Hafta hafta gebeliğin 29. Haftasında; 1,1 kg ve yaklaşık 39 cm boyundadır. Bu haftadan sonra daha da hızlı büyümeye başlayacak. Gelişmekte olan bebeğinizin, kemikleri sertleşmeye ve demir, fosfor ve kalsiyum depolamaya başlıyor. Kemikler doğum kanalından rahat geçmesi için yeterince yumuşak kalmaya devam eder.
Testisler veya yumurtalıklar gibi cinsel organlar bu aşamada yeterince gelişmiştir. Artık hormonları üretebilir. Beyni, solunumunu ve vücut ısısını kontrol etmek için yeterince gelişti. Bebeğinizin gözleri artık göz yuvalarında hareket edebiliyor. Kasları ve ciğerleri gelişmeye devam etmekte.
Kafası yeni gelişen beyin hücrelerine yer açmak için günden güne büyümeye devam ediyor. Gelecek 11 hafta boyunca, şu anki kilosunun ikiye hatta üçe katlayabilir. Artık bebeğinizin hareketlerini saymanız ve takip etmeniz gereklidir. Bebeğinizin hareketlerinde herhangi bir değişiklik görürseniz doktorunuza bilgi vermeniz gerekir.
Bebeğinizin oynamama durumunda 1 bardak süt ile bir parça çikolata yedikten sonra takip edin 1 saat içinde hiç hareket hissetmezseniz mutlaka doktorunuzla görüşmelisiniz. Bebek 1 saat içinde 10 defa hareket ediyorsa sağlıklı olduğuna işarettir. Bu sırada dalak tarafından kırmızı kan üretimi biter ve kırmızı kan hücresi üretimini kemik iliği üstlenir.
Bebeğin vücudunu saran geçici tüyler sırt ve omuzlar dışında kalan büyük bir kısmı yok oldu bile. Bununla beraber bebeğinizin başında ki beyaz pigmentlenmemiş saçları iyice gelişiyor. Fark etmiş olsanız gerek; karnınızdaki hareketliliği devam ediyor. Hareketlerinin belli bir ritmi ve düzeni bile var.
Mesela, siz yemek yedikten sonra ya da dinlendiğinizde daha aktif olabiliyor. Fakat bu süreç içerisinde bebeğinizin hareketlerinin gözlemlediğiniz ritmin dışına çıktığını gözlemlerseniz doktorunuzu mutlaka arayın.
Kasılmalar başladığında ve hangi durumlarda doktorunuzu arayacağınızı doktorunuzla görüşün. Ayrıca bebeğiniz erkek ise doğumda sünnet seçeneğini düşünebilirsiniz. Minik bebeğinizin temel ihtiyaçlarını karşılamak için bu dönemde yediklerinize dikkat etmelisiniz, yani belirli bir miktar; protein, c vitamini, folik asit ve demir almanız gereklidir.
Bu dönemde her gün ceninin, iskelet yapısının gelişmesi için 250mg kalsiyum depolar. Eğer cenin rahminizin üst tarafında duruyorsa tekmelerinden dolayı göğsünüzün hemen altında kaburga bölgesinde ağrılar ve hassasiyet yaşayabilirsiniz. Bu durumu mümkün oldukça uzanarak, öne eğilmekten kaçınarak en aza indirebilirsiniz. Bu noktadan sonra doğuma kadar hava yolculuğu gebeler için önerilmez.
Hafta hafta gebelikte 29. Haftada karnınız hızla büyüyor. Ağrıyan eklem yerleriniz, mide ekşimesi ve sıkça oluşan tuvalet ihtiyacınız, rahat uyumanızı engelleyebilir. Sol tarafınıza yatarak, kan dolaşımınızı, sindirim sisteminizi ayrıca ciğer ve böbreklerinizin fonksiyonlarını daha rahat yerine getirmesine yardımcı olabilirsiniz.
Ya da birkaç yastık yardımı ile vücudunuzun pozisyonunu destekleyebilirsiniz. Mesela bacaklarınızın arasına bir yastık koymanız kalçanızı ve belinizi rahatlatmanıza yardımcı olacaktır.
Mide ekşimesi ve kabızlık devam etmekte. Progesteron adlı hormon kaslarınızı rahatlatıyor ve bu yüzden sindiriminiz yavaşlıyor. Yavaş sindirim ve daralan karnınız, gaz ve mide ekşimesine sebep oluyor. Özellikle de büyük öğünler tüketiyorsanız, sık ve küçük öğünler şeklinde yerseniz biraz daha rahat edebilirsiniz.
Hemoroit sıkıntısı başlamış olabilir. Öyle ise soğuk kompresler ve oturma banyoları fayda sağlayabilir. İlaç kullanmayı düşünüyorsanız öncelikle doktorunuza danışmayı unutmayın.
Basur
Artan kan hacmi, damarda dönen kanın azalması (damar aracılığıyla kalbe geri gelen kan) ve daha sık kabızlık gelişmesi nedeniyle hamilelikte basur yaygındır. Varisli damarlara görünüm ve semptomlar açısından benzer olan basur makat bölgesinde meydana gelir. Bazı gebelerde kaşıntı yapabilir ve rahatsız edici olabilir.
Buz torbaları, güvercin ağacı gibi damarları büzen bir bitki, kabızlık tedavisi ve oturarak geçirilen zamanın azaltılması dahil çeşitli basit yöntemler basurun azaltılmasına yardımcı olabilir. Doktorunuz ayrıca bir rektal kremde reçete edebilir.
Artan kan hacmi, damarda dönen kanın azalması (damar aracılığıyla kalbe geri gelen kan) ve daha sık kabızlık gelişmesi nedeniyle hamilelikte basur yaygındır. Varisli damarlara görünüm ve semptomlar açısından benzer olan basur makat bölgesinde meydana gelir.
Bazı gebelerde kaşıntı yapabilir ve rahatsız edici olabilir. Buz torbaları, güvercin ağacı gibi damarları büzen bir bitki, kabızlık tedavisi ve oturarak geçirilen zamanın azaltılması dahil çeşitli basit yöntemler basurun azaltılmasına yardımcı olabilir. Doktorunuz ayrıca bir rektal kremde reçete edebilir.
Hamilelikte beyin
Bazı araştırmacılar gebelik sırasında hafızanın sıklıkla etkilenebileceğini ve bu durumun doğumdan sonra ki dönemde belirli düzeyde sürebileceğini belirtmektedir. Hafızanın zayıflamasının nedenleri uyku sorunu ve oksitosin hormonundaki bir artışı içerebilir.
Arabanızı park ettiğiniz yer gibi şeyleri hatırlamakta zorlanmanıza karşın duyusal belleğiniz görsel bellekten daha çok etkilenir. Semptomlar bol bol dinlenmeyle azalabilir. Not almak ve basit bir yapılacaklar listesi hazırlamak da faydalı olabilir.
Leave a Reply