Hafta hafta gebelikte 31. Haftaya ulaştınız bebeğiniz 31. Haftada yaklaşık 1400 gr ve 40 cm boyunda, hala kilo alıyor ama boyunun uzaması biraz yavaşladı. Bu haftalarda bebeğinizin kilo alması boy uzamasından daha fazladır. Minik bebeğinizin beyni artık tamamen gelişmiştir.
Konuşma ve dil merkezleri hala gelişim sürecindedir. Karmaşık nörolojik bağlantılar ve öğrenme, gebelik boyunca ve doğumdan sonra uzun bir süre daha devam edecektir. Bebeğiniz artık daha çok hareket ediyor. Baş aşağı dönmeye, kendi etrafında ve bir taraftan diğerine dönmeye ve hatta başını bir taraftan diğerine çevirmeye başlar. Bebeğinizin göz pigmentleri gelişiyor.
Ama gözlerinin gerçek rengine ulaşması doğumdan sonra ki aylarda olacak. Bebeğinizin cildinin altına beyaz yağ depolamasından dolayı ciltteki kırmızı renk yeni doğan bebeklerde ki gibi pembe renge döner. Bebeğiniz rahim içinde hava teneffüs edemediği için koku duyusu doğumdan sonra aktif hale gelecek. Bebeğinizin saçı artık uzuyor.
Sizin ve bebeğinizin babasının aile genetik eğilimlerine bağlı olarak ya da seyrek saçlı olarak doğacak. Her iki durumda normaldir. Rahminizdeki sıvı miktarı artmaya devam ediyor. Bebeğiniz doğana kadar bu amniyotik sıvıyı içine çekecek ve yutacak. Ve idrar olarak vücudundan atacak.
Anne adayımız için ise doktorumuz aksini söylemedikçe normal seyreden bir hamilelikte yaşıyorsanız, hamileliğin son ayına kadar cinsel birliktelik herhangi bir sakınca doğurmaz. İdrar kaçırma yaşıyor olabilirsiniz. Bugünlerde doktorunuzla doğum sonrası doğum kontrol yöntemleri hakkında konuşabilirsiniz.
Nefes darlığı
Hamileliğinizin erken dönemlerinden başlayarak özellikle egzersizle birlikte hafif nefes darlığı yaşayabilirsiniz. Bu duruma kan hacmi ve kalpten geçen kan miktarındaki artış, genişleyen karnınızın fiziksel etkileri ve artan kilonuz neden olabilir. Yeterince dinlenmeye çalışın ve vücudunuza gereksiz yere yüklenmeyin. Yürürken acele etmeyin ve sık sık molalar verin. Nefes alma düzeninizdeki herhangi bir değişiklik, şiddetli nefes darlığı, bacak ağrısıyla birlikte nefes almada zorlanma, göğüs ağrısı, ateş veya yeni başlayan öksürük derhal doktora bildirilmelidir.
Gebeliğinizin son haftalarında bebeğinizin kalsiyum ihtiyacı en üst düzeye çıkar. Bunun nedeni ise, bebeğinizin iskeletinin hızlı kemikleşmesi, sertleşmesi ve kemik gelişiminde kalsiyuma duyduğu ihtiyaçtır. Süt ve süt ürünlerinde ki kalsiyumun emilmesi ve kullanılması, hap şeklinde olan kalsiyumun katkılarına göre daha kolay ve hızlıdır.
Bir doğum planı oluşturun
Bir doğum planı hazırlamak önemlidir. Doktorunuzla çeşitli seçenekleri görüşmeniz ve doğumdan önce bir doğum planı belirlemek için eşinizle konuşmanız önemlidir. Ağrı tedavisi, planlanan sezaryen, doğumda kimin yanınızda olacağı ve doktorunuza ulaşamazsanız ne yapmanız gerektiği gibi diğer bazı konuları da düşünmeniz gerekiyor. Bazı şeyler planlandığı gibi gitmezse hazırlıksız yakalanmamanız için detaylı alternatif senaryoları düşünmeye çalışın.
Derin damar trombozu
İnsanlarda kan pıhtıları oluşma riskini artıran bazı faktörler mevcuttur. Bu faktörler gebelik, yaşlılık, vücut kütlesi, sigara kullanma, uzun süre oturma veya uzanma, uçak yolculuğu, genetik faktörler ve doğum kontrol hapı gibi belirli ilaçları içerir.
Derin damar trambozu (DVT) derin dokuda bulunan büyük damarlarda meydana gelen bir kan pıhtısı tipidir. Küçük pıhtıları fark edemeyebilirsiniz ancak büyük pıhtılar bacak ağrısı, kramplar veya şişmeye neden olabilir. Bazen bu pıhtılar parçalanabilir ve akciğerlere ulaşacak pulmoner embolizm (PE) adı verilen çok ciddi bir duruma neden olabilir.
Seyahat etmeyi düşündüğünüzde DVT riski konusunda doktorunuzla mutlaka görüşün. Doktorunuz sık sık yürüyüş yapmak, rutin bir şekilde ayaklarınızı yüksekte tutarak uzanmak ve – veya varis çorapları giymek gibi basit önleyici yöntemler önerebilir.
Braxton Hicks
Bir çok kadın gebeliğinin ikinci yarısında yaklaşık 30 saniye süren, düzensiz kasılmalar yaşamaktadır. Bu kasılmalara Braxton Hicks kasılmaları denir. Seyrek ve acısızlardır. Diğer yandan bu sık kasılmalar acısız olsa bile erken doğum belirtisi de olabilir.
Bir saat içinde dörtten fazla kasılma yaşarsanız ya da başka erken doğum belirtileri varsa; (Vajinal akıntıda artış ya da değişme: Sulu, mukusumsu, kanlı, pembe veya çok az kanlı), karın ağrısı ya da regl ağrısına benzeyen kramplar, pelvik bölgede baskı artışı, sırtın alt tarafında daha önce hissetmediğiniz bir ağrı fark ederseniz hemen doktorunuzu aramanız gerekmektedir.
Leave a Reply