Hafta Hafta Gebelik 42. Hafta Gebelik

Hafta Hafta Gebelik 36. Hafta Gebelik

Hafta hafta gebelikte 36. Haftaya ulaştınız. Minik bebeğiniz  yaklaşık 2700 gr ağırlığında, 44-45 gr ağırlığında. Bebeğinizin yanaklarındaki yağ ve güçlü emme kası, yüzünü daha tombik gösteriyor. Bebeğiniz bir önceki haftaya oranla kilo almaya devam ediyor.

Bulunduğu alan dar olduğu için özgürce hareket edemiyor ancak bunu başardığında ellerinin ve ayaklarının izlerini karnınızda görebilirsiniz. 36. Haftada bebeğinizin kafa çevresi ile karın çevresi yaklaşık olarak birbirine eşittir. Yağ birikimi yavaşladığından kilo alımı da yavaşlamıştır.

Bebeğinizin kemikleri kalsiyum depoladı ve artık daha güçlü hale geldi. Ancak hala biraz yumuşak yapıdadırlar. Bu esneklik bebeğinizin doğum kanalının sınırlı çapına karşın bir zarar görmeden geçmesine yardımcı olur. Bebeğinizin başının üst bölümünde ki kemikler tamamen kaynaşmamıştır.

Bu durum biraz esneklik sağlar ve bebeğiniz doğum kanalına doğru hareket ettiğinde bu esneklik işe yarar. Sindirim sistemi anne sütünü sindirmek için hazır hale geldi. 36. haftada, bebeğiniz nefes almaya hazırdır.

Bebeğiniz yavaş yavaş doğum kanalına inmeye başlamıştır. Ceninin bu pozisyona gelmesi normal doğum için önemlidir. Bebeğiniz bu pozisyona gelmezse alternatif doğum seçenekleri düşünülebilir.  Minik bebeğinizin vücudunda ki yağ oranının %2- %3’den %8’e yükselmesi yaklaşık 8 hafta aldı.

Doğum öncesi gelişiminin sonunda, bebeğinizin vücudundaki yağ oranı yaklaşık %15’te sabit kalacaktır. Bu koruyucu yağ dolgusu doğumdan sonra bebeğinizi sıcak tutmaya yardımcı olacaktır. Bebeğinize ait kan dolaşımı göbek kordonunda bulunan iki atar damar ve bir toplardamar vasıtasıyla yapılır.

Bebeğin rahimde ki alanı küçüldüğünde cenin tekmelerinin artık farklı olduğunu hissedebilirsiniz. Bulunduğu yer su anda çok sıkışık olduğundan dolayı, hareket ettiğinde kol ve bacak kıvrımları göbeğinizin üzerinde şişkinlikler oluşturur. Bebeğinizin kol ve bacaklarını ayırt etmek çok kolaydır. Ama kalça ve kafasını ayırt etmek o kadar kolay değildir.

Artık doktorunuzla hafta da bir randevulara başlamalısınız. Karnınızın hafif küçüldüğünü fark edebilirsiniz. Bu bebeğinizin kanala inmeye başlamasından kaynaklanır. Bu haftadan sonra doğum yapsanız bile bebeğiniz herhangi bir sıkıntı yaşamaz.

Bebeklerin %88’i tahmini doğum tarihinden önceki iki hafta içinde doğacaktır. Şu andan itibaren siz ve bebeğiniz için bu aralığın başlamasına 2 hafta kaldı. Hamileliğin son zamanlarında funik üfürümü denilen bir üfürme sesi bebeğinizin kordon bağı üzerinde duyulabilir. Erkek veya kız bebeklerin doğumda göğüsleri şiş olabilir.

Parlak kırmızı akıntı veya kalıcı lekelenmeler hemen doktora bildirilmelidir.  Artan mukus vajinal akıntı, gebeliğin son birkaç haftası içinde sık görülür.  Bebeğiniz karnınızda bu kadar yer kaplıyorken, normal pozisyonlarda oturmak, kalkmak, uyumak oldukça zorlaşacaktır.

Bu dönemde küçük ve sık öğünler tüketirseniz sindirim probleminize faydası olacaktır. Ama merak etmeyin; bebeğiniz pelik bölgeye yaklaştıkça rahatlayacaksınız. Bu duruma Engajman deniyor ve genelde doğumdan birkaç hafta önce gerçekleşiyor. Minik bebeğinizin pozisyon değişikliği ile birlikte, mesanenize daha fazla baskı hissedeceksinz, bu da daha sık tuvalet ihtiyacı hissetmnize neden olacak.

Fakat bu yüzden sıvı tüketiminden kaçınmamalısınız. Fiziksel aktivitelerden sonra da  mutlaka sıvı tüketmeyi ihmal etmeyin. Tüketmeniz gereken sıvı miktarının çoğunu günün erken saatlerinde tüketirseniz, uyumadan önce daha az sıvı tüketebilirsiniz. Bu vesle ile de uykunuzun sıkça bölünmemesini sağlayabilirsiniz.

Braxton Hicks kasılmalarınız çoğalmış olabilir. Normal şartlarda, gebelik suyunuz gelmeden ve kasılmalar bir iki dakikayı geçmemişken doktorunuzu aramanız gerekmez. Ama bebeğinizin hareketlerinde azalma, amniyotik sıvı akıntısı, vajinal kanama, şiddetli ateş, baş ağrısı ya da karın ağrısı hissettiğinizde doktorunuzu aramanız gerekmektedir.

Epizyotomi

Komplikasyonlu belirli doğumlarda ya da doktorunuz aşırı vajinal yırtılma veya doğum öncesi veya doğum travmasından endişelenirse, bir epizyotomi uygulanabilir. Bir anestezi ilacı uyguladıktan sonra doktorunuz vajina girişinin kenarında küçük bir kesi yapacaktır.

Bu kesi bebeğin başının çıkacağı alanın daha çok açılmasını sağlar. Bu uygulama hakkında sorularınız varsa veya uygulanmamasını istiyorsanız doktorunuzla bunu görüşün.  Bazı tekniklerin bir epizyotomi gerekliliği şansını düşürdüğü düşünülmektedir. Bunlar doğum öncesi masaj, rahim ağzı genişleticileri ve suda doğumu içerir.

Emzirme

Üçüncü üç ay sırasında göğüs uçlarınızdan akışkan, süte benzeyen bir sıvı sızmaya başladığını fark edebilirsiniz.  Kolostrum denilen bu erken süt üretimiyle oluşan sızıntı protein ve bağışıklık antikorları açışından zengindir.

Birkaç günlük emzirmenin ardından, bebeğinizin ihtiyaçları için mükemmel bir denge içinde olan, süt kıvamına daha yakın olan, şeker ve yağ açısından daha zengin bir sıvıya dönüşecektir. Emzirmeyle ilişkilendirilen birçok faydanın artık bilinmesine karşın birçok kadın için bu zorlayıcı olabilir.

Yapılacaklar listesi;

  • Doğum belirtileri ve neler yapmanız gerektiğini görüşün.
  • Arkaya bakan bebek araç koltuğu edinin.
  • Ağrı tedavisi seçimini görüşün.
  • Epizyotomiyi görüşün.
  • Doğuma giderken yanınıza alacağınız çantayı hazırlayınız.
  • Doktorunuzla B grubu streptokok enfeksiyonu testi hakkında konusun.

Leave a Reply

Your email address will not be published.