Hafta Hafta Gebelik 42. Hafta Gebelik

Hafta Hafta Gebelik 16. Hafta Gebelik

Hafta hafta gebeliğin 16. Haftasında 11.5 cm boyunda ve 100 gr ağırlığında. Bu hafta bebeğiniz bir gelişim sıçraması gösteriyor. Bebeğiniz önümüzde ki haftalarda daha da hızla büyümeye başlayacak. Kilosu iki katına çıkacak ve boyu uzayacak. Artık çok hareketli bir bebek. 16. Haftada 4 aylık hamilesiniz. Akciğerleri soluk almaya hazırlamak için amniyon sıvısını içine çeker. Bebeğinizin göz kapakları ve kirpikleri de gelişiyor; gözleri yavaş yavaş hareket ediyor. Yüz ifadeleri yapmaya başladı ama henüz bunu kontrol altına alamıyor. 16. Haftada anne adayımız bebek hareketlerini hissetmeye başlayabilir.

Bütün kaslarını kullanıp, kollarını hareket ettirip ellerini tutabiliyor. Sinir sistemi geliştikçe hareket kabiliyeti de artacak. Fakat özellikle ilk gebeliklerde bu daha geç olabiliyor. Bebeğin kalp atışları anne adayına göre daha hızlı atmaktadır. Kalbi günde 10 litreden fazla kan pompalamaktadır. Plasenta ile ceninin boyu hemen hemen aynı boyutlardadır.  Bacakları neredeyse tamamen gelişti, kafası iyice dikleşti. Kulakları da son halini almaya çok yaklaştı. Ayak tırnakları çıkmaya başladı. Bebeğin cinsiyeti bu haftalarda ultrason ile tespit edilebilir. 16-20. Haftalarda önemli üçlü tarama testi yapılmalıdır.

16. Haftadan sonra hiçbir şekilde yüzüstü ve sırt üstü yatmamanız gerekir. Bebeğiniz omurgaya ve sinirlere baskı yaptığından ve kan akışınızı zorlaştırabileceğinden, özellikle gebeliğin geç dönemlerinde doğrudan sırt üstü yatmanız maalesef rahatsız edici olabilir. En sağlıklı yatış pozisyonu sol yana yatmaktır. Bebeğe giden oksijenin fazla olması açısından özellikle bu duruma dikkat edilmelidir. Sağ yana yatmak bebek için tehlikeli değildir. Ancak karaciğerin sağ yanda olması sebebi ile anne adayı ağrı hissedebilir.

Ancak sonuçta en rahat dinlendiğiniz pozisyonda uyumanız gerekir. Yan tarafınıza uzanırken dizlerinizin arasına bir yastık koymak en rahat uyuma pozisyonu olabilir. Gözleriniz gebelik hormonları yüzünden kuru ve kaşıntılı olabilir. Eğer lens kullanıyorsanız gözlük kullanabilirsiniz. Bu sizi biraz daha rahatlatır. Doktorunuzun önerdiği bir göz damlası da kullanılabilir.

Eğer şekerli ve yüksek yağlı yiyeceklere aşeriyorsanız aşağıdaki listede ki sağlıklı gıdaları da deneyebilirsiniz;

  • Cips yerine zeytin, bir avuç kuruyemiş ya da peynir ve kraker
  • Bisküvi yerine çörek
  • Çikolata yerine kuru meyve
  • Pasta yerine reçelli tam buğday ekmeği
  • Krema bazlı tatlılar yerine meyve bazlı tatlılar

Rahim genişlemeye ve ceninin büyümesine uyum sağlamaya devam eder. Bu genişleme karnınızı daha belirgin hale getirir. Rahim boyutundaki bir artış ve buna bağlı olarak karında ki şişlik nedeniyle bazı kadınlarda 11. Haftada bile hamileliği belli olmaya başlayabilir. Hamilelik öncesindeki kilonuza, karın kaslarının kuvvetine ve diğer faktörlere bağlı olarak bazı kadınlarda 20. Hafta geçene kadar görüntülerinden hamile oldukları anlaşılmayabilir. Ancak çoğu kadında yaklaşık 16. Hafta civarında hamilelik dışarıdan bakıldığında fark edilecektir. Giysiler karnınızın ne kadar belirgin olacağında rol oynar. Seçeceğiniz tarza göre karnınızı saklayabilir ya da daha çok belli olmasını sağlayabilirsiniz.

Fundal yükseklik

Bir kavun büyüklüğünde olan rahminiz göbek deliğinize doğru hareket etmeye başladı. Bu pozisyon doktorların rahminizin boyutunu belirlemesine yardımcı olur. Bebeğinizin tahmini hamilelik yaşını belirlemek açısından bu ölçümle uyum önemlidir. Rahmin ileri doğru pozisyonu ayrıca mesanedeki basıncı da azaltabilir. Böylece idrara sıkışma sorunu da azalır.

Seyahat

Bulantı ve yorgunluğunuz bu ayda azalırsa bir tatile çıkmayı düşünebilirsiniz. Yüksek riskli hamileliklerde, uzun uçak yolculukları ve belirli seyahat noktaları açısından bazı özel sorunlar olabilir. Herhangi bir risk taşıyorsanız, seyahate çıkmadan önce doktorunuzla görüşün. Doktorunuz kan pıhtıları riskini azaltmak için uzun uçak yolculukları sırasında sık sık ayağa kalkıp yürümenizi önerebilir. 36. Haftadan sonra uçak yolculuklarının kesinlikle yapılmaması önerilir.

Kilo alımınızı azaltmak için öneriler

  • Güne iyi besinli güzel bir kahvaltıyla başlayın. Kahvaltınızda yeteri miktarda protein, karbonhidrat, lif ve sağlıklı yağ içeren gıdalar yiyin.
  • Meyve suyu yerine su içebilirsiniz.
  • Sebzeler, tahıllar, yağsız et, az yağlı süt ürünleri tüketin.
  • İşlem görmüş besinlerden (salam-sosis vs.), abur cuburdan ve çok şekerli tatlılardan uzak durun.
  • Sağlıklı atıştırmalıklar bulundurun; az yağlı peynir ve yoğurt, küçük havuç, taze meyveler ve benzerleri gibi… Yağlı besinlere alternatif olarak, tadı güzel olan gıdalar seçin.
  • Örneğin dondurma yerine yağsız donmuş yoğurt veya cips yerine patlamış mısır gibi…
  • Doktorunuzun onayı ile düzenli olarak egzersizler yapın. Öğle saatinde 20 dakikalık bir yürüyüş bile size yardımcı olabilir.

Sağlıklı kilo almak için öneriler

  • Her gün biraz taze meyve ekleyerek bir dondurmalı yiyecek yiyin. Böylece bolca kalori almış olacaksınız üstelik dondurmanın içerdiği kalsiyumdan da faydalanacaksınız.
  • İyi yağlar barındıran besinler yiyin. Çerez (Fındık, fıstık) ve avokado gibi.
  • Kuru meyve tüketin. Taze meyve kadar doyurucu olmadığı için daha fazla yemeniz gerekir. Böylece daha sağlıklı kalori almış olursunuz.
  • Öğünleriniz arasında sıklıkla atıştırın. Kendinize sık sık, hem kendiniz hem de bebeğiniz için kilo almanız gerektiğini anımsatın.

Bilgilendirme: Bu sayfada ki yazılar bilgi niteliğindedir, daha detaylı bilgi için doktorunuza danışınız.

Leave a Reply

Your email address will not be published.