Hafta hafta gebeliğin 17. Haftasında, bebeğinizin, baş popo uzunluğu 12-13 cm’dir. Yaklaşık 140 gr. geliyor. 17. Haftadan itibaren bebeğin cilt altı dokusunda yağ depolanması artar bu sebeble bebek daha hızlı kilo almaya başlar. Artan yağ dokuları doğumdan sonra bebeğinizin ısı düzenlenmesi için kullanılacaktır. Bebeğinizin yumuşak kıkırdak yapısı sertleşerek kemiğe doğru dönüşmeye başlıyor. Bebeğinizin gelişmekte olan kemikleri için kalsiyuma ihtiyacı vardır. Bu dönemde kalsiyum açısından zengin gıdalar tüketmenizi öneririz. Saçları, kaşları ve kirpikleri uzamaya başladı. Ağzını açıp kapatabilir.
Kapalı olan gözlerini kıpırdatabilir. Bebeğiniz de sizinle birlikte kilo alıyor ama henüz vücudunda yeterli miktarda yağ yok çünkü yağı depolayan doku yeni yeni oluşmaya başladı. Yaşam bağı olan kordon da gittikçe güçlenip kalınlaşıyor. Artık minik bebeğinizin bir ayak izi var. Gelişmekte olan cenin, vücudunuzda yankılanan kendi kalp atışınız ve kendi sesiniz gibi diğer sesleri duymaya başlar. Organlar artık iyice gelişmiştir. Böbrekler idrar üretir ve karaciğer safra salgılamaya başlar.
Bebeğinizin içindeki tüm majör sistemler oluşmak üzere. 17. haftada, kalbi dakikada 140-150 defa atıyor. Solunum sistemi de gelişiyor; göğsü solunum hareketleri yapmaya başladı. Cenin uzun bir süredir rahminizde hareket ediyor. 17-20 hafta itibari ile bu cenin hareketlerinin bazılarını hissetmeye başlayacaksınız. İlk başta size bu hareketler karnınızda gıdıklama gibi olacak ancak daha sonra tam olarak tekmelemelerini hissedeceksiniz. Gebeliğin diğer dönemlerin de doktorunuz bu hareketleri takip etmenizi isteyebilir.
Bu sırada anne adayımız ise denge problemleri yaşayabilir. Karnınız büyüdükçe yer çekimi merkeziniz de değişmeye başladı o yüzden bazı zamanlarda ayakta dururken dengesizlik yaşayabilirsiniz. Düşmenize sebep olabilecek durumlardan kaçının. Düz ayakkabı giyin. Artık gebeliğiniz dışarıdan fark edilir. Sırt üstü yatmamalısınız, eğer sırt üstü uzanırsanız, rahminiz damarlarınıza baskı yapabilir ve bu da kalbinize giden kanın oranının düşmesine neden olabilir.
Travmalar sizin ve bebeğiniz için tehlikeli olabilir. Arabaya bindiğinizde, kemerinizi mutlaka takın. Kemerin alt kısmını göbeğinizin altında tutun ve belinizden omuzlarınıza uzanan kısmı göğüslerinizin arasına alın. Gözlerinizde hala kuruluk hissedebilirsiniz. Doktorunuza danışarak alabileceğiniz göz damlaları işe yarayacaktır. Lensleriniz sizi rahatsız ediyor olabilir. Gözlük kullanmaya başlamak sizi rahatlatır. Kilo almaya devam ediyorsunuz. Bu sizi önce endişelendirebilir. Ama iyi besinler almalısınız. Cildinizde bazı değişiklikler olabilir. Vücudunuzu hazırlamak için özellikle göğüs ve karın bölgesinde cildiniz esneyecektir. Bu durum karşısında kaşıntı olabilir. Fakat özel kremlerin yardımı ile bu sorunu çözebilirsiniz. Hatta gebelik izlerinden bile korunabilirsiniz. Gebeliğin devamında yüzünüzde koyulaşan ya da kahverengi olan noktalar veya kırmızı noktalar belirebilir. Bu noktalar genişleyen damarcıklardan kaynaklanıp, genelde doğumdan sonra yok olurlar.
Diş sağlığı
Hamilelik sırasında hormon değişiklikleri diş etlerinin kanama, iltihaplanma, hassaslaşma ve şişmesine sebep olabilir. Hafif hareketlerle diş ipi kullanmak ve günde iki kez diş fırçalamak gibi yeterli ağız hijyeni gereklidir. Şekersiz sakızlar hazımsızlığı azaltmaya yardımcı olurken ağızda ferah bir his kalmasını da sağlayabilir. Herhangi bir zamanda diş muayenesi yaptırabilirsiniz. Ancak bazı diş tedavilerini doğumdan sonraya erteleyebilirsiniz. Bu nedenle hamile kalmadan önce diş doktoruna giderek yeniden muayene yaptırmanız önemlidir.
D Vitamini takviyesi zamanı
D vitamini sağlıklı gebelik diyeti için önemli bir maddedir. Kalsiyum ve fosfat değerlerinizi denge de tutar, aynı zamanda bebeğinizin kemik gelişimini destekler. Eksiklik hali gibi durumunda bebeğinizin kemikleri yeterince güçlenemeyebilir. Hatta bazı durumlarda ciddi sorunlara sebep olabilir. D vitamini, bebeğinizin D vitamini rezervleri için de mühimdir çünkü ilk aylarında vücudu buna çok ihtiyaç duyar. D vitamini en verimli şekilde, cildin güneş ışınlarına maruz kalmasıyla alınır.
D vitamin içeren besinler
Yağlı balık; uskumru, hamsi, somon vs. Yumurta (yumurta sarısı)
Leave a Reply