Hafta Hafta Gebelik 42. Hafta Gebelik

Hafta Hafta Gebelik 21. Hafta Gebelik

Gebeliğin 21. Haftası; Minik bebeğiniz her gün büyüyor. Yaklaşık olarak 340 gr. ve 27 cm boyuna ulaştı bile. Bu hafta civarında bebekte hızlı büyüme ve uzama dönemi yavaşlamaya başlar, bu dönemden itibaren bebeğiniz hızla kilo almaya başlayacak. Minik bebeğiniz ara ara uyur ve uyanır. Bu zaman aralıklarını hareketlerinden anlayabilirsiniz. Her geçen gün bebeğinizin hareketlerini ve tekmelerini daha iyi hissedeceksiniz.   İşitme yeteneği geliştiği için sizi konuşurken, şarkı söylerken ve gülerken duyabilir. Tam olarak gelişmiş bir kişinin minyatür bir versiyonuna benziyor. Ancak hala avucunuza sığacak büyüklükte.  Gelişmekte olan fetüs soluk alma alıştırması yapmak için sık sık hıçkırır ve yemek yeme alıştırması yapmak için amniyon sıvısından yutar. Kendisini sıcak tutmak için gelişmekte olan cenin vücudunda yağ ve lanugo adı verilen ince bir tüy tabakası oluşturuyor.  Bebeğinizin organları artık, tükettiği sıvıdaki şekerleri bir nebze de olsa absorbe edebiliyor. Bu şeker bağırsaklarına ulaşıp dışkı olarak vücudundan dışarı çıkıyor. Böbrekleri artıkları artık daha verimli bir şekilde dönüştürebiliyor.

Rahminiz artık göbek deliğinizin üzerinde. Fetüsün bu haftadan itibaren yağ depolaması artacak ve artık bundan sonra bebeğinizin kilo alması ve beslenmesi oldukça önemlidir. Bu sebeple kendinize iyi bakın ve beslenmenizi ihmal etmeyin. Bu haftadan itibaren ayrıntılı ultrason incelemesi başlar. Minik bebeğinizin el, ayak, karaciğer, akciğer, kalp-damar sistemleri, sinir sistemleri gibi birçok organı tek tek incelenebilir. Kalıcı dişler oluşmaya başladı. Kaşları, kirpikleri ve göz kapakları oluşmaya başladı. Kan hücrelerinin tamamını yapacak olan kemik iliği 21. Haftada oluşmaya başlar.

Büyük ihtimalle şuan gayet rahat hissediyorsunuz. Gebeliğin, ilk aylarının rahatsız edici semptomlarından kurtuldunuz. Eğer iyi hissediyorsanız, rahatlayın ve keyfini çıkarın. Çünkü gebeliğinizin son üç ayı yeni zorluklarla gelebilir. Fakat ufak tefek sıkıntılar yaşıyor olabilirsiniz. Mesela cildinizin yağlanması, akne oluşumunu arttırabilir. Eğer bu oluyorsa cildinizi doğal bir temizleyici ile günde iki defa temizleyin. Kullandığınız kremlerin yağsız olmasına dikkat edin. Ağızdan alınan sivilce ilaçlarını kullanmayın.

Varisleriniz artık daha fazla belirgin. Hatta ailenizde varis sorunu yaşayanlar olduysa muhtemelen bunun için daha yatkın olabilirsiniz. Ve bu durum yaşınız ilerledikçe, tüm gebeliklerinizde daha da belirgin olmaya devam edecek. Varislerinizi azaltmak için devamlı egzersiz yapın ve elinize geçen tüm fırsatları ayaklarınızı yukarı kaldırıp dinlenmek için değerlendirin. Bunun yanı sıra varis çorapları giymek ve sol tarafınızda uyumak da faydalı olacaktır.

Bileklerinizde, bacaklarınızda ve yüzünüzde kırmızımsı ince, ağ görünümlü varis damarcıkları fark edebilirsiniz. Bu damarcıklar rahatsızlık vermemekle birlikte doğumdan sonra da yok olurlar.

Doğum eğitim sınıfı

Yaklaşık 60 yıl önce ilk kez kullanılmaya başlayan doğum öncesi eğitim sınıflarının popülerliği zaman içerisinde değişiklik göstermiştir. Sınıflar nefes alma teknikleri, rahatlama yöntemleri, emzirme ve ağrı giderme talimatları içerir. Bu sınıflar tamamen isteğe bağlıdır.

Birçok kadın doğum öncesi eğitim sınıflarının doğum için hazırlanmak maksadıyla mükemmel bir yöntem olduğunu düşünmekte, kendini daha kontrollü hissetmekte ve genel anlamda daha iyi bir doğum süreci geçirmektedir. Bu sınıflar çoğunlukla ikinci 3 ayda veya üçüncü üç ayın ilk dönemlerinde başlar. Ancak gebeliğinizin herhangi bir noktasında da bu sınıflara katılmayı tercih edebilirsiniz.

Doğum yöntemleri;

Günümüzde gebelerimizin çocuklarını doğurmak için yöntem seçerken birçok seçenek mevcuttur. Seçenekler doktorunuzla hastanede doğum yapmayı, suda doğum yapmayı ya da diğer doğum tekniklerini içerir. Doktorunuz tarafından onaylanmışsa çoğu seçenek güvenli ve uygun olarak değerlendirilir.

Yuvarlak bağ doku ağrısı

Rahmin çevresindeki bağ dokular genişleyen rahme uyum sağlarken bazen rahatsızlığa sebep olabilir. Bu duruma bağ dokusu ağrısı denir. Özellikle hareket ettiğinizde karnınızın yan tarafından kısa ya da keskin bir rahatsızlık olarak hissedilir. Dinlenmek veya dizlerinizi göğsünüze doğru çekmek bu rahatsızlığı azaltmaya yardımcı olabilir. Özellikle şiddetli olduğunda, makat bölgesine ulaştığında veya kanama meydana geldiğinde bu ağrıyı doktorunuza söylemeniz gerekir.

Omega 3 takviyesi zamanı

Omega 3’ün faydaları

  • Bebeğinizin göz gelişimini destekler.
  • Bebeğinizin ilk aylarındaki hareket kabiliyetini geliştirir.
  • Doğumdan sonra ki zamanda sağlıklı anne sütünün önemli bir öğesidir.

Sağlıklı Omega 3 alımı için besin önerileri

  • Uskumru, somon ve diğer yağlı balıklar (Balık iyi bir Omega 3 kaynağı olsa da, sınırlı tüketilmesi öneriliyor.)
  • Keten tohumu, siyah ve kırmızı fasulye
  • Ceviz, fındık, fıstık
  • Koyu yeşil sebzeler
  • Tam tahıllı ürünler

3 Omega 3 içeren atıştırmalık önerisi

Tam tahıllı tost ekmeği üzeri uskumru pate

Buharda pişirilmiş sebzeler yanında ızgara somon

Bir çanak tam tahıllı kahvaltılık gevrek

Bilgilendirme: Bu sayfada ki yazılar bilgi niteliğindedir, daha detaylı bilgi için doktorunuza danışınız.

Leave a Reply

Your email address will not be published.