Hafta Hafta Gebelik 42. Hafta Gebelik

Hafta Hafta Gebelik 32. Hafta Gebelik

Hafta hafta gebeliğin 32. Haftasında minik bebeğiniz hızla büyüyüp kilo almaya devam ediyor; yaklaşık 43 cm boyunda ve 1700 gr ağırlığındadır. Bu haftada, her 4 bebekten 3’ü doğum pozisyonunu almış oluyor. Bebeğinizin ciğerleri ve sindirim sistemi dışında tüm organları hazır hale geldi.

Uyanık olduğunda, yeni doğmuş bir bebeğin yaptığı birçok şeyi yapabilir halde. Ayaklarını tutup, parmaklarını emebilir. Bebeğinizin başında daha fazla saç çıkmaya başlıyor ve daha fazla melalin üretimiyle daha fazla pigmentasyon oluştuğundan artık saçı renklenmeye başladı. Kirpikleri, kaşları ve saçları artık görülür halde. Birçok yüz ifadesi yapabiliyor.  İskelet kasları güçleniyor ve kemikleri sertleşiyor.

Minik bebeğiniz her geçen gün bir yeni doğana daha fazla benzemeye başlıyor. Bebeğinizin dolaşım sistemi gelişmeye devam ettiğinden ve vücudu fazla yağ depoladığından; vücut sıcaklığını daha iyi düzenleyebilir ve lanugo adı verilen ince tüy tabakasını dökmeye başlayacaktır. Son birkaç hafta içinde bebeğinizin beyninde ki büyüme sebebiyle bebeğinizin başının çevresi yaklaşık olarak 9-10 mm artmıştır.

Gelişmekte ve büyümekte olan beyin kafatasını dışarı doğru iter ve aynı zamanda beyin kıvrımlarını oluşturmak için kendi üzerine katlanır.  Böbrekleri tam olarak gelişti. Bebeğinizin uyuyup uyandığını hareketlerinden anlayabilirsiniz. Bebeğiniz rahminizdeki büyüklüğüne ve konumuna göre, ciğerlerinize baskı yapacak şekilde yukarıda ve kasıklarınıza baskı yapacak şekilde aşağıda taşınır.

Bebeğinizin yatış pozisyonu sizi, sizinle aynı haftada olan diğer hamilelerle daha geniş ve daha derli toplu gösterebileceği gibi, sizi daha büyük ve daha küçük de gösterebilir.

Çeşitli bölgelerinizde ki şişlik ve ödem toplanması bu haftalarda normaldir. Erken doğum ihtimaliniz varsa yatak istirahati yapmanız önerilebilir.  Bu haftaya kadar aldığınız kilolar size aitken bu haftadan sonraki kiloların çoğu bebeğinize aittir.  Bebeğiniz büyüdüğünden ve kilosu arttığından ötürü rahimde ki yeri daraldı. Bu nedenle hareketleri daha yavaş ve az olabilir.

Ara sıra, rahminizdeki kasların gerildiğini hissedeceksiniz. Çoğu kadın doğum yaklaştıkça Braxton Hicks olarak bilinen bu hafif, sahte kasılmaları hissedebilir. Özellikle de ikinci bebeğine gebe ise daha kolay hissedecektir. Bu kasılmalar, az su tüketildiğinde daha çok görülür; bu yüzden çokça sıvı tüketmeyi ihmal etmeyin. Doğum zamanınız yaklaştığı için bel ağrılarınız da olabilir.

Eğer daha önce bel ağrısı yaşamadıysanız bu durumu doktorunuza anlatın. Çünkü bu erken doğum sancısının belirtisi olabilir. Artık eskisine nazaran daha fazla kabızlık yaşıyor olabilirsiniz. Büyüyen rahim bağırsaklara daha fazla baskı yaptığından ötürü, bağırsakların normal aktivitelerini engellemektedir. Bu haftada amniyotik sıvısı maksimum hacme ulaşır.

Bebeğiniz büyüdükçe daha az sıvı kalacağı için bebeğinizin hareketlerini daha çok hissedeceksiniz.  Kan yoğunluğunuz hem kendinizin hem de bebeğinizin ihtiyaçlarını karşılamak için %40-% 50 oranında artış gösteriyor. Rahminiz diyaframınıza baskı uyguladığı için mide yanması ve nefes darlığı problemi yaşıyor olabilirsiniz. Eğer otururken ağrı çekiyorsanız, belinizi bir yastık ile desteklerseniz rahat edebilirsiniz.

Ağrılarınızı hafifletmek için, sırtınıza sıcak ya da soğuk kompresler uygulayınız. Sırt üstü uyurken belinizin altına bir yastık koymanız rahatlatabilir. Kendinizi oldukça yorgun hissetseniz de uyumakta güçlük çekmeniz normaldir. Bunun nedeni sırt ağrıları, bebeğin hareketleri, bacak krampları, rahat pozisyonu bulamamak, sıcak hissetmek, baş ağrıları olabilir. Yattığınız zaman sol tarafınıza uzanın.

