Hafta Hafta Gebelik 42. Hafta Gebelik

Hafta Hafta Gebelik 30. Hafta Gebelik

Hafta hafta gebelikte 30. Haftaya geldiniz. Bebeğiniz yaklaşık olarak 1,400 gr. boyu 40 cm civarında, 1,3 kg ağırlığındadır. Bebeğiniz artık gözlerini açabilir, kapatabilir, kırpabilir. Görme yeteneği ise azdır. Doğumdan sonra ise birkaç ay böyle kalacaktır.

Ceninin REM aktivitesi, bu aşamada açık bir şekilde uyku ve uyanma döngüsünü gösterecek şekilde gerçekleşir.  Minik bebeğiniz vaktinin çoğunu uyuyarak geçirebilir. Ancak uyku döngüsü sizin ki ile aynı olmayabilir. Beyin izleme çalışmaları ise ceninin uyuduğu zaman büyük olasılıkla rüya gördüğünü göstermektedir.

Bebeğinizin minik ayak tırnakları çıkmaya başlarken, beyni ve akciğerleri olgunlaşmaya devam etmektedir. Şimdiye kadar bebeğinizin beyin yüzeyi pürüzsüzdü. Fakat şimdi karakteristik oluklar ve çukurlar oluşmaya başladı. Bebeğiniz yeni doğan bebek görünümünü almıştır.

Baş ve vücut oranı normaldir. Bu hafta da bebeğinizin beyni büyümüş, sinir sistemi ise gelişmiştir. Artık bebeğinizin vücut sıcaklığını beyni ve yeni yağ hücreleri düzenlemeye başladı. Bundan önce bebeğinizin vücudunu kaplayan Laguna denen yumuşak tüyler yok oluyor. Bebeğinizin büyüme hızı yavaşlamış olsa da bu evrede bebeğinizin iç organları ve dokuları daha işlevsel olmaya ve gelişmeye devam ediyor.

Bu nedenden dolayı, kalsiyum, protein, demir, B kompleks vitaminleri, çinko, A vitamini ve folik asit alımı sizin ve bebeğiniz için hala çok önemlidir.  Bebeğinizin kalp atış ritmi dakikada yaklaşık 120-160 arasında… Bebeğinizin kemik ilikleri, alyuvar hücreleri üretiyor. Bu bebeğiniz için önemli bir adım çünkü bu onun doğduktan sonra kendi gelişimini sağlayabileceğini anlatıyor.

Bu hafta gebe kalmanız ve bu gün arasında tam 7 ay geçmiş olacak. Bebeğinizin büyümesi bu kadar hızlı ve haftalardır devam ederken bundan sonra bebeğinizin büyüme hızı doğum yaklaştıkça yavaşlayacaktır. Bu günlerde biraz yorgunluk hissedebilirsiniz, özellikle uyku problemi yaşamaktaysanız.

Zaman zaman dengenizi kaybedebilirsiniz. Karnınızda büyüyen bebeğinizle birlikte, artık biraz daha kilo aldınız. Ayrıca hormon değişimleriniz nedeniyle, bağ dokularınız gevşedi ve dengenize destek olan eklemleriniz de güçsüz kaldı. Bebeğinizin içinde bulunduğu amniyotik sıvı bebeğinizin büyüyüp rahimde daha çok yer kapladığından azalacaktır. Kalsiyum almayı ihmal etmemeniz gereken bir dönemdesiniz.

Ve her zamankinden daha sakar olmanız da oldukça normal bir durumdur.  Sadece kilo almış değilsiniz, aynı zamanda da ağırlık merkeziniz de değişiklikler var. Bu ay doktorunuz sizden çeşitli kan testleri isteyebilir. Bu kan testlerinin amacı hamilelik sürecinin yolunda gidip gitmediğini kontrol etmektir.

Bu hafta kolostrum (ilk süt) sızıntılarına rastlayabilirsiniz. Son haftalara yaklaştıkça rahminizde ki genişleme ve gerilme devam ettikçe, karnınızda daha fazla acı hissedeceksiniz. Ayaklarınızı daha fazla dinlendirmeye çalışın. Gebeliğin bu son aşamasında idrar yolları problemleri yaşayabilirsiniz.

Özellikle idrar yaparken yanma hissinin yaşandığı sistit görülebilir. İdrar yolları enfeksiyonu geçirdiğinizi düşünüyorsanız geciktirmeden doktorunuza başvurun. Bolca su içmeniz ve ihtiyaç hissettikçe tuvalete gitmeniz enfeksiyonu atmak için işe yarar.

Göbek deliğinin dışarı çıkması

İkinci veya üçüncü üç ayda birçok hamile göbek deliklerinin dışarı doğru çıkmaya başladığını fark edecektir.  Bu çok normal bir durumdur. Nedeni ise rahmin büyümesi ve karın bölgesini dışarı itmesidir. Hamilelerin bazılarında bu çok belirgin olabilir.

Ancak bazılarında ise hiç fark edilmeyebilir. Dışarı doğru cıkmış göbek deliği tehlikeli değildir. Doğumdan sonra ki bir kaç ayda kendiliğinden yok olur. Doktorunuz seyrek de olsa fıtık oluşumundan endişelenirse bunu size söyleyecektir.

Bebeğiniz için ne zaman bir isim seçeceksiniz?

Minik bebeğiniz için isim seçmek çok önemli bir andır ancak isim verme sürecine dahil olanlar için mutluluk verici bir deneyim de olabilir. Şimdi bir isim seçebilir ya da bebeğinizin doğmasını bekleyebilirsiniz. Bir isim seçmeden önce bebeğinizin yüzünü görmek isteyebilirsiniz.

Genelde, daha hastahaneden çıkmadan sizden doğum sertifikası için bir isim istenecektir. Birçok arkadaşınız ve aile üyeleriniz çocuğunuz için isim seçmek konusunda ısrarcı olabilir. Unutmayın ki önemli olan sizin kararınızdır.

Demir takviyesi için öneriler

  • Yumurta
  • Brokoli, karalahana, gibi koyu yeşil sebzeler
  • Yağsız et ve sardalya gibi yağlı balıklar
  • Kuruyemiş, özellikle kaju
  • Bakliyat, nohut, fasulye ve mercimek
  • Ekmek, demir ilaveli kahvaltılık gevrek gibi tam buğdaylı ürünler
  • Kayısı, üzüm, erik gibi kuru meyveler

Bilgilendirme: Bu sayfada ki yazılar bilgi niteliğindedir, daha detaylı bilgi için doktorunuza danışınız.

Leave a Reply

Your email address will not be published.