Hafta Hafta Gebelik 42. Hafta Gebelik

Hafta Hafta Gebelik 25. Hafta Gebelik

Hafta hafta gebelikte 25. Hafta bebeğiniz kendisini dış dünya için hazırlamaya hızlı bir şekilde devam ediyor; boyu yaklaşık olarak 34 cm uzunluğunda, 680 gram civarındadır.  Bebeğin kalıcı dişlerinin tomurcukları diş etleri içinde büyümeye başlayacak.  Bu dönemde süt dişleri gelişir.

El ve ayak parmaklarında tırnaklar oluşmaya başlıyor. Bebeğinizin tırnakları büyürken sizin tırnaklarınızda çok hızlı büyümeye başlayacak. Bebeğin saçları uzuyor. Vücudu yağ tutmaya başlıyor. Cildi buruş buruş ve yumuşacık. Göbek bağı artık daha güçlü ve daha kalın. Besinleri ve oksijeni bebeğinize aktarıp artıkları dönüştürülmesi için vücudunuza iletiyor.

Bebeğinizin koordinasyon duygusu gelişmekte. Minik bebeğiniz ellerini sıkmaya, el ve ayak parmaklarını oynatmaya başlıyor. Bebeğin hareketleri artık çok net bir şekilde hissedilebilir. Tat alma hissi iyice artıyor. Buruşuk cildi daha da düzelir. Burun delikleri ise açık hale gelir. Periyodik nefes alıp verme hareketleri yaparak doğumdan sonra nefes almaya hazırlanıyor.

Nefes alıp verme hareketleri akciğer gelişimini teşvik eder ve ultrason görüntülemesinde tespit edilir. Ağzının etrafındaki sinirler gelişiyor. Bu duyu, doğumdan sonra bebeğinize meme uçlarınızı bulmasında yardımcı olacak. Omurilikteki sinir sistemi oluşumunu tamamlamaktadır. Akciğerlerinde ki kan damarları gelişir. Bu hafta akciğerlerinde ki hava kesecikleri (alveol) gelişmeye başlayacak.

Yağ dokusu hızla artıyor.  Kemikleri şekillenmeye devam eder. Bebeğinizin beyni artık olgunlaşmış ve normal bir beyin şeklindedir. Bu hafta içinde bebeğinizin görsel ve işitsel sistemleri için beyin dalga aktiviteleri başlayacaktır.

Bebeğinizin saçları uzarken sizin saçlarınız da daha dolgun görünmeye başladı  Anne adayımızın ise saçları daha parlak hale gelir, bunun sebebi ise hormonlardır. Gebeliğin sonunda saçlarınız eski haline geri dönecektir. Saçlarınızın çoğaldığını farkedeceksiniz.

Ama aslında saçlarınız çoğalmıyor, yalnızca, artık dökülmüyor. Bu durumun olabildiğince tadını çıkarın  çünkü doğumdan sonra saçlarınız tekrar dökülmeye başlayacak.  Hala bacaklarınızda kramp sorunu varsa bacaklarınızı sıcak tutmayı deneyin. Kan dolaşımınızın daha sağlıklı olması için sık sık pozisyon değiştirmeyi unutmayın. Son zamanlarda nefes darlığı yaşamada artış olduğunu fark edebilirsiniz. .

Hareketleriniz kısıtlanmaya başladı ama doktorunuza danışarak egzersizlerinize devam etmenizde bir sakınca yok.

Hemoroit; gebeliğin 25.  Haftasında  hamile kadınların yarısından fazlası, rektal bölgede şiş ve kaşınma hissediyor. Bu durum büyüyen rahimin yarattığı baskı ile o bölgede azalan kan dolaşımından kaynaklanıyor.

Hemoroit tehlikeli değildir ama  acı verici olabilir hatta rektal kanamaya sebep olabilir.

Bunun yanı sıra kabızlık da hemoroitleri tetikleyebilir. Bu yüzden yeterince lif ve sıvı tükettiğinizden emin olun.

Ayak bileği şişmesi

Özellikle gebeliğin son haftalarında olmak üzere ayak bileğinde hafif şişme yaygındır. Bunun sebebi kısmen, ayak bağ dokularında hormonla ilişkili gevşeme ve kan hacmindeki artıştır. Yüksek kan basıncı, ayak bileğinde şiddetli şişme, baş ağrıları ya da idrarda protein preeklampsi denilen daha ciddi bir durumun belirtisi olabilir.

Bu semptomları yaşarsanız doktorunuza danışınız. Varisli damarlarda olduğu gibi ayak bileğindeki hafif şişme genelde ayaklarınızı yüksekte tutarak, kilo kontrolüyle, doktorunuzun onayladığı günlük egzersizlerle ve varis çoraplarıyla giderilebilir.

Rahatlama teknikleri

Gebeliğin fiziksel ve duygusal zorlukları bazen çok zorlu olabilir. Ailenizden yeterli destek almanız, yeterince dinlenmeniz, güvenli günlük egzersiz rutinini sürdürmeniz önemlidir. Hamilelik sırasında ve bebeğiniz doğduktan sonra sakin kalabilmenize yardımcı olması açısından iyi rahatlama teknikleri de önemlidir.

Meditasyon, yoga, doğum öncesi sınıfları ve biyo-geribildirim gibi programlar ruh halinizi daha iyi kontrol altında tutmanıza yardımcı olabilir. Herhangi bir egzersiz rutinine başlamadan önce doktorunuza danışın.

Bilgilendirme: Bu sayfada ki yazılar bilgi niteliğindedir, daha detaylı bilgi için doktorunuza danışınız.

Leave a Reply

Your email address will not be published.