Hafta Hafta Gebelik 42. Hafta Gebelik

Hafta Hafta Gebelik 40. Hafta Gebelik

Hafta hafta gebelikte 40. Haftaya ulaştınız. 40 hafta içerisinde, tek bir hücreden eşsiz ve çok büyük potansiyeli olan küçük bir insan yetiştirdiniz. Bu hafta bebeğinizin tahmini doğum tarihidir. 40. Gebelik haftasında bebeğiniz muhtemelen 2,75 ila 3,50 kg arasında ve 47,5 ila 55 cm arasında doğacaktır.

Bebeğiniz rahim dışarısında vücut sıcaklığını korumak için derisinin altında yeterince yağa sahip. Vücudunun %15’i yağdan oluşuyor. 702ten fazla refleksi çalışır durumda. Sesinizi ayırt edebiliyor. Bebeklerin bir kısmı kırkıncı haftaya gelmeden doğmuş olsa da bir kısmı bu haftayı da anne karnında geçirir.

Bebeğiniz doğarken plasentanız rahiminizden ayrılacak ve bebeğiniz çıktıktan sonra ufak bir hamle ile vücudunuzdan çıkacak. Bu etimsi, oval görünümlü organın ve göbek bağının işlevi bebeğinizin ilk nefesi ile bitiyor. Eğer doğum belirtisi göstermiyorsanız, hayal kırıklığına uğramayın . Nadiren bazı bebekler bu hafta da doğmaz ve 41. Haftaya ulaşır. Bu haftalarda bebekte kilo almak dışında pek bir değişiklik olmaz.

Birçok doktor normal durumlarda gebeliğin 42 haftaya kadar uzamasına müsaade ediyor  Anne baba ve aileler doğum hazırlıkları ile uğraşır. Minik bebeğiniz artık dünyaya gelmeye hazır. Tamamen gelişmiştir. Sizi tebrik ediyoruz. Bebeğinize Allah uzun ömür versin.

Suni doğum sancısı

Gebeliğinizin son günlerine başladığınızda doktorunuz doğum sürecinizin ilerlemesini desteklemek için bazı basit yöntemler önerebilir; yürüyüş yapmak veya cinsel ilişkiye girmek gibi. Ceninde bir soruna dair bir kanıt varsa, zarlar erken açılmışsa veya 40 hafta +10 günlük hamilelik süresini geçtiyseniz doktorunuz doğumu başlatmak için suni sancı uygulayabilir.

Bu durumda size damardan infüzyonla bir sensetik oksitosin verilecektir. Oksitosin rahmin kasılmasını sağlayan bir hormondur. Size ayrıca prostaglandin gibi rahim ağzını olgunlaştıran bir madde de verilebilir.

Non-stres testi

Gebeliğin son haftalarında doktorunuz, doğum öncesinde bebeğinizin sağlığını değerlendirmek açısından herhangi bir sorun olup olmadığını görmek amacıyla bazı testler yapabilir. Bu aşamada yapılabilecek basit testlerden birine kardiyotokograf (veya CTG) denilir.

Bu testte bir kemer ve küçük bir monitör karnınıza yerleştirilerek ceninin kalp atış hızı ve rahim kasılmalarınız ölçülür. Doktorunuz bu bilgileri bebeğinizin genel sağlığı hakkında karar vermek ve kasılma düzeninizi daha yakından izlemek için kullanacaktır.

Yapılacaklar listesi;

  • Doğum planını gözden geçirin ve hastahaneye acilen gitme provası yapın.
  • Göğüs pompası satın alın.
  • Bebeğinizin gereksinimlerini karşılayın.
  • Sünnet konusunda bir karar verin.
  • Bir çocuk oto koltuğu satın alın.
  • Depresyon için tedavi seçeneklerini görüşün.

Bilgilendirme: Bu sayfada ki yazılar bilgi niteliğindedir, daha detaylı bilgi için doktorunuza danışınız.

Leave a Reply

Your email address will not be published.