Hafta Hafta Gebelik 42. Hafta Gebelik

Hafta Hafta Gebelik 35. Hafta Gebelik

Hafta hafta gebeliğin 35. Haftasında, gelişimine devam eden bebeğiniz hızla büyümeye devam ediyor, bu hafta yaklaşık 2500 gr ve basından ayaklarına kadar 45 cm. Neredeyse doğmaya hazır ve hızla büyümeye devam ediyor. Bebeğinizin temel fiziksel yapısı neredeyse oluştu.

Bundan sonra ki haftalar kilo alımı için kullanılacak. Araştırmalar bebeğinizin bu aşamada doğsa bile büyük olasılıkla durumunun çok iyi olacağını ve çok az uzun süreli sağlık sorunu olacağını veya herhangi bir sağlık sorununun hiç olmayacağını göstermektedir. Böbrekleri gelişimini tamamladı.

Erkek bebeklerde testisler dışarıya çıkışlarını tamamlar. Ciğerleri ve sinir sistemi son hazırlıklarını tamamlamaktadır. Bebeğiniz vücuduna çok yağ aldığından cildinde artık daha az kırışıklık vardır. Ceninin kolları ve bacakları derisinin altında biriken yağ nedeniyle daha dolgun ve yuvarlak hatlı gözüküyor.

Bebeğiniz yaklaşık 33 hafta sonunda doğuma hazırlandığı için genelde yavaş yavaş başını doğum kanalına doğru döndürmeye başlar. Buna baş aşağı pozisyonu denir. Bebeğinizin fetal pozisyonda yaptığı dönme, kıvrılma gibi hareketlerini karnınızın yüzeyinde görebilirsiniz.

Anne adaylarını ise doktorları bu haftadan itibaren kontrollere daha fazla çağırır ve her kontrolde anne adayına NST (non stres test) uygulanmaktadır. Bu cihaz sancı ölçme cihazı dolayısıyla nst cihazı ile birlikte sizin sancılarınız ve bebeğinizin kalp atış ritimleri değerlendirilmesini sağlar.

Hamileliğinizin son zamanlarında gece uyurken bacak krampları çok fazla görülür. Yorgunluktan kaçınarak ve mümkün olduğunca bacağınızı yükseğe kaldırıp dinlenerek, krampların önüne geçebilirsiniz.  Bebeğin doğum zamanında tamamen gelişmiş olan plasenta rahim içindeki alanın %15- %30 unu kaplar.

Açık pembe ve kanlı mukus tıkacının açıldığını ve genelde rahim boynunun açılmaya başladığının işaretidir. Doğumun çok yakın bir günde hatta çok yakın saatler içinde olabileceğine işaret eder. B grubu streptokok enfeksiyonu testi 35-37 haftalar arasında yapılır. Vücudunuz ise çoğalan talepleri yerine getirmeye çalışıyor. Şu sıralar kabız olmaya yatkın olduğunuzu fark edebilirsiniz. Öğünlerinize lif ekleyerek bu durumu dengeleyebilirsiniz.

Gebeliğinizin ilk zamanlarında yaşadığınız dengesiz ruh hali geri geliyor. Bu ay enerji seviyenizde dalgalanmalar yaşayabilirsiniz. Yorgunluk birçok gebe kadın tarafından yaşanır. Fakat bu ay yorgunluğunuza alternatif olarak ara ara ekstra enerji dönemleri yaşamanız mümkündür.

Bu enerji patlamalarını, kesinlikle yapmanız gereken işlerde ve doğuma ve doğum sonrasına hazırlık için kullanmalısınız. Memelerinizden kolostrum olarak tanımlanan sıvı akmaya başlayacak. Bu sıvı, bebeğiniz doğduğunda vücudunuzun ürettiği ilk süt ve çok fazla besin içeriyor. Sutyeninizin içerisine akan sıvıyı tutan, emziren anneler için tasarlanmış özel pedlerden yerleştirebilirsiniz.

Bu sıralar hastahanede kullanılmak üzere doğum çantası hazırlayabilirsiniz. Doğuma giderken çantanızda neler olmalı sitemizden kontrol edebilirsiniz.  Çok yorgun ve ağır hissediyorsunuz. Ve bu şaşırtıcı değil. Bir zamanlar pelik bölgenizde saklı olan rahiminiz, artık kaburgalarınıza dayanmaktadır.

Epidural

Doğum sırasında ağrıyı azaltmak için bazı yöntemler mevcuttur. Bunlar kontrollü nefes alma egzersizlerinden suda doğuma ya da lokal veya genel anesteziye kadar değişebilir. hastahanelerdeki en yaygın ağrı tedavisi, bölgesel ağrı kontrolünün bir tipi olan epidural anestezidir.

Bazı kadınlarda damardan sakinleştirici verilmesi de bir seçenek olabilir. Bir epidural anestezi ilacın uygulanması için omurilik çevresindeki zara küçük bir kateter yerleştirilmesini içerir. Bu işlem genelde yaklaşık 15 dakika sürer ve genelde soruna sebep olmaz. Bazen yan etkiler oluşabilir. Baş ağrısı, azalan itme yeteneği, azalan kan basıncı, titreme, bulantı ve nadiren enfeksiyonlar yan etkilerini oluşturur.

Lif takviyesi

Gebeliğin bu zamanları kabız olmaya yatkınsınızdır. Bu durumu öğünlerinize lif ekleyerek düzenleyebilirsiniz.

Lifler iki çeşittir; Çözülen lifler ve çözülmeyen lifler. Çözülen lifler bağırsaklarda çözülür, diğer tür ise çözülmeden sindirim sisteminden geçer.

Lif tüketiminizi çoğaltmanız, sindirim sisteminiz için daha doğrudur. (Sebze çorbası yerine fasulyeli sebze çorbası,  portakal suyu içmek yerine, portakal yemek,  patates püresi yerine fırında patates,  körili tavuk ve pilav yerine mercimekli körili tavuk ve kepekli pilav. )

Bilgilendirme: Bu sayfada ki yazılar bilgi niteliğindedir, daha detaylı bilgi için doktorunuza danışınız.

Leave a Reply

Your email address will not be published.