Adet ve Adet Düzensizliği
Adet ve Adet Düzensizliği
Ergenlik çağı başladığında kadınların vücudunda birbirini takip eden bir dizi hormonal değişikler meydana gelmektedir. Bu değişiklikler genel olarak her 28 günde bir 4 ila 5 gün süreyle vajinal kanamalar meydana getirir. Rahmin içinde bulunan tabakada oluşan dokuların kanama yoluyla rahimden atılmasına adet kanama veya tıbbi olarak regl denmektedir. Kanama süreleri ve başlangıç zamanları kişiye göre değişiklik gösterebilir. 21 ila 35 günde bir adet kanaması olması normal kabul edilir. Adet kanaması en 2 en fazla 7 gün sürmektedir. Bir kadının hayatı boyunca normal adet kanaması başlangıçta azdır gittikçe çoğalır ve menopoz dönemine girilerek azalarak biter. İlk adet kanaması 8 ila 16 yaş arasında olabilir. Adet kanamasının son görüldüğü yaşlar normal bir durumda 45 ila 55 yaş aralığıdır. 40 yaş öncesi menopoz dönemine girilmesi durumu da olabilir. Erken dönemde yaşanan menopoz durumunda adet kanamaları düzensizleşebilir. Gelen kan rahim içinden gelmektedir ve her ay yaşanan bu dönem rahim içini temizler.
Adet Döneminin Düzenli Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?
Adet dönemlerinizin düzenli bir şekilde devam etmesi sağlığınız açısından oldukça önem arz etmektedir. Adet döneminiz düzenli olduğunda adet döngünüzün 21 ila 35 gün arasında tekrarlaması gerekmektedir. En ideal süre 28 günde bir tekrarlaması olacaktır. Adet kanamanız başladığında günlük olarak ped kullanımınızın miktarı maksimum 3 adet olmalıdır. Kanamalarınız pıhtı içermemeli ve kanama süresi 8 günü geçmemelidir. Adet döneminiz başladığında ilk bir veya iki gün boyunca hafif ağrılar hissetmeniz normaldir. Adet döneminiz bu düzen içerisinde devam ettiği sürece adet dönemleriniz normal bir döngüde devam ediyor demektir. Bu düzen bozulduğunda adet düzensizliği yaşıyorsunuz demektir. Adet döneminin ilk başladığı yıllarda hormonlar düzene girmediği için belli düzensizlikle görülmesi normal kabul edilir. Fakat ilerleyen yıllarda adet dönemi düzensiz bir şekilde ilerlerse mutlaka uzman bir doktora başvurulması ve sebeplerin araştırılması gerekmektedir.
Adet Düzensizliği Sebepleri
Kadınların çoğu yılda 11-13 kez adet dönemi geçirirler. Bu rakamların 1 veya 2 oynaması normal kabul edilebilir. Bu sayının fazla eksik ya da fazla olması durumda adet düzensizliği söz konusu olabilir. Jinekolog tarafından yapılan kontroller sayesinde adet düzensizliği tespit edilebilir. Çünkü adet dönemleri kişilere göre farklılık gösterebilir ve normal kabul edilip edilmeyeceği uzman bir jinekolog tarafından tespit edilebilecektir. Adet düzensizliğinin başlıca sebepleri şu şekilde sıralanabilir;
- Stres faktörü adet düzensizliğine yol açabilen bir faktördür. Aşırı kilo alımı ve aşırı kilo verilmesi, sık seyahat edilmesi, düşük kalorili diyet programları, yoğun çalışma ortamları gibi günlük hayatta bulunan pek çok stres faktörü adet düzensizliğine sebep olabilir.
- Doğum kontrol hapı kullanmak veya kullanmayı bırakmak adet düzensizliğine yol açabilmektedir.
- Rahimde bulunan polipler veya miyomlarda adet düzensizliğine sebep olabilmektedirler. Miyom rahim duvarına yapışık halde bulunan tümörlerdir. Miyomlar genellikle iyi huyludur ancak oldukça fazla kanama olmasına ve ağrıya neden olabilirler.
- Rahmi kaplayan her ay adet kanaması ile dışarı atılan doku bunun yerine rahim dışında kalarak büyüme gösterdiğinde endometriozis görülmektedir. Rahimin dışında kalan bu doku rahimde bulunan organlar üzerinde büyüme gösterebilir. Adet düzensizliği bu rahatsızlığın belirtilerinden biri olabilir. Adet düzensizliği dışında kramplar, cinsel ilişki sırasında ağrı, normalden fazla kanama, adet öncesi ve sonrası aşırı ağrılar hissedilmesi de diğer belirtiler arasındadır.
- Aşırı kilo alma ve ani kilo kayıpları adet düzensizliğine sebep olabilmektedir.
- Tiroit ve diyabet hastalıkları da adette düzensizlik oluşmasına yol açabilmektedir
- Östrojen takviyeleri ve kan inceltici ilaçlar da adet düzensizliği oluşmasını sağlayabilir.
- Genellikle 40 yaş altındaki bayanlarda yumurtalığın görevini tam yerine getirememesi durumunda prematüre yumurtalık yetmezliği durumu baş gösterebilir. Bu durumda adetler düzensiz ve bazen hiç olmayabilir.
Bu belirtiler dışında adet döngülerinizin başlangıç ve bitiş tarihlerini not alarak ve takip ederek düzenli olup olmadığını anlayabilirsiniz. Kullandığınız günlük ped sayısını da not edebilirsiniz. Adet döneminizle ilgili normal olmayan her bulguyu not ederek uzman bir jinekoloğa danışın ve kontrollerinizi aksatmayın. Jinekolog kontrolleri oldukça önemlidir ve düzenli bir şekilde kontrole gitmeniz sağlığınız açısından oldukça önemlidir.