Hafta Hafta Gebelik 42. Hafta Gebelik

Hafta Hafta Gebelik 23. Hafta Gebelik

Hafta hafta gebelikte 23 haftaya ulaştınız; Bebeğiniz yaklaşık 500 gr. boyu yaklaşık ise 28 cm’dir. Hareketlerini ve kıvranmasını karnınızın yüzeyinde gözle görebilirsiniz.  23. hafta sonrasında bebeğiniz hızla kilo almaya başlayacak ve bu ayın sonunda şu anki ağırlığının iki katına ulaşacaktır.

Bu sizinde kilo alacağınız anlamına geliyor. Bu dönemde nefes almaya hazırlanması için ciğerlerindeki kan damarları da hızlı bir şekilde gelişir ve seslere karşı hassasiyeti günden güne artmaktadır. Şu anda bebeğinizin organları ve kemikleri şeffaftır.

Derisinden görünmektedir. Yani bebeğinizin derisi şeffaftır.  Ayrıca gelişen damarlar ve altındaki arterlerden dolayı kırmızı bir tona sahiptir. Ancak vücudunda birikecek yağlarla birlikte şeffaflığı azalacaktır. Fetüsün kas yapısı da güçlenmeye başlar.

Kalp odacıkları ultrasonda fark edilebilir. Şu anda bebeğinizin kalbi çok küçüktür. Doğumda bile ancak ceviz büyüklüğündedir. Stetoskop ile bebeğinizin kalbini duyabilirsiniz. Ciğerlerindeki damarlar gelişiyor; dış dünyada nefes almaya hazırlanıyor.

Dilindeki tat alma hücreleri gelişmiştir. Ancak gelişmekte olan cenin birkaç ay daha herhangi bir şeyin tadını alamaz. Bebeğinizin iç organlarının çoğu artık yerindedir ve işlevini göstermeye başlar. İşitme duyusu daha bir hassaslaştı.

Köpeğinizin havlaması ya da süpürgenin uğultusu gibi gürültülü sesler artık ona tanıdık gelir. Büyük ihtimalle doğduğunda o tip sesler artık onu endişelendirmeyecek.

Anne adayımızda ise bu haftada kramplar ve kasılmalar görülür. Bu ağrılı kasılmalar genelde gebelik döneminde gereksinim duyduğumuz kalsiyum ya da magnezyum miktarının azlığındandır.

Bu ağrıların önüne geçmek için bol miktarda su için ve uyumadan önce hafif egzersizler yapmaya çalışın. Ayaklarınızın ve bileklerinizin şişkin olduğunu fark etmiş olabilirsiniz. Hele bir de yaz aylarındaysanız… Vücudunuzdaki kan dolaşımı yavaşladığı için bacaklarınız ödem tutuyor.

Bunu tetikleyen bir başka unsur da değişen vücut kimyanız. Ama merak etmeyin, vücudunuz bu fazla sıvılardan doğumdan sonra kurtulacak. Her fırsatta bacaklarınızı uzatarak dinlenmeye bakın.

Uzun süre ayakta kalmaktan ve oturmaktan sakının. Gün içinde zaman zaman bacaklarınızı esnetmeye gayret edin. Rahat ayakkabılar ve destekleyici çoraplar giymeye dikkat edin.

Düzenli egzersiz yapmaya çalışın ve şişkinlikler canınızı sıksa dahi su tüketimini önemseyin. Eğer bacaklarınızın, ellerinizin, yüzünüzün ve gözlerinizin aniden ve aşırı şiştiğini fark ederseniz hemen doktorunuza danışın.

Çatlaklar

Hamilelik sırasında hızlı bir şekilde kilo artışı olduğundan dolayı anne adaylarının yaklaşık %75- %90’ında çatlaklar oluşmaktadır. Bu çatlaklar karın, bacak veya göğüs bölgelerinde rengi değişen ve kırışan çatlaklar şeklinde görülür. Bu çatlakları yaşayıp yaşamamanız da genetiğin önemli bir rolü olmasının yanında gelişmelerini en aza indirmek için yapabileceğiniz birkaç şey vardır. Kilo artışınızı izleyin ve vücut kütlenizdeki hızlı artışlardan uzak durun. E vitamini içeren nemlendiriciler, doğum öncesi vitaminler ve hafif masaj da yararlı olabilir.

Sesleri ve müziği ayırt etmek

Bazı araştırmacılar, gelişmekte olan bebeğinizin sizin ve eşinizin sesini ayırt edebileceğini belirtmektedir. Birçok kişi bebeğinizle konuşmanızı ve müzik denemeleri yapmanızı söyler. Siz ve bebeğiniz için rahatlatıcı bir müzik bulun. Motosiklet sesi gibi 1000 desibelin üzerindeki yüksek ve uzun süreli sesler veya jet motoru gibi 150 desibelin üzerindeki çok yüksek sesler gelişmekte olan bebeğinizde duyma sorunlarına yol açabilir.

Kalsiyum takviyesi zamanı

Gebelikte kalsiyum ihtiyacı artmamakla birlikte tüketim kapasiteniz arttığı için kalsiyum tüketiminize önem göstermeniz gerekir. Kalsiyum hem bebeğinizin kemik ve diş gelişimi için hem de sizin kaslarınız ve sinir sisteminiz için oldukça önemlidir.

Kalsiyum tüketiminiz için besin önerileri

  • Konserve somon veya sardalya
  • Kuru incir ve kayısı
  • Yeşil yapraklı sebzeler (Brokoli, ıspanak vs.)
  • Badem vb. çerezler
  • Fasulye
  • Yağsız süt, krem peynir ve süzme yoğurt
  • Kalsiyum takviyeli kahvaltılık gevrek, ekmek veya içecekler
  • Susam vb. tohumlar

Bilgilendirme: Bu sayfada ki yazılar bilgi niteliğindedir, daha detaylı bilgi için doktorunuza danışınız.

Leave a Reply

Your email address will not be published.