Hafta Hafta Gebelik 42. Hafta Gebelik

Hafta Hafta Gebelik 5. Hafta Gebelik

Hafta hafta gebelikte 5. Hafta, bebeğinizin hızla büyüdüğü sürecin başlarıdır 5. Hafta. 2. aya girdiniz.  Büyüyen embriyo hala bir elma çekirdeği büyüklüğünde ve küçük bir fasulye şeklindedir. Bebeğin boyu 1,5 – 3 mm civarındadır. Bebeğinizin gelişimi bu süreçte sonra oluşacak organlar ve dokulara hazırlanıyor. Bu haftadan itibaren vücut yapısı oluşmaya başlar.

Embriyonun içinde kalp odacıklara ayrılmaya ve küçük kalp hücreleri oluşmaya başlar kalp embriyoda ilk gelişen organ olarak bu hafta ortasında atmaya başlar. Merkezi sinir sistemi: beyin, omurilik, kas ve kemik yapısı şekillenmeye başlar. Embriyonuz rahminizin derinlerinde inanılmaz bir hızla büyüyor. Bu gelişime destek olmak için folik asit kullanmaya başlayabilirsiniz.

Üç katmandan oluşuyor; ektoderm, mezoderm ve endoderm. Bu katmanlar sonraki zamanlarda dokulara ve organlara dönüşecek.   Bebeğinizin beyni, omuriliği, sinirleri ve omurgası ektoderm adı verilen üst katmanda gelişmeye başladı. Bu katman ayrıca deri, saç, tırnak, süt, ter bezleri ve diş minesinin oluşumunu sağlar. Kalp ve dolaşım sistemi orta katman olan mezotermde şekillenir. Mezoterm ayrıca kas, kıkırdak, kemik ve deri altı dokuların şekillenmesini sağlar.

Üçüncü katman olan endoderm; akciğerleri, bağırsakları, boşaltım sistemini, tiroidleri, böbrekleri ve pankreası oluşturur. Daha önce yumurta kesesinden alınan oksijen ve besinler artık embriyoya göbek bağı (koryonvillus) aracılığıyla rahimden sağlanacaktır. Dış deride ise bebeğinizin akciğer, karaciğer, bağırsak, tam gelişmemiş idrar sistemi, tiroit ve pankreas gibi organları şekillenir.

Bu aşamada hamilelikle ilişkili semptomlar başlar. Bunlar bulantı, yorgunluk, artan idrara çıkma sıklığı ve göğüslerde hassasiyet içerir. Bunların dışında, ilerleyen haftalarda mide bulantısı yaşayabilirsiniz. Ayrıca bu aşamada hiçbir semptom yaşanmaya da bilir. Bir egzersiz rutinine başlamak isteyebilirsiniz. Ekstra bir yük taşıyacağınız için egzersizler, vücudunuzu güçlendirmek ve dayanıklılığınızı arttırmak adına faydalı olacaktır. Birçok anne adayı egzersizin hamilelik ağrılarını hafiflettiğini ve stresi azalttığını söylüyor. Bunun yanı sıra egzersizler sizi doğum sancılarına hazırlamak konusunda da yardımcı olur. Hamilelik sırasında herhangi bir şekilde egzersiz yapmaya devam ettiyseniz, doğum yaptıktan sonra ayağa kalkmak daha kolay olur. Yapmaktan keyif alacağınız, güvenli ve orta derecede dinamik bir aktivite seçmenizi öneririz. Yürüyüş ve yüzme hamile kadınlar için iyi seçimlerdir.

Gebelik başladıktan itibaren 10. Haftaya kadar geçen süre embriyo dönemidir. Bu dönemde embriyo gelişimini engelleyecek faktörlere en açık olduğu zamandır. Sakatlıkların çoğu bu kritik dönemde oluşmaya başlar. Bu nedenle en dikkatli olunması gereken dönemdir.

Evde hamilelik testi

Hamileyseniz bu zamana kadar zaten bir sonraki adet tarihinizi geçtiniz demektir. 5. Haftada test yapıldığında çoğu kadında evde yapılan testte pozitif sonuç elde edilecektir. Bu test negatif çıkarsa birkaç gün sonra test tekrarlanabilir. Evde yaptığınız testin sonucundan emin değilseniz, doktorunuz size yardımcı olacaktır.

Sigara ve alkol kullanımı

Tütün, alkol ve diğer ilaçlar gelişmekte olan cenin için çok zarar verici olabilir. Sigarada karbon monoksit dahil 2000’den fazla kimyasal madde vardır ve bu maddeler doğum kusurlarına, akciğer sorunlarına, düşük doğum ağırlığına veya hatta ölü doğuma neden olabilir. Sigara ve alkolü bırakma yöntemleri hakkında doktorunuzla görüşün. Nikotin sakızı gibi seçenekler bazen düşünülebilir. Bebeğinizin alkolden zarar görmediğinden tamamen emin olmanın tek yolu hamilelik sırasında veya hamile kalmaya çalışırken hiçbir alkol ve tütün ürünü kullanımından kaçınmaktır.

Tüm ilaçlarınızı gözden geçirin:

Hamile kaldığınızı öğrendiğinizde, kullanmakta olduğunuz tüm ilaçların güvenilirliğini doktorunuz ile görüşmeniz gerekmektedir. Bazı ilaçların hamile kalmadan önce kesilmesi ya da değiştirilmesi gerekebilir. Reçetesiz satılan ilaçlar ve bitkisel ilaçlar dahil potansiyel anlamda zararlı olabilir ve kesilmesi gerekebilir. Doktorumuz bu konuda size yardımcı olacaktır. Kullanmakta olduğunuz tüm ilaçların güncel bir listesini doktorunuzla görüşmeye giderken yanınızda bulundurunuz.

Doktor kontrolü önerileri

Bir doktor seçin ve randevunuzu ayarlayın. Hazırlık için periodunuzun ilk gününü not alın (Böylece doğumun günü belirlenebilir.) ve aklınıza gelen bütün soruları listeleyin. Ailenin tıbbi geçmişlerini öğrenmek için iki taraf da akrabalarıyla konuşmalı. Doktorunuz ailelerde kronik bir hastalık ya da genetik bozukluk olup olmadığını bilmek isteyecektir. Zamanlama konusunda kafanız karışabilir. Çoğu doktorun da yaptığı gibi hamilelik hesaplamalarına son periodunuzun ilk günüyle başlanılır. Böylece hamilelik testi sonucu pozitif verdiği an (Döllenmeden yaklaşık 3 hafta sonra) 5 haftalık hamile olduğunuz varsayılır.

Bilgilendirme: Bu sayfada ki yazılar bilgi niteliğindedir, daha detaylı bilgi için doktorunuza danışınız.

Leave a Reply

Your email address will not be published.