Cinsel yolla bulaşan siğiller kapsamında olan genital siğil HPV virusü (Human papilloma virus) enfeksiyon sonucu oluşan kadın ve erkekte görülen genital bölgede, bazen tek bir bölgede, bazen bir kaç bölgede, bazen toplu iğne başı kadar ufak 1-2 tane, bazen çok sayıda ağrısız, sert kitlelere denildiğini belirtiyor.
“Human papillorna Virüs” daha çok hem erkek hem de kadın genital bölgede ve bu bölge mukozalarında enfeksiyon oluşumuna neden olan ve kondilom adı verilen siğil görüntüsünde kitlelerin oluşumuna sebep olan bir virüstür. HPV bir kez vücuda girdiğinde hücreler içine yerleşir ve dönemsel olarak tekrarlayan enfeksiyonlara neden olacağını belirten HPV virüsü ve buna bağlı genital siğil enfeksiyonu cinsel yolla bulaşan hastalıklar grubunda yer almasına rağmen çok nadiren de olsa cinsel ilişki dışında da bulaşabileceğini söylüyor.
Nasıl bulaşır?
Human papillorna Virüsünün bulaşması kişinin enfekte bölgesinin yani penis ya da kadın dış genital organı gibi diğer bireyin genital bölgelerine ya da ağız makat gibi bölgelerine deri mukoza teması ile bulaşmaktadır.
Erkekte HPV virüsü
Rahim ağzı kanserine sebep olan HPV virüsünün, erkeklerde de penis kanserine neden olduğu bilinmektedir. Çoğunlukla erkeklerin taşıyıcı olduğu ve bu sebepten ötürü korunmasının da kadınlar kadar önem taşıdığını unutmamak gerekmektedir. Genital siğil erkek hastalar için de mühim riskler oluşturmakta olup tespit edildiğinde, zaman kaybetmeden tedavi edilmesi gerektiğini belirtmektedir.
HPV enfeksiyonu ülkemizde de giderek artan sıklıkla görünmektedir. Hem erkekte hem de kadında ciddi ciddi sağlık problemleri yaratmaktadır.
HPV Virüsü belirtileri nelerdir?
Virüsün genellikle sıcak ve nemli bölgeleri sevdiği için makat çevresi, kasık kıvrımında küçük, deri renginde ya da kırmızı kahverengi kabarıklıklar olarak başladığını, bölge çok nemliyse beyazımsı kabarıklıklar olabileceğini belirtmektedir. Genelde ağrı veya kaşıntı yapmaz.
Kuluçka süresi HPV virüs tipine göre değişken olup bulaştıktan sonra 2 ay ile 6 yıl arasında bir kuluçka devresini takiben kadında ya da erkekte genital bölgede, anüsde, ağıza sayıları ve büyüklükleri değişen siğiller oluştururlar. Yani bazı kişilerde virüsü aldıktan 2 ay sonra siğil çıkabildiği gibi bazı kişilerde ise bu virüs yıllarca hiçbir belirti vermeyip mesela 5 sene sonra genital siğil olarak ortaya çıkabiliyor.
Oral seks ile ağza bulaşabildiği gibi komşuluk yolu ya da anal seks ile makata etrafına ya da içine de kondilom genital siğil lezyonları çıkabilmektedir. Prezervatif HPV’ de tam koruma sağlamamakta olup, bu sebeple sadece peniste değil tüm genital bölgede siğil görüntülenebilmektedir. Hatta bu siğiller karına, kasıklara ve makat bölümüne doğru yayılabilmektedir. Kısacası cinsel yolla bulaşan hastalıklardan koruyan prezarvatif, HPV’ de tam koruycu değildir. Kişi enfekte olmuş bölgeyi kaşıyarak, başka bölgelere virüsü taşıyabilir ve yayılmasına sağlayabilir.
Ağırlıklı olarak dermatolog muayenesiyle tanısı koyulmaktadır. Bazen kesin tanı için parça almak ve patolojik inceleme yapmak gerekebilir.
Leave a Reply