Hafta Hafta Gebelik 42. Hafta Gebelik

Hafta Hafta Gebelik 38. Hafta Gebelik

Hafta hafta gebelikte 38. Haftada Bebeğinizin ağırlığı her gecen gün artıyor. Yaklaşık maksimum 50 cm. ağırlığı ile 3100 gr. bebeğiniz son birkaç haftayı yatıp kilo almak için kullanıyor olacak. Antikorlar bebeğinizin yaşamı boyunca enfeksiyonlarla savaşmasına yardımcı olur.

Bu ana kadar önemli proteinler minik bebeğinize göbek bağı ile ulaştı. Bebeğinizin doğumdan sonra ilk kez anne sütünü tatması sindirim sisteminin daha fazla gelişmesini sağlar. Bebeğiniz amniyon sıvısındaki proteinleri yutmak için biraz zaman ayırdı. Ve bu durum ilk bağırsak hareketlerinin başlamasını sağlar. Bu hafta bebeğinizin kafa çevresi ve karın çevresi eşittir.

Önce ki haftalarda kafası karından daha büyük olur. Bu haftalardan itibaren bebeğinizde pek değişim görülmez çünkü artık minik bebeğiniz dış dünyaya uyum sağlamaya hazırdır.  Bu hafta içerisinde bebeğiniz akciğerleri, hava keseciklerinin üretimini arttıracak. Bebeğinizin derisi ise, artık tamamen pembe ve daha yumuşak hatlı. Doğumda hala lanugo kalmış ise bunlar bebeğin omuzları alın ve boynu üzerinde bulunur.

Bebeğinizin pelvisin tabanına yerleştiği zaman, kendinizi beceriksiz ve dengesiz hissedebilirsiniz. Bunun nedeni minik bebeğin yer değiştirmesinden dolayı ağırlık merkezinin de değişmiş olmasıdır. Bebeğiniz artık kendi toparlamaya ve dış dünyaya uyum sağlamaya uygun bir hale gelmek için hazır sayılır.

Artık hamileliğinizin sonuna yaklaştınız. Derin nefes alıp gevşeme egzersizleri kasılma ağrılarını hafifletmekte size yardımcı olur. Bebeğinizin hareketlerinde yavaşlama varsa ya da bir şeylerin ters gittiğini düşünüyorsanız doktorunuzu arayınız.

Sizin için doğum heyecanının ve hazırlık telaşının arttığı bir dönem başladı. Sezaryenle doğum yapmayı planladıysanız bu haftada bebeğinize kavuşacaksınız. Hamileliğin son haftalarında hastalanmamaya bakın. Kalabalık yerlerde takılmayın. Hastanelerde gereksiz yere zaman geçirmeyin. Bebeğinizi sağlıklı doğurabilmeniz için öncelikle sizin sağlıklı olmanız gerekli.

Enerjinizi doğum sonrasına saklayın.  Vajinal akıntı, genişleme ve incelme sırasında rahim ağzında ki kan damarlarının yırtılmasından dolayı pembemsi veya kahverengimsi bir renk alabilir. Bu bebeğinizi yakın zamanda kucağınıza alacağınız anlamına gelebilir. Gerçek doğum kasılmalarına bazen ishal eşlik eder.  Rahminiz oldukça kaslı ve ağırlığı yaklaşık 1134 gr. rahminizin üst kısmında bulunan kaslar her kasılma sırasında yaklaşık 25 kg. a eşit bir kuvvet uygular.

Bu doğum sırasında kasların rahim ağzının açılması ve bebeğin dışarı itmek için ne kadar kuvvet uygulanması gerektiğini gösterir. Eğer bebeğinizin başı hala aşağı dönmemişse sezaryen doğum yapabilirsiniz.  Birçok kadın gerçek doğum kasılmalarını, birikme yükselme kırılma ve düşme şeklinde dalgalar olarak tanımlar.

Uyumada, uykuya dalmada zorluk yaşamanızın birçok nedeni vardır. Bebeğinizin çok daha aktif olması, periyodik kasılmalar yaşamanız, sinirli olmanız ve doğumu bekliyor olmanız bu sebeplerden bazılarıdır.

Bir mola verin

Doğum planınız var, çantanız eşyalarınız ve bebeğinizin odası hazır olduğuna göre, artık biraz dinlenme vakti. Eşinizle vakit geçirin şekerleme yapın yürüyüş yapın sinemaya gidin.

Bebeğiniz dünyaya geldiğinde bunları yapmak için daha az zamanınız olabilir. Ayrıca vücudunuzun fiziksel zorluklara hazırlanması için iyi beslenmeniz ve bol bol dinlenmeniz de önemlidir.

Sünnet

Tıbbi acıdan faydasını destekleyen kanıtlar sınırlıdır. Ancak bazı çalışmalar sünnetin HIV gibi cinsel yolla bulaşan belirli hastalıkların bulaşmasını ve /veya erkeklerde idrar yolları enfeksiyonu sayısını azaltmaya yardımcı olabildiğini göstermektedir. Yine de sünnet için birinci neden sosyal ve dini konulardır. Kültürel veya dini nedenlerle yapılırsa bu işlemin pediatrik bir cerrah tarafından yapılması önemlidir.

Bebeğinizin gelmesine çok az bir zaman kaldı; artık doğum çantanızı hazırlayabilirsiniz. Kişisel ve pratik eşyalar dışında, doğumun herhangi bir anında enerji takviyesine ihtiyacınız olması ihtimaline karşı yanınıza besleyici atıştırmalıklar almak size yardımcı olacaktır. Çok miktarda yemek istemeniz mümkün olmayacak ama besin değeri yüksek bir yiyecekten aldığınız bir iki ısırık devam etmenize yardımcı olabilir.. Susuz kalmamak için yanınıza içecek almayı da unutmayın.

Doktorunuzu aramanız gereken zamanlar

Son haftalarda ayaklarınızda ve ayak bileklerinizde bazı şişlikler olması norma bir durumdur. Ancak bu şişliklerden daha fazlasını yüzünüzde ya da göz çevrenizde görürseniz veya aniden kilo aldıysanız,  şiddetli ve inatçı baş ağrılarınız varsa, görüşte çift veya bulanık görme gibi bozukluklar,  noktalar veya parlayan ışıklar görme, ışık hassasiyeti, geçici görme kaybı, yoğun üst karın ağrısı veya hassaslık, mide bulantısı ve kusma gibi sorunlarınız varsa bunlar Preeklampsi adı verilen ciddi bir durumun belirtilerinden olabilir; hemen doktorunuza bilgi verin.

Enerji takviyesi

Sağlıklı, enerji veren yiyecekler almak doğum sırasında enerjinizi arttıracak, emzirme sırasında vücudunuza ve bebeğinize destek sağlayacaktır. Muz, Kayısı, üzüm ve diğer kuru meyveler ,Tahıl barları, Yulaflı kek, Avuç dolusu fındık

Bilgilendirme: Bu sayfada ki yazılar bilgi niteliğindedir, daha detaylı bilgi için doktorunuza danışınız.

Leave a Reply

Your email address will not be published.