- gebelik haftasında bebeğinizin uzunluğu 4 cm. ağırlığı 7 gr dır. Şimdi bir incir büyüklüğünde olan ceninde gelişim tam hız devam ediyor. Bir hafta sonra boyu şimdikinin 2 katı uzunluğunda olacak. Kollar ve bacaklar büyümeye devam eder. Bükülmeye ve hareket etmeye başlayabilir. 11 haftalık bebek gelişimi sürecinde bebeğinizin beyni, ciğerleri ve böbrekleri formlarını aldılar ve çalışmaya başladılar. Fakat doğuma kadar gelişmeye devam edecekler. Bebeğiniz şuan emebiliyor, esneyebiliyor, yutabiliyor. Cinsel organ oluşuyor. Ancak henüz ultrasonla ayırt edilecek büyüklükte değil. Bu hafta da erkek bebek testosteron hormonu üretmeye, kız bebekteki yumurtalar, daha fazla gelişmesi için yardımcı olmak amacıyla anne hormonlarına yanıt veren östrojen reseptörleri içerir. Kendi kendine gerinmeye ve esnemeye başlar. Bunlar ancak ultrasonla görülebilir. İçinde yüzdüğü amniyotik sıvıda soluyabiliyor ve idrarını yapabiliyor. Parmakları birbirinden ayrıldığı için yakında ellerini açıp kapayabilecek, ayaklarını ve göbek bağını tutabilecek. Tekme atmayı öğrendi ve seviyor. Bazı kemikleri giderek daha çok güçlenmekte, bunun yanı sıra saçlar ve tırnaklar gelişmeye başlamıştır. Bebeğin organ ve dokularının gelişimindeki en kritik ve önemli süreç bitmiştir. Çünkü ilk 10 hafta bebek gelişiminde dış etkilere karşı en hassas dönemdir. Bu dönemden itibaren düşük yapma tehlikesi de yüzde 1 oranındadır.
Hamileliğin 11. haftası süresince mide bulantınız yavaş yavaş azalıyor. Kendinizi daha enerjik hissetmeye başlayacaksınız. Hormonel değişkenliğiniz nedeniyle kabızlık ve mide ekşimesi çekiyor olabilirsiniz. Gelişmekte olan cenin bu aşamada hala oldukça küçük olmakla birlikte (boyu 5 cm’nin biraz altında) karnınız daha görünür olmaya başladı. Rahminiz artık bir greyfurt büyüklüğüne ulaşmıştır. Rahminiz aslında sıvıları barındırmak, kan akışını sağlamak ve ceninin gelecekte ki büyümesine hazırlanmak amacıyla genişleyen içi boş bir kastır. Bu günlerde daha aç hissedebilirsiniz; bu iyi. Sabah bulantılarınız geçiyor ve iştahınız kabarmaya başladı. Artık hem kendiniz hem de bebeğiniz için besleniyorsunuz ama bu noktada asıl önemli olan doğru ve sağlıklı beslenmeniz.
Anne adayında bel ve sırt ağrısı şikayetleri artabilir. Uykuda bile ayak ve bacaklarda görülen kramplar sıklaşır. Bel ve sırt ağrılarınız için otururken bel boşluğunu desteklemek adına bir yastık koyabilirsiniz.
11 Haftalık Gebelikte Kalsiyum Takviyesi Zamanı
Şuanda bebeğiniz hızlı bir gelişim sürecinde. Kalsiyum, onun uzayan, gelişen ve güçlenen kemikleri için sizin ise dişleriniz ve kemikleriniz için çok önemli.
Bebeğinizin sinirleri ve kaslarının gelişiminde rol oynar; sağlıklı çalışabilmesini sağlar. Kalp atışlarını düzenler ve kanının pıhtılaşmasını sağlar.
Kalsiyum ihtiyacınızı karşılayacak besinler
- Süt ürünleri, pastörize süt, peynir, yoğurt
- Bazı çerez ve tohumlar; özellikle badem ve susam
- Fasulye ve bakliyat
- İncir
- Ispanak
Birinci 3 ay tarama testi
11-13 hafta civarında 1. Üç ay tarama testi yapılabilir. Bu test down sendromu dahil belirli kromozom bozuklukları için yardımcıdır. Bu tarama basit bir kan testi ve ceninin boyun çevresindeki sıvı miktarının ölçülmesi için yapılan ve ense kalınlığının ölçümü adı verilen bir ultrason muayenesini birleştirir.
Kendinizi yorgun mu hissediyorsunuz?
Aşırı yorgunluk hamileliğin özellikle ilk haftalarında yaygındır. Bunun nedenleri tam olarak bilinmemektedir, ancak kalp debisine ki bir artış, yüksek progesteron düzeyleri ve – veya uyumada zorluk yaşamayı içerebilir. Bununla birlikte, birçok kadın ikinci üç ayda enerji düzeyinde ani bir artış olduğunu belirtir. Bu sırada bol bol şekerleme yapmak ve dengeli öğünler tüketmek önemlidir.
Leave a Reply