Gebeliğin 15. Haftasında bebeğiniz artık bir limon büyüklüğünde. Ceninin hareketleri daha karmaşık hale geliyor. Boyu yaklaşık 10 cm, ağırlığı 70gr. kadardır. Bu haftada bebeğin cildini lanugo denilen tüyler kaplamaya başlar. Bunların gelişmesi 25. Haftaya kadar sürer. Kirpikler ve saç telleri kalınlaşmaya başlamıştır. Kemikleri sertleşmeye devam ediyor. Bacakları kollarından daha uzun ve bütün eklemleri hareket edebiliyor.
Ceninin dilinde ki tat tomurcukları gelişmiştir. Annenin yediği çeşitli tatlar amnion sıvısına geçebilir. Ve bebek bu tatları az da olsa alabilir. Tat alma duyusu gelişiyor ve yüz kasları şekillendiği için bazı yüz ifadeleri yapabiliyor. Baş parmağını emme gibi daha amaçlı hareketler gösterebilir. Kulakları durması gereken yerden biraz daha yukarıda ama son hallerini almak üzereler.
Göz kapakları hala kapalı olsa da artık ışığı algılayabilir ve uyumlu bir şekilde takip edebilir. Örneğin karnınıza doğru bir ışık tutarsanız bebeğiniz ışığa karşı hassas olduğu için hisseder, hareket eder, yer değiştirmeye çalışabilir. Cenin amniyon sıvısı içinde gelişmekte iken, çişini yapmaya başlar, aynı zamanda amniyon sıvısını yutmaktadır. Her 3 saatte bir amniyon sıvısı kendini yeniler.
Amniyon sıvısı bebeğin çişinden oluşmaktadır. Bebeğinizin derisi hala çok ince. Karnınızın içine bakabilecek olsanız, derisinin altından kaburgalarının ve damarlarının göründüğünü fark edersiniz. Şuan oldukça aktifler ve uyanık kaldıkları zamanı vücutlarını hareket ettirip kaslarını uzatarak pratik yapmak için kullanıyorlar. Hatta başparmaklarını emmeye başlamış bile olabilir.
İkinci üç ay taraması
14-20 hafta civarında genetik anormallikler ve down sendromu veya spinabifida gibi belirli doğum kusurlar için riski hesaplamak amacıyla 1. Üç ay testi yerine veya bu testle birlikte 2. Üç ay tarama testinin yapılması gerekebilir. Birinci 3 ayda tarama yaptırmadıysanız doktorunuz yalnızca ikinci üç aydaki tarama testinden verileri kullanarak riskini hesaplayacaktır. Doğum kusurları veya anormallikleri için hesaplanan riskiniz bu taramanın sonucu olarak artarsa, doktorunuz amniyosentez gibi daha ileri ancak kesin bir test yaptırmanızı isteyebilir.
Amniyosentez
Tarama testlerinin artan riskin veya belirli faktörlerin olduğunu göstermesi durumunda doktorunuz amniyosentez yaptırmanızı isteyebilir. Bu test ceninin etrafında ki sıvıdan küçük bir örnek alınarak down sendromu, kistikfibroz ve diğer bozuklukları tespit edilmesi içerir. Vücuda müdahale edilerek yapıldığından küçükte olsa düşük riski vardır. (500’de 1) doktorunuzla bu testin riskleri ve potansiyel yararları konusunda mutlaka görüşün.
Kilo artışı
- haftada çoğu gebe 2-5 kilo almış olacaktır. Ortalama bir kadında amaç 25 haftalık hamilelik döneminde haftalık yarım kilo almaktır. Toplam kilo yaklaşık 14 kg olacak, bunun 3’te 2 si cenin, rahim, amniyon sıvısı ve plasenta olacaktır. Hedeflenen bireysel kilo artışı hamilelik önce ki kilonuza bağlıdır. Ve doktorunuzun önerilerine göre yaklaşık 7 ila 18 kg arasında değişir.
- haftada hamilelik hormonları vücudunuzda değişimler yaratmaya başlayacak, özellikle dişler ve dişetlerinde. Bakteri ve plak oluşumunda artış ve iltihaplanma yaşayabilirsiniz. Burnunuzun daha fazla aktığını, daha fazla salya salgılandığını ve daha fazla terlediğinizi gözlemleyeceksiniz. Bunun sebebi vücudunuzda sıvı miktarının artmasıdır. Burun kılcalları genişlediğinden kanamaların görülmesi yaygındır. Hamilelik boyunca bağışıklık sisteminiz zayıfladığından enfeksiyon ve soğuk alma gibi şikâyetleriniz olabilir. Birçok ilaç, hamilelik için güvenli olmadığından mutlaka doktorunuza danışarak kullanın. Zihinsel açıdan hafızanızın eskisi kadar keskin olmadığını hissedebilirsiniz. Dikkat süreniz de kısalmış olabilir. Bol bol sıvı alın. Şu an bol sıvı almanız her zamankinden çok daha önemli. Suya ilave olarak süt, meyve suyu ve çorba gibi sıvı gıdalar da tüketilmeli. Fiziksel aktivitelerden sonra ve sıcak havalarda daha fazla sıvı tüketmeye dikkat edin.
Hamileyken sıvı alımının önemi
İnsan vücudunun %60’ı sudan oluşur ve günde 2 litre civarı su kaybedilir. Bu sıvının geri alınması önemlidir çünkü:
- Vücudunuzun sıvı kaybını önler.
- Kanınızdaki besinlerin taşınmasını ve artıkların atılmasını sağlar.
- Hamilelik sırasında görülmesi yaygın olan idrar yolları enfeksiyonu riskini düşürür.
- Sağlıklı bağırsak fonksiyonu sağlar.
Sıvı kaybının belirtileri
- Sürekli susuzluk hissi
- Koyu renkli ve sık olmayan idrar (Günde 3-4 kereden az)
- Sersemlik ve ya baş dönmesi
- Baş ağrısı
- Yorgunluk
- Kuru ağız, dudak ve gözler
Bu belirtilerden herhangi birini görüyorsanız hemen sıvı almalısınız.
Dişeti kanamaları ve diş bakımı
Aynada dişlerinize iyice bakın. Kırmızı, hassas, şişmiş diş etlerinizi ve fırçalama sırasında kanama fark edeceksiniz. Diş etlerinizin bakteri plağına farklı reaksiyon göstermesine, bu sebeple diş eti iltihabına (Jinjivit) sebep olan yine, hamilelik hormonlarıdır. Bunlar tamamen zararsız ve acısızdır. Kendiliğinden geçer.
Dişlerinize iyi bakmadığınız takdirde Jinjivit, çene kemikleri ve dokularının enfeksiyon kapmasına kadar ilerleyebilir. Anahtar nokta korumadır. İyi bir ağız hijyeni yani düzenli ağız bakımı; günde en az iki kere dişleri fırçalamak ve diş ipi kullanmak, diş eti çekilmesini, kanamayı ve hassasiyeti azaltacaktır.
Leave a Reply