Günümüzde teknolojinin hızlı ilerleyişi sağlık alanında önemli gelişmelerin olmasına yardımcı olmaktadır. Teknoloji sayesinde artık anne karnındaki bebeğin hastalıkları tespit edilebilmekte ve kromozom bozuklukları olup olmadığını öğrenebilmek amacı ile kullanılan birçok yöntem bulunmaktadır. Fetal DNA testi bir diğer adı olan serbest DNA testi olarak da bilinen test bu yöntemlerden en çok tercih edilenler arasındadır. Anne karnındaki bebeğin sağlık durumunun kontrol edilebileceği ve öğrenilebileceği oldukça kapsamlı bir testtir. Fetal DNA testi yapılmadan önce belirli testler yapılması gerekir. Bu testler sırayla ikili, üçü, dörtlü tarama testleri olarak uygulanır. Bu testlerin sonuçlarının çıkmasının ardından anne kanında serbest dolaşan bulgular toplanarak Fetal DNA testine başlanabilir.
İlk bulgular hamilelik sürecinin 5.hafta itibariyle ortaya çıkmaya başlar. Bulguların ortaya çıkmaya başlaması genellikle yeterli değildir çünkü DNA örneğinden tüm hastalıkların kontrol edilebilmesi için bulguların tam manasıyla alınması gerekmektedir. Bu yüzden hamileliğin 10. Haftasından sonra testin yapılması bulguların daha sağlıklı toplanabilmesi açısından daha iyidir.
Halk arasında genellikle Down sendromu için uygulanıldığı düşünen Fetal DNA testi daha çok bu hastalığın kontrolü amacıyla tercih edilmesinden kaynaklanmaktadır. Fetal DNA testi süresince anne herhangi bir acı veya ağrı hissetmez. Ve anne kanından alınan örneklerle test yapıldığı için bebeğe herhangi bir şekilde zarar gelmez. Tüm sonuçların tam olarak çıkması ise örneği verdikten sonra 2 hafta boyunca incelemeler yapılacaktır. Ortalama 12 gün içerisinde sonuçlar elde edilebilir.
Fetal DNA Testi Sonucunda Tespit Edilebilen Hastalıklar
Fetal DNA testinin sonuçları yüzde 99 oranında başarılı olarak tespit edilebilmektedir. Ancak bazı hastalıkların tespiti ya da testin olumlu çıkması durumunda doktorunuz tarafından başka testler istenebilmektedir. Fetal DNA testi ile tespit edilebilen ve öngörülebilen hastalıklardan bazıları şunlardır;
-
Down Sendromu
-
Edwards Sendromu
-
Cri Du Chat Sendromu
-
Triploidiler
-
Turner Sendromu
-
1p36 Delesyon ve 22q Delesyon Sendromu
-
Angelman Sendromu
-
Jacobs Sendromu
-
Klinefelter Sendromu
-
Patau Sendromu
-
Prader Willi Sendromu
Fetal DNA Testi Yapılması Kimler İçin Tavsiye Edilir?
Fetal DNA Testi yüksek maliyetlere sahip bir test olduğu için belirli durumlarda yaptırılması önerilmektedir. Fetal DNA testi yaptırılması gerekliliği oluşturan şartlar arasında belirli etkenler vardır. Geç hamile kalınması için bu testin yapılması önem arz edebilmektedir. Bebekte bulunan olası hastalıkların öğrenilebilmesi için bu testin yapılması gerekmektedir. Jinekoloğunuzun yapacağı kontroller ve önereceği tedavilerle ilerlemeniz mantıklı olacaktır. 35 yaşın üstünde yaşanan hamilelik durumlarında bu testin yapılması oldukça önemlidir.
Fetal DNA testi öncesinde yapılan ikili, üçlü, dörtlü tarama testlerinde çıkan sonuçlara göre bu testin yapılması önerilebilir. Trizomili doğum yapmış olan ya da ailede böyle bir öyküsü bulunan kişiler için önerilebilir. Trizomi değeri yüksek olan ve Anöploidi riski bulunan kişilerde testin yapılması tavsiye edilmektedir. Hamilelik süreci normal ilerleyen bir kişinin bu testi yaptırması bir gereklilik değildir. Testin sonuçlarının olumlu olması durumunda bebek için herhangi bir tedavi yöntemi maalesef yoktur.
Bu sebeple anne-baba adayları araştırmalarını iyi yapmalı ve uzman bir jinekolog ile hamilelik sürecini takip etmeleri önemlidir. Tarama testinin ne için yapıldığı ve sonuçlarının analizinin iyi yapılması oldukça önemlidir. Yapılan bütün testlere rağmen anne karnındaki bebeğin hiçbir kromozom bozukluğuna sahip olmadığının garanti edilemeyeceği bilinmelidir. Çünkü hiçbir test, bir hastalığı tamamen saptanamayabilir. Testin olumlu çıkması durumunda bebek için uygulanabilecek herhangi bir tedavi maalesef yoktur. Sadece anne-baba adayı talebi doğrultusunda hamilelik sonlandırabilmektedir. Dahası belirlenen kromozom bozukluğunun hangi bedensel ve fizyolojik kusurları barındıracağı belirlenememektedir. Bu nedenle test yapılmaya karar verilmeden önce ailelerin iyi düşünmesi ve doktoruyla iletişim halinde olması önemlidir.
Fetal DNA Testinin Avantajları Nelerdir?
Fetal DNA testi anne adayından alınan kan örnekleri ile sonuçlar maksimum 2 ila 3 hafta sonra çıkacaktır. Tabi bu test oldukça güvenlidir çünkü sadece anne adayından alınan kan örnekleriyle sonuç alınır. Böylece bebeğe herhangi bir şekilde zararı yoktur.
Riskiz ve güvenilir olması Fetal DNA testini tercih sebebi yapmaktadır. Testin sonuçları genel olarak yüzde 99 oranında doğru çıkmaktadır. Jinekoloğunuza danışarak hamilelik sürecinizde yapılması gereken testleri danışabilirsiniz. Hamilelik sürecinizde kontrollerinizi aksatmamanız oldukça önemlidir.
Leave a Reply