Bu sizin bebeğinizin kan dolaşımını rahatlatacak. Sindirim ve solunumunuza yardımcı olacaktır.  Vücut ve kan hacminiz artıkça, bacaklarınızda ve bacak damarlarınızda daha fazla baskı olur. Baş ağrısı, görmede bulanıklık ve aşırı şişlik preeklampsi ( hamileliğin ikinci yarısında gelişebilen hipertansiyon ve proteinüri ile kendisini gösteren rahatsızlık) belirtileridir. Bu belirtiler varsa mutlaka doktorunuza başvurun.

Siyatalji de bu sürede sıkça rastlanan problemlerden biridir. Çoğunlukla bebeğinizin siyatik sinirinizi sıkıştıracak açıda konumlanmasından ileri gelir. Bu yüzden, belinizde ve bacaklarınızda keskin bir ağrı hissetmeniz normaldir. Yerde bağdaş kurarak oturmayı ya da sandalye yerine jimnastik topu kullanmayı deneyebilirsiniz. Gebeliğin bu haftalarında, kesinlikle ağır birşeyler kaldırmayın ve topuklu ayakkabı giymeyin. Eğer siyatalji ağrısı artarsa, doktorunuza haber verin; o sizi bir fizik tedavi uzmanına yönlendirebilir.

Doğumdan önce göbek bağı kanından örnek alınmasını düşünebilirsiniz. Bu hızlı işlem doğum sırasında göbek bağında bulunan kanın bir bölümünün saklanmasını içeren hızlı bir işlemdir. Bu kan göbek bağı kesildikten sonra alındığından ve genelde atıldığından siz veya bebeğiniz için risk yoktur.

Göbek bağı kanı (kordon kanı) lösemi, çocuk diyabeti ve olasılıkla omurilik hasarı gibi belirli hastalıkların meydana gelmesi halinde daha sonra tedavi amacıyla kullanılabilen kök hücreleri içerir. İngiltere’de tüm hastaların kullanımı için halka açık bir kordon kanı bankasına bu kanı bağışlayabilirsiniz.

Bu seçenek ücretsizdir.  Alternatif olarak bebeğiniz veya kardeşi için gelecekte kullanmak üzere bir kordon kanı bankasına başvurabilirsiniz ancak bu seçenek ücretli olacaktır.

Karpal tünel sendromu

Gebelikle ilişkili şişme ve sıvı birikimi bazen bileğinizdeki sinirlerin birinin bu alanda ki bağ dokularının altına geçtiğinde sıkışmasına neden olabilir.  Etkilenen ellerin orta parmaklarından bazen uyuşma karıncalanma veya yanma hissedebilirsiniz. Bu duruma karpal tünel sendromu denilir.

Daha çok klavye kullanmak veya bahçe işleri ile uğraşmak gibi tekrarlı zorlayıcı işlerin neden olduğu yaralanmalarla ilişkilendirilir. Ergonomik bir klavye kullanarak tekrarlayıcı bu hareketlerin miktarını azaltmaya çalışın. Doktorunuz ayrıca bu alanı sabitlemek için basit bir bileklikte önerebilir.

D Vitamini

Bebeğinizin kemik sağlığı için en önemli besinlerden biri olan D Vitaminini gebeliğinizin son üç ayında, yemeklerinize dâhil etmeniz gereklidir. D Vitamini kemik sağlığı için önemli olan fosfor ve kalsiyum değerlerini dengelemektedir.

Çok nadir görülse de annenin D Vitamini eksikliği, bebeğin kemiklerinin yumuşamasına ve kemik hastalıklarına sebebiyet verebilir. Bu süreçte tükettiğiniz D Vitamini, bebeğinizin ilk aylardaki ihtiyacını karşılamasına yardımcı olur.

Aslında D Vitamini cildiniz güneş ışınları ile temas kurduğunda vücudunuzda üretilir. Eğer güneş ışınları ile kurduğunuz temas yetersiz ise, doktorunuza danışarak D Vitamini takviyesi alabilmeniz gerekebilir.

Yapılacaklar listesi;

  • Basur tedavisini görüşün.
  • Günlük hatırlatma listelerini oluşturun.
  • Kasılmalar başladığında ve hangi durumlarda doktorunuzu aramanız gerektiğini görüşün.
  • Bebeğinizin ismini düşünmeye başlayın.
  • Kalsiyum almayı unutmayın.
  • Doğum planı seçenekleri hakkında düşünün.
  • Doktorunuzla kan pıhtıları hakkında görüşün.
  • Doktorunuzla doğum sonrası için doğum kontrol yöntemleri hakkında konusun.
  • Kordon kanının alınması konusunda ki kararınızı verin.

Bilgilendirme: Bu sayfada ki yazılar bilgi niteliğindedir, daha detaylı bilgi için doktorunuza danışınız.

Leave a Reply

Your email address will not be published.