Hafta hafta gebelikte 20. Hafta; 40 haftalık gebelik süresince 20 haftayı tamamlayarak hamileliğin tam yarısını geride bırakmış bulunmaktasınız. Minik bebeğinizin boyu ortalama 25 cm, kilosu ise 300 gr gelmektedir. Ceninin tekmeleri bu haftada çok daha belirgin olabilir. Anne adaylarımızın genelde midede kelebekler varmış bir his olarak tanımladığı bu hareketlerin çoğunu artık hissedebilirsiniz.
Beyninin duyuları kontrol eden bölgesi hızla gelişiyor. Bebeğiniz bu aralar yutkunma hareketini çok sık yapar, bu sindirim sistemini geliştirmek için önemli bir harekettir. Aynı zamanda cenin ilk dışkı denilen siyah yapışkan bir madde de üretir. Bu madde bağırsaklarda tutulur ve dışarı atılmaz. Doğduktan sonra ilk bezinde rastlayacaksınız. Fetüs artık sesleri duymaya başlar. Vücudun dışından gelen sesleri ve konuşmaları duyabilir. Tepki verebilir. Kalp atışları güçlenir.
Kız bebeklerin rahmi gelişiyor ve yumurtalıklarında ilkel yumurtalar oluşuyor. Erkek bebeklerde ise, testisler oluşmaya başlıyor. Eğer ultrason olmak üzereyseniz, doktorunuz bebeğinizin cinsiyetini belirleyebilir. Bebeğinizin sinir hücrelerindeki artış yavaşladı fakat şu an daha karmaşık bağlantılar kuruluyor. Hatta bebeğinizin sinirleri ve kasları, artık esnemekten keyif almasını sağlayacak kadar gelişmiş durumda.
20. HAFTA DOKTOR ZİYARETİ
Hamilelik sırasında ki tüm doktor kontrolünde olduğu gibi, 20. Hafta ziyaretinde de genelde kilo ve kan basıncı ölçümü, idrarda protein ve şeker ölçümü ve bebeğinizin kalp hızı ölçümünü içerir. Normal gebeliklerde ultrason 20. haftada yapılmak üzere planlanır. Amacı bebeğin gelişimini kontrol etmektir ve yaklaşık 60 dakika sürer. Ultrasonda doktorunuz bebeğinizin fiziksel gelişimine ve plasentanın pozisyonuna bakar. Bebeğinizin kalp atışlarını duyabilir, el ve ayaklarını ekranda görebilirsiniz.
Ama neyin neresi olduğunu anlamak için doktorunuzdan yardım almanız gerekecektir. Ultrasonla bebeğinizin anatomik incelemesi yapılacak ve bu inceleme belirli anormalliklerin saptanmasına yardımcı olacaktır. Bu inceleme de cinsiyet belirlenebilir.
CİNSİYETİN BELİRLENMESİ
18-20 hafta civarında detaylı ultrason incelemesi yapılacaktır. Daha uzun ve daha ayrıntılı olan bu ultrason genelde bir uzman teknisyen tarafından bir görüntüleme merkezinde gerçekleşir. Çoğu durumda cinsiyet %80-90 doğrulukla belirlenir. Ultrason öncesinde bebeğinizin cinsiyetini öğrenip öğrenmemek isteğinizi söyleyin.
VAJİNAL AKINTI
Artık lökore denilen, kokusuz veya hafif kokulu beyazımsı bir renkte vajinal akıntıyı fark etmiş olabilirsiniz. Bu akıntının sebebi artan östrojen düzeyi ve vajinal alanda ki ek kan akışıdır. Tehlikeli olmamakla birlikte bu akıntıyı azaltacak çok az şey vardır. İnce ped ve pamuklu iç çamaşırı kullanmayı deneyebilirsiniz. Ve bölgenin temizliğinden emin olun. Tampon ve vajinal yıkamadan kaçının. Ağrı, kaşıntı, kanama ya da kötü bir koku duyarsanız doktorunuza danışın.
Bu haftadan itibaren bebeğiniz hızla büyümeye başlayacak ve bu durumda da sizde de kilo artışları olacaktır. Artık eski kıyafetleriniz dar gelmeye başlayabilir. Vücut çatlakları özellikle karın, basen, kalça da olmak üzere başlayabilir. Buna duruma dikkat etmeli bu bölgeleri nemli tutmalı ve krem kullanmalısınız. Sırt ve bel ağrılarınız artarak devam edebilir. Belinizi küçük bir yastıkla destekleyerek oturun ve uzun süre ayakta kalmamaya özen gösterin.
DEMİR TAKVİYESİ ZAMANI
Gebeliğin bu dönemde vücudunuzdaki demir oranına dikkat etmelisiniz. Kanınız için önemli olan demiri, dengeli beslenerek alabilirsiniz. Anemi (kansızlık) riskini azaltmak için düzenli olarak kontrol edilmeyi ihmal etmeyin.
Kanınızdaki demir oranı tükettiğiniz diğer şeylerden etkileniyor olabilir. Kalsiyum, çayda ve kahvede bulunan fenolik içerik vücudun demir alımını engelleyebilir.
C Vitamini ise destekler. Bu yüzden, demir oranı yüksek olan besinler tükettikten sonra, bir bardak meyve suyu ya da meyve tüketmeniz yararlı olabilir.
DEMİR ORANI YÜKSEK BESİNLER
- Yağsız et, yağlı balık
- Yumurta
- Tam tahıllı ürünler
- Koyu yeşil sebzeler (Brokoli, tere, ıspanak, karalahana)
- Çerez (Özellikle Kaju fıstığı)
- Bakliyatlar (Nohut, fasulye, mercimek vs.)
- Kuru meyve (Kayısı, erik, üzüm vs.)
Yapılabilecekleriniz listesi;
- Diş doktoru muayenesi yaptırın.
- Grip aşısı yaptırmayı görüşün.
- Kalsiyum ve D vitaminini görüşün.
- Cinsel ilişkinin güvenliği konusunu görüşün.
- Hafta doktor ziyareti planlayın.
- Bebeğinizin cinsiyetini öğrenme kararınızı konuşun.
- İnce ped veya pamuklu iç çamaşırı satın alın.
Leave a Reply