Gebelikte 7. Hafta; 7. Haftada Embriyo 1,3 cm büyüklüğünde…Yani bir yaban mersini kadar. Kafası, vücudundan daha hızlı gelişiyor. Çünkü aslında beyni hızla gelişiyor. Rahme ilk düştüğünden yaklaşık 10000 kat daha büyük boyutta. Küçük kulakları oluşmaya başladı. Bebeğinizin burun, ağız ve göz gelişimini gözlemleyebilirsiniz. Ancak duyma yeteneği genelde yaklaşık 14. Haftada veya daha uzun süre geçene kadar gelişmez. Elleri ve ayakları yüzgeçe benzer şekilde vücudundan oluşmaya başlıyor.
Dudaklar 7. haftanın sonundan itibaren gelişmeye başlıyor. Gözler kafanın yan tarafından ön tarafına doğru hareket etmeye başlar. Göz kapakları gelişmeye başlar. Sindirim ve solunum aktiviteleri ortaya çıkmaya başlıyor. Ciğerinin olduğu yerde küçük solunum yolları oluşuyor. Bebeğinizin 7. Hafta da oluşan böbrekleri kalıcı ve vücuttaki atığı yönetecek. Bebeğiniz yaklaşık bir hafta sonra idrar üretmeye başlayacak. Bebeğiniz içinizde olgunlaştıkça, bu idrarın çoğu amniyotik sıvıya boşaltılacak. Sonra tekrar bebeğiniz tarafından tüketilip, aynı döngüyü tekrarlayacak. Bebeğin cinsiyetini oluşturacak kabartı belirginleşir. Ancak henüz anlaşılamaz. Bu döneme kadar sağ sol kalp kapakçıkları ayrılmıştır. İlk bronşlar oluşmuş, beyin yarı küreleri gelişmeye devam ediyor. Önce ki embriyo dönemini hatırlatan küçük bir kuyruk hala görülebilir durumda. Embriyo gelişmeye devam ettikçe bu kuyruk kaybolacaktır.
Bebeğinizin hamilelik sırasında ve sonraki 3 yılda aldığı besinler hücrelerinin programlanmasında rol oynayacak.
7. haftadan itibaren anne adayı bazı değişiklikler hissedebilir. Baş dönmesi, bulantı uyku hali, yorgunluk hissi, meme uçlarının koyulaşması, dolgunluk, gerginliğin artması, aşerme, hazımsızlık, kabızlık gibi belirtiler olabilir. Sabah bulantıları yüzünden yemek yemek keyifsiz bir hal almış olabilir. Önce ki haftalara göre rahminiz iki katına ulaştı. Yükselmiş olan kan hacminiz ve böbreklerinizde süzülen ekstra sıvı sebebiyle normalden daha çok tuvalet ihtiyacı hissediyor olabilirsiniz.
Bunun bir diğer nedeni de rahminizin büyümesiyle oluşan basınç. İlk üç aylık dönemde mide bulantısı yaşayan kadınlar 14-18. haftaya geldiğinde rahatlar. Fakat aynı şey tuvalet ihtiyacı için söylenemez. Bu, hamilelik boyunca artarak sürecek bir ihtiyaç olacaktır. Hamile kalmadan önce ki halinize göre vücudunuzda on kat daha fazla kan var. Bağışıklık sisteminiz bebeğinizi kabullenmeye ve ikinizi de korumaya adapte oluyor. Şimdi doğal savunma mekanizmanızı sağlıklı ve dengeli beslenme diyetleriyle ekstra özen göstererek destekleme zamanı. Yeterince taze olmayan gıdalardan uzak durmalısınız.
Pastörize olmayan peynirler, çiğ deniz ürünü ve kırmızı et, şarküteri ürünleri ve önceden hazırlanmış salata gibi risk oluşturabilecek ürünlerden uzak durmaya çalışmalısınız. Kırmızı et, kümes hayvanları ve deniz ürünlerinin iyi pişmiş olmasına ve sıcak tüketilmesine özen göstermelisiniz. Bütün gıdaları dikkatlice yıkamalısınız. Bu aşamada iyot takviyesi bebeğin gelişimini destekler. İyot tiroid bezi hormonlarının üretilmesine yardımcı olur. Bu hormonlar metabolizmanın düzenlenmesini ve hücrelerin sağlıklı kalmasını sağlar. Yapılan araştırmalara göre anneleri hamilelikte iyot takviyesi almış bebeklerde, kavramsal gelişimin daha kuvvetli olduğu gözlemlenmiştir. Balık ve deniz ürünleri, süt ve yoğurt gibi süt ürünleri iyot takviyesi için iyi kaynaklardır.
Sabah bulantısı
Gebelerin yaklaşık %75’i hamilelik sırasında bulantı yaşar. Çoğunlukla bulantı 2. Ya da 3. Ayda azalmaya başlar. Uzun süreli bulantı ve kusma tıbbi müdahale gerektirir. Bazı tedbirler bulantıyı önlemeye yardımcı olur. Kokulardan uzak durmak, zencefil kökü ve b6 vitamini kullanmak, akupunktur tedavileri, küçük öğünler yemek, özel elastik bilek bantları kullanmak. Yiyecek ve içecekler bulantıyı aşırı tetikliyorsa kilo kaybediyorsanız doktorunuza başvurunuz.
Leave a Reply