. Kesinin olmaması hastanede kapılan enfeksiyon riskinin de ortadan kalkmasını sağlar. Komplikasyon riskinin az olması hastanın normal hayatına dönüş sürecinin de hızlanmasında etkilidir. Bu uygulamanın ardından yara yerinde fıtık görülmez. Açık cerrahiye nazaran daha geniş bir görüş açısı sağlayan yöntemle anatomik bozulma yaşanmaz.
Uygulamada kullanılan aletlerin tamamı teleskopik özellik gösterir. Basit kistlerin alınmasında en güvenilir yöntem olarak kabul edilen laparoskopide sonuca hızlı bir şekilde ulaşılabilir. Ameliyatın tamamı başlangıçtan bitişe kadar ortalama 2 saat sürer. Yaklaşık olarak 1 saat gözetim altında tutulan hasta daha sonraki ilk 6 saat içinde ayağa kaldırılır. Uygulamanın ardından görülen vajinal kanama tamamen normaldir. Genel anesteziye bağlı komplikasyonlara ek olarak;
- Kan pıhtısı atma riski
- Enfeksiyon
- Bağırsak damarlarında zedelenme ve
- Omuz ağrısı uygulamanın ardından en sık görülen şikâyetler arasında sayılabilir.
Laparoskopiden Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler
Her cerrahi müdahalenin ardından olduğu gibi laparoskopik kist ameliyatının ardından da dikkat edilmesi gerekenler bulunur. İstirahat sürecinde özellikle karın bölgesinin zorlanmamasına dikkat edilmeli ve hekimin önerdiği ilaçlardan başka ilaç kullanılmamalıdır. Konusunda deneyimli uzman ekiplerle kolay ve başarılı bir şekilde tamamlanabilecek olan bu müdahalenin ardından sadece küçük dikiş izleri kalır. Dışarıdan bakıldığında neredeyse görülmeyecek özelliğe sahip olan izler kısa zaman içinde ortadan kaybolur. Titreme, gaz çıkaramama ve bulantı gibi durumlarda mutlaka müdahaleyi gerçekleştiren hekime danışmak gerekebilir.
Laparoskopik cerrahi daha önceden karın içi ameliyatı geçirmiş kişiler açısından oldukça risklidir. Akciğer ve ciddi kalp rahatsızlıkları olanlar için de önerilmeyen yöntem, aşırı zayıf ve aynı şekilde çok şişman kişilerde de ciddi riskler taşır. Laparoskopi ameliyatlı 4 farklı şekilde gerçekleştirilir. Bunlar;
- Açık
- Kapalı
- Trokar ile giriş ve
- Gazsız laparoskopidir.
İğne kullanılmayan açık yöntemde organ yaralanma riski en aza indirgenir. Kapalı ameliyata oranla çok daha uzun süren bu müdahale daha önceden karın bölgesinde ameliyat geçirmiş olanlar için uygundur. Kapalı müdahalede karın duvarlarının her biri delinir. Bu uygulamadan sonra bir takım riskler oluşabilir. Trokar ile giriş de veress adı verile iğneden yardım alınmaz. Gazsız laparoskopide ise organların birbirinden uzaklaşması ve çalışma alanı yaratılması için içeriye gaz verilmez ve batın duvarını yukarı kaldıracak özel aletlerden yardım alınır.
Laparoskopiden sonra iyileşme süreci; her ameliyatta olduğu gibi en çok merak edilen konulardan birisidir. Ameliyat öncesinde yapılması gereken herhangi bir özel işlem bulunmamakla birlikte müdahaleden 8 saat öncesinde herhangi bir şey yiyip içilmesi önerilmez. Hastanın iyileşmesi ve günlük hayatına geri dönmesi yaklaşık olarak 1 haftayı bulurken hastanede kalış süresi 1 geceyi aşmaz. İyileşme sürecinde doktor tavsiyelerine uymak ve doktorun verdiği ilaçları düzenli olarak kullanmak hasta konforunu artırır. Günümüzde başarılı bir şekilde uygulanan laparoskopik kist ameliyatı sağlık sorunlarının basit ve güvenli bir şekilde ortadan kaldırılmasını amaçlar.