Hafta Hafta Gebelik 42. Hafta Gebelik

Hafta Hafta Gebelik 37. Hafta Gebelik

Hafta hafta gebeliğin 37. Haftasındasınız tebrikler, artık doğum çok yakın. Bebeğiniz doğum pozisyonuna hazır ve artık doğum zamanını bekliyor. Bu aşamada doğan bebekler miadında doğmuş gibi kabul edilir. Yaklaşık 3000 gr. ağırlığında ve 48 cm uzunluğundadır.

Bebeğiniz karnınızın alt bölgesine indikçe, kaburgalarınıza uyguladığı baskı azalmakta; bu yüzden biraz daha rahat hissediyor olabilirsinz. Bu aşamada bebeğinizin iç ve dış genital organları yeterince gelişmiştir.  Bebeğinizin languo tüylerinin çoğu döküldü. Rahim dışındaki yaşama hazırlanırken bebeğiniz soluk alma, hareket etme, başparmağını emme ve göz kırpma alıştırmalarını yapmaya devam eder.

Mavi veya açık gri göz rengiyle doğan bebeklerde gözdeki iris daha fazla pigmentasyon kazandığından, genelde sonra ki 6 ayda göz rengi koyulaşacaktır.  Bağışıklık sistemi hala gelişmeye devam ediyor. Doğumdan sonra anne sütü yolu ile antikorlar kazanıp, bağışıklık sistemini daha fazla güçlendirecektir.

Bebeğiniz artık solunum alıştırmaları yapabilir. Doğum yaklaşmakta olduğu için buna alışması gerekir. Cenin kilo almaya devam ediyor. Minik bebeğin bağırsaklarında önemli miktarda mekonyum denilen ilk dışkı birikti. Koyu yeşil renkte ki mekonyum içinde bebeğin karaciğeri, pankreası, ve safra kesesinin ürettiği artıklar bulunur.

Mekonyum genelde doğumdan sonra vücuttan atılır. Fakat bazen doğum geciktiği durumlarda doğumdan önce yani bebek anne karnındayken olabilir. Bu ikinci durumda dışkı maddesi amniyotik sıvı içinde bulunacaktır.

37. hafta hamilelik sürecinde artık daha rahat olduğunuzu hissedeceksiniz. Sürekli sıcaklıyor ve yorgun hissediyor olabilirsiniz, ancak bu durum vücudunuzun fazla çalışmasından ileri geliyor. Çünkü vücudunuzda, bebeğinizi ve sizi beslemek için ne kadar kan dolaşıyorsa, sizin de o kadar kalori tüketmeniz gerekiyor.

Ve bu fazladan kullanılan enerji vücut ısınızı arttırıyor. Doğumunuz yaklaştıkça amniyotik kesede yırtık veya delinme olabilir. Genelde bu yoğun sıvı boşalması değil bir sızıntı şeklinde görülür. Amniyotik sıvı sızıntısı yaşıyorsanız doktorunuza başvurunuz.

Kanlı vajinal akıntılar doğumun bir işaretidir. Yalancı sancılar çok sık görülür. Her zaman doktora gidilerek kontrol edilmesi daha güvenlidir. Bu evrede doğan bebekler tam gelişmiş kabul edilir. Vajina akıntınız artabilir. Bebeğinizin yeri çok dar olduğundan yer değiştirme hareketlerini ani ağrılar olarak hissedebilirsiniz. Doğuma hazırlanmak için, rahim ağzı genişler ve incelir.

Bu ikisi birkaç hafta veya ay boyunca yavaş yavaş meydana gelir. Bazı gebelerde ise bir gecede genişler ve incelir. Bunu hissetmeyebilirsiniz fakat doktorunuz bunu muayene sırasında size söyler. Bebeğiniz için hazırlıkları sürdürebilirsiniz. Bu hafta içinde bebeğiniz için giyseler alabilir, gerekli malzemeleri temin edebilirsiniz.  Bebeğinizin odasını hazırlayabilirsiniz.

Ekstra bir enerjiye sahip olduğunuzu düşünüyorsanız bu enerjiyi kullanmak yerine doğumunuz için saklayın. Kız bebek doğumundan sonra ki ilk birkaç gün boyunca pembe veya mukoza vajinal akıntı olacaktır. Gerçek doğum sancısı zaman geçtikçe daha kuvvetli ve daha acı verici olacaktır.

Pozisyon değiştirdiğiniz de geçmez. Sahte sancılarda pozisyon değiştirdiğinizde sancı azalır. Braxton-hicks kasılmalarında ağrı karnınızın alt kısmında başlar. Gerçek sancı ise belinizde başlar ve ağrı karnınızın alt kısmına yayılır. Artan sırt ağrıları ve adet tipi kramplar doğumun erken belirtileri olabilir.

Vajinal akıntınız da çoğalmış olabilir. Eğer iç çamaşırınızda ufak miktarda kan görürseniz, doğumunun yaklaştığını en fazla birkaç gün sonra gerçekleşeceğini anlatmaktadır. Şiddetli & çok kanamanız varsa, hemen doktorunuzu arayın. Bu dönemde uyumak her zamankinden daha zor olabilir.

Eğer mümkünse, gün içinde kendinizi yormayın. Bebeğinizin hareketlerini takip etmeye devam edin ve hareketlerinde bir azalma hissederseniz mutlaka doktorunuzu arayın.

Miadında

Bebeğiniz artık miadında olarak değerlendirilmektedir. Dolayısıyla doğum planınızı gözden geçirmek ve doğum sırasında ve doğum sonrasında ihtiyacınız olacak şeyleri hazırladığınızdan emin olmak için şimdi doğru bir zaman olabilir. Hastahane çantanıza koyacağınız malzemeleri kontrol edip inceleyin.

Hatta acilen hastahaneye gitmeniz konusunda bir deneme yapın. Arabanızı nereye park edeceğinizi bilmek ve hangi hastahane girişini kullanacağınızı bilmek daha sonra yaşayacağınız endişeyi hafifletebilir. Eğer henüz karar vermediyseniz bebeğiniz için bir pediatrist seçmek için doğru bir zaman olabilir.

Göğüs pompası

Bebeğinizi emzirmeyi planlıyorsanız bir göğüs pompasına ihtiyacınız olabilir. Pompalar elle kullanılan basit cihazlardan, çift pompalı taşınılabilir çok pahalı elektronik cihazlara kadar çeşitli tiplerde satılır. Elle kullanılan pompalar daha ucuz olmakla birlikte rutin şekilde kullanılması zordur.

Pompalamak sütünüzün bir bölümünü buzdolabında veya dondurucuda saklayarak bebeğiniz için taze süt olmasını sağlamanıza izin verir. İşte olduğunu veya biraz daha uyumaya çalıştığınız zamanlar gibi, emziremediğiniz anlarda bu faydalı olabilir. Süt üretimini uyarmaya yardımcı olabilir. Ve ayrıca eşinizde biberonla beslemede size yardımcı olabilir.

Bilgilendirme: Bu sayfada ki yazılar bilgi niteliğindedir, daha detaylı bilgi için doktorunuza danışınız.

Leave a Reply

Your email address will not be published.