Gebeliğin 1. Haftası; Gebeliğinizin ilk haftasında esas döllenme henüz gerçekleşmedi. Rahminiz ve yumurtalıklarınız döllenme için hazırlanıyor. Son adet tarihinizden sonra döllenme için hazırlandığından rahim zarınız kan damarlarıyla kalınlaşmaya başlar.
Hamileliğinizin ilk haftası son adet tarihiyle (SAT) başlar. Döllenmenin henüz gerçekleşmemesine karşın bu hafta 40 haftalık hamilelik geri sayımınızın başlangıcını oluşturur.
Hamileliğin ilk haftaları bebek isteyen adaylar için yoğun duygusal bir dönemdir. Gebeliğin ilk haftası boyunca hayaller kurar, bebeğinizle ilgili düşüncelere dalarsınız.
Gebelik süresince yaşayacaklarınız hakkında daha fazla bilgi almak için hafta hafta gebelik yazımızı takip ediniz.
Gebelikte ilk iki hafta yaşananlar
Bebeğiniz büyümeye başlamadan önce sahneyi ona siz hazırlarsınız.
Geçen hafta kanınızda dolaşan ostrojen ve progestin miktarındaki artış, potansiyel döllenmiş yumurtaya zemin hazırlamak için verimli, kan bakımından zengin bir duvarla kaplanmak üzere rahminizi harekete geçirdi. Aynı zamanda yumurtalıklarınızdaki folikul adı verilen sıvı dolu keselerde yumurtalar olgunlaşıyor. Bu haftanın başında (genelde 28 günlük döngünün 14. günü civarında) yumurtladınız. Yumurtalarınızdan biri folikülünden çıktı ve yumurtalığınızda ilerleyerek fallop tüpüne ulaştı. Gelecek 12 – 24 saat süresince, partneriniz tarafından dışarı atılan 250 milyon spermden biri vajinaniz boyunca yüzerek serviksten geçip rahminize girecek ve fallop tüpüne ulaşıp yumurtaya girmeyi deneyecek.
Başarabilirse bu yumurta döllenecek. Bu yolculuk sırasında yaklaşık 400 sperm hayatta kalacak ve yalnızca bir tanesi yumurtanın zarını delmeyi başarabilecek. Bundan sonraki 30 saat boyunca, sperm ile yumurtanın hücre çekirdekleri genetik malzemeyi karıştırmak için birleşecek. Eğer sperm bir Y kromozomu taşıyor ise, bebeğiniz erkek olacak; eğer X kromozomunu taşıyor ise, bir kız çocuğunuz olacak. Yumurta kanalından rahime olan 3-4 günlük yolculuğunda, döllenmiş yumurta -yani zigot- 16 özdeş hücreye bölünecek.
Rahime vardıktan sonra Zigot’a Morula denir. 1-2 gün sonra rahiminizde oluşan katmana yerleşerek, inanılmaz gelişimini ve dönüşümünü devam ettirecek. Bu aşamada gelişmekte olan bebeğiniz, bilimsel olarak blastosist olarak tanımlanan küçük bir hücre topundan ibaret. Blastosist, embriyoyu oluşturacak bir iç hücre kitlesi ve plasentayı oluşturacak bir dış hücre kitlesine sahip İç hücre kitlesi amniotik keseyi oluşturacak sıvıyla dolu bir oyuk. Dış hücre kitlesi yaşamsal faaliyeti sağlayan oksijen ve besinleri bebeğinize ulaştıran, atıkları bebeğinizden uzak tutacak organ olan plasent.
Gebelik testini yapıp pozitif işaretini gördüğünüz andaki telaşlı heyecanınızla karşılaştırılabilecek çok az şey vardır! Anne olacağınıza dair muhteşem haberi sindirdikten sonra düşünceleriniz doğal olarak yapılacakları planlamaya yönelecek.
Şüphesiz soracağınız soruların ilki de şu olacak:
Hangi tarihte doğum yapacağım?
Şu ana dek gebeliğiniz ve çocuğunuzun doğumu için bir doktor bulma konusunda oldukça fazla düşünmüş olmalısınız. Belki de birini görmek için randevu bile aldınız. Emin eller de olmak bu dönemde sizi en çok rahatlatacaktır.
Doktorunuz sizin ve bebeğinizin hayatı konusunda en önemli kararı birlikte alacağınız kişidir. Güvendiğiniz ve yanında kendinizi güvende hissedeceğiniz kişiyi seçmelisiniz. Gebeliğin her haftası pek heyecan verici olacak. Kadın doğum uzmanınız sizin ve bebeğinizin hayatı konusunda en önemli kararları birlikte alacağınız kişi olacaktır.
Leave a Reply