Histerektomi Ameliyatı Nedir?
Histerektomi Nedir?
Rahim
Leğen kemiğinin çevrelediği bölgede (pelvis) düz kastan oluşmuş, gebelikte içinde bebeğin geliştiği bir organa rahim adı verilir. Doğum sırasında kasılarak bebeğin doğmasını sağlar. Hamilelik yoksa rahim içini döşeyen tabaka (endometriyum) her ay adet kanaması şeklinde vücuttan atılır.
Rahmin alınması ameliyatıdır. Jinekolojik sorunların birçoğu histerektomi ile giderilebilir. Ancak büyük bir cerrahi girişim olduğundan doktorunuz öncelikle diğer tedavi şekillerini size önerebilir. Diğer tedavi şekillerine yanıt vermeyen durumlarda histerektomi en iyi seçenek olabilir. Karar vermeden önce tedavi seçenekleri açısından doktorunuzdan bazı bilgileri isteyiniz. Rahim alma ameliyatları yumurtalık ve tüplerin alınmasını içermez. Alınmalarını gerektirecek bir hastalık olması halinde bu organlar da alınabilir (salpingo-ooforektomi). Sıkça uygulanan bir ameliyattır histerektomi. Eğer rahminiz alınırsa bir daha gebe kalma şansınız olmaz. Histerektomi nedenleri, histerektominin riskleri, ameliyat sonrası iyileşme dönemi hakkında aklınıza takılan soruları sorunuz.
Kadın hastalıkları ve doğum bölümünün en sık ameliyatlarından biri histerektomidir. Histerektomi nedenlerinden bazıları şunlardır:
- Rahim sarkması
- Kanser (rahim, rahim ağzı, yumurtalık kanserleri)
- Endometriozis (Çikolata Kisti Hastalığı (Endometriozis) ve Kronik Karın (Pelvik) Ağrısı,)
- Anormal kanama (medikal tedaviye dirençli anormal kanama)
- Uzun süren, uygulanan tedavilere yanıt alınamayan rahim kaynaklı ağrılar
- Myomlar (rahmin düz kasından gelişen iyi huylu tümörler)
- Endometrial hiperplazi, rahim ağzı premalign lezyonları
- Adenomiyozis / Endometriozis
- Bunun yanında ileri yaşlarda yumurtalık kistleri, yumurtalık kanseri gibi durumlarda da yumurtalıklarla beraber histerektomi yapılmaktadır.
- Jinekolojik Kanserler
Histerektomi Tipleri
Rahim alınması ameliyatı, (histerektomi) ameliyatın tipi muayene bulgularına, ameliyata neden olan rahatsızlığa ve doktorun seçimine bağlı olarak değişebilir. 4 farklı ana ameliyat türü mevcuttur. Hangi ameliyatın size daha uygun, detaylı bir muayeneden sonra doktorunuzla birlikte karar vermeniz gerekir ya da doktorunuzun seçimine güvenebilirsiniz
Abdominal Histerektomi (Rahmin karından çıkarılması)
Abdomen latincede karın demektir. Alt karın bölgesinde rahme ulaşmak için ciltten başlayan bir kesi yapılır. Rahmin büyüklüğü ve ameliyatın yapılış nedenine bağlı olarak kesi dikey veya yatay olabilir. Karından yaklaşım diğer histerektomi ameliyatı tiplerine göre daha uzun iyileşme zamanı gerektirir. Bununla birlikte bazı avantajları da vardır.
Bu tip histerektomide doktor, rahim ve diğer bazı karın içi organları daha iyi görüp duruma göre değerlendirebilir. Özellikle büyük urlarda, kanser şüphesinde iyi bir yoldur. Karından yapılan rahim alınması ameliyatı (abdominal) histerektomi, vajinal ya da laparoskopik histerektomiye göre, yara enfeksiyonu, kanama, ameliyattan sonra kan pıhtısı oluşumu, sinir ve doku hasarı gibi daha büyük komplikasyon riski ile ilişkilidir. Genellikle vajinal veya laparoskopik histerektomiden daha uzun bir hastanede kalış süresi ve daha uzun bir iyileşme süresi gerektirir. Ancak her hasta laparoskopik ve vajinal histerektomi için uygun olmayabilir.
Vaginal Histerektomi (Vagen yolu ile rahmin çıkarılması)
Vajinadan yapılan kesiyle rahim dokusu çıkarılır yani karnınızda görünür herhangi bir kesi olmaz. Fakat bu yöntem her zaman uygun olmayabilir. Bu yöntemde karnınızda kesi olmaz. Kesi vagen içinde olduğu için iyileşme zamanı karından yapılan histerektomiden daha kısadır.
Bazen vajinal histerektomi sırasında karından bir kamerayla girilebilir, bu duruma da “laparoskopik yardımlı vajinal histerektomi” denir . Bu yaklaşım kullanılırsa, uterus vajinadan çıkarılır. Vajinal histerektomi genellikle abdominal veya laparoskopik histerektomiden daha az komplikasyona neden olur. İyileşme süresi, karından yapılan rahim alınması ameliyatına göre daha kısa sürebilir. Fakat her hastada mümkün değildir.
Laparoskopik Histerektomi
Bu yöntem halk arasında kapalı ameliyat olarak da bilinmektedir. . Laparoskop, bir kamera yoluyla karın içinin görüntülenmesi temeline dayanan ameliyat türüdür. Ameliyatın kısmen veya tamamen laparoskop denilen aletin aracılığı ile yapılır. Laparoskop ışıklı, mercek sisteminden oluşur, ince bir alettir. Küçük bir kesi ile karna sokulur. Doktor hastanın karın içi organlarını laparoskop yardımı ile büyütülmüş olarak ekranda görür. Ameliyata yardımcı aletlerin sokulması için birkaç küçük kesi daha yapılır.
Laparoskopik histerektomi yapmak için doktor, göbekte yaptığı küçük kesiklerden içeriye bir kamera ve cerrahi aletleri yerleştirir. Ameliyat sırasında rahim, vajinadan çıkartılır. Operasyon süresi karından ve vaginal yolla yapılan histerektomilere göre daha uzun, hastanın iyileşme dönemi daha kısa sürelidir. Abdominal histerektomi ile karşılaştırıldığında, kapalı ameliyatta, ameliyat sonrası ağrı ve enfeksiyon daha az görülür. Ayrıca hastanede kalış süresi daha azdır. Normal aktivitelerinize daha erken dönebilirsiniz.
Robotik histerektomi
Laparoskopik yaklaşımın bir çeşididir, ameliyat için kullanılan aletler, doktorun kontrol ettiği bir robota bağlanır. Buna “robot yardımlı laparoskopi” denir.