Hafta hafta gebelikte 39. Hafta Bebeğiniz artık 3,4 kg. veya daha ağır olabilir. Boyu ise 51cm kadardır. Bebeğinizin içeride kalacağı her gün ona kilo olarak dönecektir. Bu dönemde alacağınız kilo bebeğinize yansıyacaktır. Artık bebeğinizin organları yeterince gelişmiştir.
Rahim dışında işlevlerini yapmaya hazırdır. Bebeğiniz nefes alma denemeleri yapmaya ve bebeğinizin akciğerleri de yüzey aktif maddelerini üretmeye devam eder. Bu hafta da bebeklerin çoğu doğuma hazırlanmak için baş aşağı pozisyonuna geçer. İlk önce kalçası veya bacakları gelen bebeğin pozisyonuna makat pozisyonu denilir. Bebeğiniz artık dış dünya ile ve sizinle tanışmayı beklemektedir.
Pembe cildi artık beyazımsı bir renge bürünmüştür. Bebeğinizin kafatası henüz tam olarak katı, sert değildir. Birbirinden ayrık ve birbirini iten, geniş beş kemik plakasından oluşmuştur. Doğum sürecinde bebeğinizin başı şekillenmiş ve uzamış ise endişelenmenize gerek yoktur.
Doğumdan birkaç gün sonra normal yuvarlak haline dönecektir. Şekillenme bir güvenlik önlemidir. Doğum anında kasılmalar ve annenin leğen kemiği bebeğinizin başına zarar vermemesi için kafatası kemikleri dikkatlice biri biri üstüne kayar ve bebeğin kafatasının çapını azaltır.
Böylece bebeğin beyninin zarar görmesini önler. 9 ay önce tek bir hücre olan bebeğiniz şimdi 200 milyon hücreden oluşan küçük bir insan artık ve tam 300 kemiğiyle dünyaya gelmesine çok çok az bir zaman kaldı. Bu kemikler o büyüdükçe birleşip yakında diğer insanlar gibi 206 tane kemik ile hayatına devam edecek.
Bu inanılmaz seyahat süresinde, plasentanız gereken besin ve antikorları bebeğinize bağışıklık sistemini oluşturması için sundu. Bu yüzden gelecek 6-12 ayda, bebeğinizin bağışıklık sistemi onu enfeksiyonlardan korumaya yetecek. Beyni ve vücudu hala gelişiyor ve çocukluğu boyunca da gelişecek.
Bebeğiniz, rahminizde geçirdiği son haftalarda, hayati önem taşıyan maddeleri, kanınızdan plasentadan ve amniyotik sıvıdan almaya devam ediyor. Aldığı antikorlar, hastalıklara karşı bebeğinize bağışıklık sağlayacaktır. Bebeğinizin göğüs kafesi daha belirgin hale gelebilir. Hem erkek hem kız bebeklerin göğüsleri annelerinden aldıkları östrojen sebebiyle çıkıntılı olabilir.
Bebeğinizin ilk nefes alışı zor olacaktır. Yapılan hesaplamalar alınan ilk nefesin normal bir nefese göre beş kat daha fazla güç gerektirdiğini göstermiştir. Bunun sebebi akciğerlerde bulunan hava keselerinin sıvı ile dolu olması ve öncelikle bunun boşaltılması gerektiğindendir.
Rahim kasılmaları, kan ve mukus sızıntısı (gebelikte kanama denilir) rahim zarlarının yırtılması (suyun gelmesi denilir), rahim ağzının genişlemesi ve diğer semptomlar sıklıkla bebeğinizin doğumunun yaklaştığını gösterebilir. Gebeliğinizde 39. Haftada duyduğunuz her sancı size doğum sancısı mı acaba sorusunu aklınıza getirecektir.
Doktorunuzu aramaktan çekinmeyin sizi en doğru şekilde yönlendirecektir. Yine su gelmesi kese yırtılması gibi durumlarla karşılaşırsanız hemen doktorunuzu arayın ve talimatlara uyun. Başlayan kasılmalar vücudunuzun doğuma hazırlık aşamasıdır. Muhtemel doğum tarihi yaklaştıkça bu kasılmalar yalancı mı yoksa gerçek mi anlamak zor olabilir.
Eğer kasılmalar düzensizse ve siz pozisyonunuzu değiştirdiğinizde veya yürüdüğünüzde kesiliyorsa muhtemelen yalancı doğum sancıları hissediyorsunuz. Bu günlerde ani enerji patlamaları yaşayabilirsiniz. İshal, bulantı ve hazımsızlık doğum işaretleri olabilir. Gebeliğin bu aşamasında rahim tarafından gelen bir tekme kucağınızda ki bir kitabı yere düşürebilir. Hamilelerin %10 unda su gelme vakası yaşanır.
Gebeliğinizin son, emzirmenin ilk haftası için yemeniz gereken besinlerden bir kaçı;
- Besin katkılı kahvaltılık yulaf, yoğurt ve yoğurtlu içecekler
- Ay ve kabak çekirdeği
- Kuru meyveler
- Tam buğday lavaşı
Çocuk oto koltuğu
Bebeğinizin bakımını sağlamak için bir takım malzemelere ihtiyaç vardır. Ancak çocuk oto koltuğu almanız mutlaka gereklidir. Bir bebeğin arabadayken onaylı bir çocuk oto koltuğu olmadan taşınması tehlikelidir. (yasal değildir.) satın alabileceğiniz birçok kaliteli çocuk oto koltuğu mevcuttur.
Bazı koltuklar zeminden ayrılabilir. Ve bebek taşıyıcısı olarak kullanılabilir. Bebekler koltuktayken yüzü arabanın arkasına doğru bakmalıdır. Koltuğun uygun şekilde sabitlendiğinden emin olmak için kullanma talimatına mutlaka uyunuz.
Doğum sonrası depresyonu
Bebek sahibi olmak yaşamınızdaki en mutluluk verici deneyimlerden biri olmakla beraber bazı kadınlarda ciddi doğum sonrası depresyonuna neden olabilmektedir. Doğum, yetersiz uyku, hormon düzeylerindeki hızlı değişiklikler ve bir çocuk sahibi olmakla ilişkili stres gibi faktörler nedeniyle kadınların %80’e varan oranında doğumdan sonraki ilk 4 haftada hafif düzeyde doğum sonrası depresyonu görülebilir.
Bununla birlikte kadınların %10 -%20 sinden depresyon daha şiddetli olabilir. Hafif vakalar için dinlenme, günlük egzersiz ve aile desteği faydalı olabilir. Ayrıca kullanabileceğiniz bazı etkili ilaçlar da mevcuttur. Bu nedenle depresyon semptomları yaşarsanız doktorunuzla görüşün. Depresyonun bazı semptomları uyku bozukluğu, şiddetli yorgunluk, ağlamaklı olmak, hiç birşeyden mutlu olmamak, sağlıksız kilo kaybı veya artışıdır. İntihar düşüncesi yaşarsanız derhal sağlık görevliniz ile görüşün.
Doğum belirtileri
Hafta hafta gebeliğin 39. Haftasında, artık her an doğurabilecek konumdasınız yani sürekli doğum belirtilerini gözetliyor olmalısınız. Bu belirtiler arasında: suyun gelmesi, membranın zedelenmesi, ishal ve mide bulantısı, enerji çoğalması, mukus tıpanın ayrılması ve hafif kanlı vajinal akıntı olabilir.
Eğer vajinal akıntınızda kana rastlıyorsanız bu doğumun 1-2 gün uzaklıkta olduğunu düşünebilirsiniz. Fakat bu kesin bir bilgi değildir.
Leave a Reply