Gebeliğin 9. Haftası; 9. haftada bebeğinizin boyu bu hafta sonunda 4 cm ağırlığı ise 4 gr.dır. Bu hafta embriyo yaklaşık bir üzüm tanesi kadardır. Bebeğinizin elleri artık 10 minik parmağa ayrıldı. Başı ve vücudu aynı büyüklüktedir. 10. Haftadan itibaren fetal dönem başlayacak ve bebeğiniz artık fetüs olacak. Daha önce ki haftalarda ilk aşamada bebeğin göbek kordonu etrafındaki bağırsaklar artık karnın içerisine doğru girmeye başlar. Bu hafta bebeğin kolları ve bacakları uzamaya başlar.
Elleri bilekten kıvrılmış ve kalp bölgesinin üzerinde durmaktadır. Gözleri daha belirgin gözlerini korumak için, küçük göz kapakları oluşmuş. Göz kapakları gözlerini örtmeye başlar. Göz kapakları tamamen kapanır ve 27. Haftaya kadar açılmayacak. Kalbi dört ayrı bölmeye ayrılması tamamladı. Kapakçıklar oluşmaya başladı. Hala minicik olsa da artık insana benziyor, kuyruğu tamamen yok oldu. Bebek bu dönemde içmeye başlar ve ilk içtiği aminion sıvısıdır.
Cinsiyetini ultrasonda tespit etmek için hala çok erken, fakat küçük hareketleri görülebilir. Bebeğinizin refleksleri gelişir. Ultrason cihazı rahim duvarına dokunursa, tepki verebilir. Embriyo el ve kollarını hareket ettirmeye başlar. Siz hala hareket hissetmeseniz de, bebeğiniz daha aktif olmaya başladı. Kollarını ve bacaklarını hareket ettirebiliyor, kafasını çeviriyor ve ağzını açıp kapatabiliyor. Ağzında ve dilindeki tat tomurcukları şekillenmeye başladı. Ancak hamilelerimiz bu aşamada bu hareketleri hissedemez. Dişleri oluşmaya başlıyor ancak, doğumdan sonrasına kadar diş etlerinden çıkmaz. Bebeğinizin majör organları yani beyni, kalbi, ciğerleri ve böbrekleri gelişimlerini sürdürüyorlar. Dil, dudak ve burnu gelişmeye devam ediyor. Kasları ve kemikleri gelişmeye devam ediyor. Bu aşamada gelişen vücudunu vitamin D takviyesiyle desteklemek önemli.
Sadece sabah bulantıları değil duygusal olarak dengesiz hissetmeye de başlamış olabilirsiniz. Bu aşamada duygusal dengesizlik çok yaygındır. Çoğu kadın 6-10 haftaya kadar yoğun dengesizlik hissedip, 2. trimestırda dengesizlik durumunun hafiflediğini, doğuma yaklaşıldığında ise tekrar yoğunlaştığını söylüyor. Bebeğiniz içinizde gelişiyor, bu yüzden bedeninizin ağırlaştığını hissediyorsunuz, yorgun hissediyorsanız, nedeni bu.
Dinlenmek için her imkanı değerlendirip, uyku saatlerinizi yükseltmelisiniz. Hamilelikte sürecinde hem kendi bedeniniz hem de bebeğiniz, tükettiğiniz besinlere karşı çok hassastır. Bu yüzden tükettiğiniz ve hazırladığınız besinlere özel itina göstermeyi ihmal etmeyin.
Anne adaylarının üçte ikisi ilk üç aylık dönemin bir noktasında hamilelik sebebiyle bulantı yaşarlar. Annelerin çoğu 12- 14. haftalarda daha az mide bulantısı yaşar. Bu süreç bazı hamileliklerde biraz daha fazla sürebilir. Ayrıca hamilelik süresince semptomlar belirip yok olabilirler. Çinko vücudu hücresel boyutta destekler. Hücre yapımında, bölünmesinde ve korunmasında olduğu gibi bağışıklık sisteminin güçlenmesinde de rol oynar. Aynı zamanda kavramsal gelişimde, üreme ve kemik sağlığı açısından da fayda sağlar.
Hamileliğin 9. Haftası D Vitamini Takviyesi Zamanı
D Vitamini sağlıklı bir hamilelik diyeti için çok önemlidir. Bebeğinizin gelişimi ve kemikleri için varoluşsal önem taşır. Kalsiyum ve fosfat değerlerini dengeler. Bebeğinizin D Vitamini eksikliğini önler. Bu özellikle bebeğinizin ilk ayları için büyük önem ifade eder. D Vitamin takviyesi için en iyi yöntem, doğrudan güneş UVB ışınlarına maruz kalmaktır. Altta belirtilmiş olan gıdalarda D Vitamini mevcuttur, fakat yeterli tüketiminizi doktorunuza danışarak vitamin takviyeleriyle sağlayabilirsiniz.
D Vitamini oranınızı arttıracak 2 besin
- Yağlı balık – somon vs (haftada 2 porsiyonu aşmayınız)
- Yumurta – özellikle sarısı
Sık sık idrara çıkma
İdrara sık çıkma hamilelikte yaygın bir sorundur. Bunun nedeni kan hacminde ki artış, kas gevşetici hormonlar ve genişleyen rahmin yarattığı basınçtır. Rahim 2. Üç ayda ileri doğru hareket ettikçe biraz rahatlayabilirsiniz. İdrara çıkma sayısını azaltmak için; yatmadan hemen önce çok miktarda sıvı tüketmemek, pelvik taban egzersizi yapmak ve kafein içeren içecekleri azaltmak başlıcalarıdır. İdrarda kan, yanma hissi veya ağrı gibi şikayetleriniz varsa doktorunuzla görüşün. Bir idrar yolu enfeksiyonu olabilir.
Atıştırmak
Gıda seçimleriniz sağlıklı ( düşük şeker, doymuş yağ, karbonhidrat içeren gıdalar) olduğu sürece, ara öğünler yemekte sorun yoktur. Taze meyve sebzeler, buğday unundan krakerler, düşük yağlı yoğurt, soya, karışık çerez bunlara örnektir.
Başlangıçtaki kilonuza göre değişecek olan hedef kilonuzla ilgili doktorunuz ile görüşün.
Göğüslerde hassasiyet
Göğsünüzdeki bezler süt üretimi için hazırlanıp şişmeye ve boyutları büyümeye başlar. Bu durum bazı hamilelerde ağrıya ya da rahatsızlığa neden olabilir. Yeterli desteği olan birkaç hamilelik sutyeni almanız önemlidir. Balen sutyen ve tam oturmayan sutyenler süt bezlerini sıkıştırabilir ve daha çok rahatsızlığa sebep olabilir.
Leave a Reply