Gebeliğin 8. Haftası; 8. Haftaya ulaştığınızda, embriyo yaklaşık küçük bir fasulye büyüklüğündedir. (15 mm kadar) bu haftadan itibaren artık kilosundan bahsetmek mümkündür. Henüz kilosu 1 gr kadardır. İlk vücut hareketleri de başladı. Ancak siz hissetmek için bir süre bekleyeceksiniz. Kollar ve bacak uçları gelişiyor. Artık kolları dirseklerinden bükülebiliyor. Bu aşamada el ve kolları çok küçük kanatlara benzer. Ayak çentikleri oluşmaya başladı. Bebeğinizin süt dişlerinin uçları şekilleniyor.
Yani kemik hücreleri şekillenmeye ve minik bağlantıları gelişmeye başladı. Şimdiye kadar perdeli görünen el ve ayak parmakları arasındaki perdeler inceliyor. Bebeğinizin gözleri, ağzı ve burnu daha seçilebilir bir hale geldi. Göz kapakları oluşmaya başlıyor fakat hala yapışık durumda. Şu an bütün organları yerli yerinde ve eşsiz parmak izi şekillenmeye başlıyor. Ultrasonda incelendiğinde küçük bir burun ve üst dudak daha belirgin olabilir. Damakların altında ileride dişleri oluşturacak tomurcuklar oluşmaya basladı. Beyin artık hızlı bir şekilde gelişiyor ve tüm sinir sistemi dikkatlice organize oluyor. Beynin hızlı gelişiminden dolayı baş oldukça büyük görülür. Beyninde ki sinir hücreleri oluşmaya ve kollara ayrılmaya başlar. Omuriliğin oluşması için bir sinir borusu kapandı. Bu kapanmanın gerçekleşmemesi spina bifida gibi sorunlara neden olabilir. Yavaş bir şekilde nefes borusu genişlemeye, kuyruğu da yok olmaya başladı. Artık daha fazla bebeğe benziyor. Kalbi çok hızlı atıyor dakika da 150 defa.
Anne adaylarının üçte ikisi ilk üç aylık dönemin bir noktasında hamilelik sebebiyle bulantı yaşarlar. Annelerin çoğu 12- 14. haftalarda daha az mide bulantısı yaşar. Bu süreç bazı hamileliklerde biraz daha fazla sürebilir. Ayrıca hamilelik süresince semptomlar belirip yok olabilirler. Çinko vücudu hücresel boyutta destekler. Hücre yapımında, bölünmesinde ve korunmasında olduğu gibi bağışıklık sisteminin güçlenmesinde de rol oynar. Aynı zamanda kavramsal gelişimde, üreme ve kemik sağlığı açısından da fayda sağlar.
Egzersiz
Yüzme, yürüme veya yoga gibi hafif ile orta düzeyde egzersizin hamileyken faydalı olduğu kabul edilmekte olup, bu tür egzersizler enerji depolarınızı arttırır. Kas kuvvetinizi korur. Ruh halinizi destekler, sindirimi destekler ve hatta hamilelik diyabeti gelişme riskini bile azaltabilir. Bazı yüksek riskli hamilelikler için hangi egzersizin uygun olduğunu doktorumuzla görüşünüz.
Güçlü hissedilen duygular
Gebelik duygusallık acısından zorlayıcı bir dönem olabilir. Bulantı, düşük enerji, değişen hormonlar ve uyku bozukluğu ile birleştiğinde daha fazla endişe stres duygusallık yaşamanıza neden olabilir. Bol bol dinlenmeye çalışın ve bu süreçte sizi anlayacak insanlarla beraber olun.
Mide yanması
Mide yanması ve hazımsızlık hamilelik sırasında şiddetli olabilir. Hamilelik hormonları doğum kanalında ve sindirim sisteminde kas gevşetici etki yaratabilir. Bu durum sindirimin yavaşlamasına ve asit reflüsüne neden olur. Yemekten sonra yarım saat dik oturmak, yatarken yüksek yastık kullanmak bu durumu azaltmaya yardımcı yöntemlerdendir.
Leave a Reply