Hafta Hafta Gebelik 42. Hafta Gebelik

Hafta Hafta Gebelik 19. Hafta Gebelik

Hafta hafta gebelikte 19. hafta gelişmekte olan fetüs yaklaşık olarak 220 gr. geliyor. Boyu ise 15 cm’e ulaştı bile. Geçen haftadan tam 1 cm daha uzun. Kolları ve bacakları artık birbiriyle orantılı hale geldi. Dilindeki tat tomurcukları tamamen gelişti ve içinde yaşadığı amniyotik sıvının tatlı tadı sebebiyle, tatlı tatları tercih ediyor. Cenin ayrıca kaş çatma veya gülümsemek gibi daha hassas yüz ifadeleri göstermeye başlayabilir.

Parmak uçlarında artık parmak izleri oluşur ve cildin altında küçük kan damarları görünmeye başlar. Hassas duyma yeteneği, yetişkinlerin algılayamadığı çok yüksek ve çok düşük frekansları algılamasını sağlıyor.  Plasenta büyümeye devam eder ve bebeğinizin beslenmesini sağlar. Ceninin cildini kaplayan tüylere verniks kazeoza denilen kaygan madde eklenir.

Bu yağımsı beyaz şey bebeğin cildini kaplar ve amniyotik sıvıdan korur. Eğer o olmasaydı dünyaya gelirken tamamen kırış kırış gözükecekti. Doğum sonrası ısı ayarı için gerekli yağ birikmeye devam eder.  Sinirlerinin etrafını saran ve ‘Myelin‘ adı verilen yağlı dokusu gelişiyor. Bu doku sinirleri izole edip, beyin ile kas arasındaki bağlantıyı kuran motor nöronlarını destekliyor. Ve bu durum, hareketlerinin daha koordine olmasını sağlıyor.

Anne adayımızda ise kilo artışı devam eder. Nefes almakta zorlanmanız normaldir. Bu dönemde büyüyen rahim kasılmasına ilişkin hafif ağrılar olabilir. Yine rahmin büyümesinden kaynaklanan midede reflü oluşabilir. Karnınız büyüdükçe bahaneniz “İki kişi için yiyorum” olabilir. Fakat üçüncü trimestıra ulaşmadan kalorilerinizi fazla arttırmanıza gerek yok.

Kalorilerinizi doğru şekilde almanız; sağlıklı bir diyet ile kendinizin ve bebeğinizin tüm ihtiyaçlarını karşılamanız için yeterli olacaktır.  Muhtemelen büyük olduğunuzu düşünüyorsanız ama gelecek haftalarda daha da hızlı büyüyeceksiniz. Özellikle pozisyonun değiştirdiğinizde ağrı hissediyor olabilirsiniz. Bu endişelenilecek bir durum değildir. Ama ağrı dinlendiğiniz zamanda devam ediyor ya da şiddetleniyorsa mutlaka doktorunuzu arayın. Avuçlarınızda kırmızılık gözlemliyor olabilirsiniz.

Bu, östrojen fazlalığından kaynaklanıyor ve endişelenmenize gerek yoktur. Cildinizde bazı bölgeler koyulaşabilir. Bunun sebebi de geçici pigment fazlalığı. Eğer bu kararmalar dudağınızda, yanaklarınızda ve alnınızda oluşuyorsa, onlara “Hamileliğin maskesi” deniliyor. Ayrıca meme uçlarınızda, gamze ve yara izlerinizde, kollarınızda ve vulvanızda kararmalar fark edebilirsiniz. Göbek deliğinizden pantolonunuza doğru inen koyu çizgi ‘Kara Çizgi’ olarak biliniyor. Bu koyu bölgeler doğumdan sonra geçecektir. Güneşten korunmayı ihmal etmeyin.

Cinsel İlişki

Doktorunuz özellikle aksini önermediği sürece (riskli gebelikler gibi) hamilelik sırasında cinsel ilişki güvenli olarak değerlendirilir. Bazı çiftler hamilelik sırasında cinsel ilişkide duygusal sorunlar yaşayabilir. Ancak fiziksel anlamda cinsel ilişkinin kendisi gelişmekte olan cenin için genelde önemli bir risk oluşturmaz. Doktorunuz onaylamışsa cinsel ilişki üçüncü üç aya kadar sürdürülebilir.

Cilt Değişiklikleri

Cildinizde yaşayabileceğiniz bazı değişikliklerin de sorumlusu hormon düzeylerindeki değişikliklerdir. Bu değişiklikler kuru, tahriş olmuş ve kızarıklık görülen ciltten yumuşak veya daha parlak cilde kadar değişebilir.  Kloazma denilen siyah lekeler, meme uçları ve çevresinin koyulaşması veya karnınızdan aşağıya doğru koyu renkte bir çizgi dahil ciltteki pigmentasyon daha belirgin hale gelebilir. Bu durum genelde doğumdan birkaç ay sonra kaybolur.

Bacak Krampları

Gebeliğin 19. Haftası dönemlerinde, yattığınız zamanlarda bacak krampları yaşıyor olabilirsiniz. Bu kramplar bazı durumlarda, bazı minerallerin eksikliğinden kaynaklanır. Kalsiyum tüketiminizi arttırarak krampları hafifletebilirsiniz. Yemeklerinize ağız tadınıza göre tuz ekleyin ama fakat fazla tuz tüketiminden de kaçınmalısınız. Bu yüksek kan basıncına sebep olabilir. Kramplar ayrıca yeterince sıvı tüketilmediğinde ve fazla oturulduğunda da oluşabilir.

Eğer kramplar şiddetlenirse doktorunuza danışın.

Çinko Takviyesi Zamanı

Çinko bir iz elementi olmasına rağmen, yaşam için önemli fonksiyonlar barındırır.

Vücudunuzun yağı, proteini ve karbohidratları dönüştürmesinde, ona yardımcı olur ve bebeğinizin beslenmesini sağlar.

Çinko içeren besinler

  • Kuzu ve dana eti gibi kırmızı etler
  • Kümes hayvanları özellikle hindi
  • Tam tahıllı ekmek ve gevrekler
  • Fındık, fıstık
  • Süt, peynir ve yumurta

Bilgilendirme: Bu sayfada ki yazılar bilgi niteliğindedir, daha detaylı bilgi için doktorunuza danışınız.

Leave a Reply

Your email address will not be published.