Hafta hafta gebelikte 6. Haftaya ulaştınız. 6. Haftada bebeğinizin ağzı, kulağı, burnu şekillenmeye başladı. Artık bir bezelye büyüklüğünde olan küçük embriyo çok hızlı gelişiyor. Rahminizin içine bakabilseydiniz, üzerinde küçük koyu noktaları olan bir kafa olduğunu görecektiniz. Onlar bebeğinizin göz ve burun delikleri. Kafanın yanındaki iki küçük oyuk ise kulakları. Kalp artık dakikada 100 kez atıyor. Birkaç haftada bu sesler doktorunuzun kliniğinde bir doppler cihazıyla duyulabilir hale gelecek. Normal ultrason muayenesinde bebeğin kalp atışları ve gebelik kesesi görülmediği takdirde vajinal ultroson tercih edilir. Böylelikle kalp atışları daha rahat duyulabilir. Bebeğinizin boyu baş bölgesinden poposuna kadar 2-4 mm civarındadır. Kilosundan bahsetmek için henüz çok erken. Bu hafta bebeğinizin burnu, kulakları ve gözleri oluşmaya başlar. Büyük kafası, siyah küçük noktacık şeklinde gözleri ve burun delikleri oluşmaktadır. Kulakları kafasının iki tarafında çukur halde, kolları ve bacakları oluşmaya başladı. Böbrekleri, karaciğeri ve akciğeri gelişimine devam etmektedir. Akciğeleri oluşuyor, ancak embriyo hala göbek bağından oksijen almaya devam edecektir. Kanı vücudunda gezinmeye başladı. Hipofiz bezi ve beynin geri kalanı, kemikleri, kasları şekilleniyor,
Bedeninizde ki değişiklikler henüz dışarıdan belli olmasa da içeride birçok şey oluşmaya devam ediyor. Yaşanılan duygusal değişim çok normal. Kendinizi duygusal açıdan dengesiz buluyor olabilirsiniz; Bunun yanı sıra hayatınızda çok büyük değişimler olmak üzere. Duygusal yoğunluklar yaşamanız çok doğal. Bu duygusal dalgalanmalara hormonlardaki değişiklikler neden oluyor. Ayrıca büyüyen rahminiz idrar kesesini itmeye başladı. Bu nedenle idrarınızın tamamını yaptığınızı söyleyebiliriz.
Vajinal kanama
Yaklaşık 2 hafta önce gerçekleşen embriyo implantasyonu az miktarda vajinal lekelenmeye neden olabilir. Bu durum birkaç hafta sürebilir. Küçük miktarda lekelenme yaygındır ve hamileliklerin %20-30 unda görülebilir. Bu durum hamileliğin sorunlu olduğu anlamına gelmez. Fakat kanama düşük veya ektopik gebeliklerin ilk belirtisi de olabilir. Şiddetli ve pıhtılı kanama, ağrılı kramplar daha ciddi sorunların işareti olabilir. Herhangi bir kanama durumuna doktorunuzla görüşmeniz gerekir.
Semptomları yaşamaya başlıyor musun?
Bu aşamada artık hamilelikle ilgili bulantı, yorgunluk, ruh hali değişiklikleri, şişkinlik, aşermeler, idrara çıkma sıklığı, göğüslerde hassasiyet başlar. Bu değişiklikler kısmen progesteron ve östorojen düzeylerinde ki değişikliklerde kaynaklanır. Bazı kadınlar bu değişiklikleri kısa bir süre yasayacak kadar şanslıyken bir kısmı hamilelik boyunca yaşar.
İkiz olma ihtimali
Hamile kalmak için tedavi gördüyseniz ya da iki taraftan birinin ailesinde ikiz varsa, ikizlere hamile kalma ihtimaliniz olabilir.
İkizlere hamile olma ihtimaliniz
Her 31 doğumdan 1 tanesi ikizler doğumudur. Fakat tıbbi destek almadıysanız bu ihtimal 89’da 1’e düşer.
Üçüz (ve üstü) doğurma ihtimali 565’te 1’dir.
Tek yumurta ikizleri genelde tesadüfen oluşur; 250’de 1 oranında.
Hamile kalmak için tıbbi destek alan kadınların %-20-% 25’i ikizlere (ve üstü) hamile kalabilir.
İkiz bekleme ihtimaliniz başka faktörlere de bağlı olabilir. Bir kere ikiz doğurduysanız, tekrar ikizlere hamile olma ihtimaliniz ikiye katlanır.
Siz ya da eşinizin akrabaları arasında ikizler varsa, şansınız daha yüksek olur.
Yaşınız ne kadar ileri ise, ikizlere (ve üstü) doğal yollarla hamile kalma şansı artar.
Ne kadar çok hamilelik geçirdiyseniz, şansınız o kadar artar.
İkizlere hamile kalma ihtimali ince ve uzun bayanlarda daha sık, kısa boylu kadınlarda ise daha azdır.
Leave a Reply