Hafta hafta gebeliğin 18. Haftasında bebeğiniz artık 14 cm boyunda ve hızla büyümeye devam ediyor. 18. Haftada olan bebeğiniz ortalama 200 gr. gelmektedir. Artık günlük bir rutini ve uyuma alışkanlığı var. Eğer doğacak olan bebeğiniz erkekse, cinsel organları ultrasonda rahatça tespit edilebilir. Eğer bebeğiniz bir kız olacaksa, rahmi ve yumurta kanalı şekillenip yerlerini buldu. Refleksleri daha çok gelişir.
Hıçkırır, esner, rahim içinde hareket eder. Yumuşak kıkırdak benzeri kemikler sertleşmeye başlar, böylelikle kalsiyum ve D vitamini beslenmenizin önemli bir parçası haline gelir. Eşsiz parmak izleri oluşmaya başlıyor ve tutuşu güçleniyor. Bebeğiniz hızla büyüyor ve artık güçlenerek hareket etmeye başladı. Bebeğiniz hareket etmeye başladığında bu hareketler artık anne adayımız için daha çok fark edilebilir.
Eğer hissedemiyorsanız endişelenmeyin 20. Haftadan sonra daha net ve daha çok hissedeceksiniz. Kulakları çalışmaya başladı ve dışarıdan gelen yüksek seslere tepki verebilir. Bu tepkiler tekme şeklindedir. Fakat bu sizin ilk hamileliğiniz ise, bu yumuşak hisleri fark edemiyor olabilirsiniz. Bebeğinizin ilk dışkısı bağırsaklarda birikmeye başlar. Bunu doğumdan sonra dışarı atacaktır. Küçük ciğerlerinde hava torbaları gelişiyor. Bu aşamada hıçkırıkla tanışmış olması mümkün ama siz henüz bunu hissedemiyorsunuz.
Kardiyovasküler sisteminiz büyük ölçüde bir değişikliğe uğruyor. Bu dönem boyunca kalp basıncınız normalden daha düşük olacak. Uzanırken ve oturur pozisyondayken ani olarak yerinizden kalkmasanız daha iyi olur. Çünkü baş dönmeleri yaşayabilirsiniz.
Bu haftada yorgun, enerjisiz hissediyor olabilirsiniz. Bu yaygın belirti çoğunlukla hormon değişikliğinden ve daha yoğun çalışan kalbinizden kaynaklanıyor. Dolaşım sisteminiz büyük değişikliklerden geçiyor, bu dönem içerisinde tansiyonunuzun normalden daha düşük olması normal bir durumdur.
Gün içinde bolca sıvı tüketin. Yatakta yan yatın. Eğer sırtüstü yatarsanız, rahiminiz büyük bir damarı tıkayıp, kanın kalbinize geri gitmesine sebep olabilir. Bir yastığı belinizin altına ya da bacaklarınızın arasına yerleştirerek, konforlu bir pozisyonda uyumaya özen gösterin. Gün içerisinde sıkça ve hafif yemekler tüketerek kan şekerinizi dengelemeye çalışın.
Grip Aşısı
Hamile kadınlara grip aşısı yapılması önerilebilir. Bu aşılar düzenli mevsimsel grip aşısını ve ek H1N1 aşısını içerebilir. Yumurtaya alerjiniz varsa veya grip aşısına daha önce alerjik reaksiyon gösterdiyseniz bunu doktorunuza mutlaka bildirin.
Sırt Ağrısı
Sırt ağrısı gebelikte görülen yaygın bir sorundur. Sırt ağrısı yaşamaya başlarsanız; ayakta beklemekten, uzun süre oturmaktan ve ayrıca ağır kaldırmaktan (10 kg üstü) kaçınmalısınız. Ilık ısıtma pedleri, hafif egzersiz, rahat ayakkabılar veya eşinizin sırt masajı yapması da faydalı olabilir. Doktorunuz almanızı söylemediği sürece asprin gibi NSAID türü ilaçlardan kaçınmanız önemlidir.
KALSİYUM VE D VİTAMİNİ
Kalsiyum ve D vitamini gebelikte ya da değil, her kadının beslenmesinde önemlidir. Gelişmekte olan bebeğinizin kemiklerinin, sinir sisteminin ve diğer organlarının yeterince gelişmesi için daha fazla kalsiyum ve D vitaminine ihtiyaç duyduğundan bu besinler hamilelik sırasında daha kritik öneme sahiptir. Hamile kadınlar genelde günde en az 200 uluslararası birim D vitamini ve 1000 mg kalsiyuma ihtiyaç duyarlar.
Güneş ışığına sınırlı düzeyde maruz kalan kadınlarda, D vitamini açısından zengin olmayan şekilde beslenen kadınlarda, D vitamini eksikliği riski vardır. Güneş ışığı D vitamininin önemli bir kaynağıdır. Diğer kalsiyum ve D vitamini kaynakları; katkılı sütler, somon, ton balığı gibi balıklar, doğum öncesi vitaminler, balık yağı, brokoli, tofu ve portakal. Doktorunuzla uygun kaynakları konusun.
Sağlıklı ve enerji verecek atıştırmalık önerileri
- Küçük bir kâse dolusu taze meyveli yoğurt
- Tam tahıllı ekmek üzeri sardalya
- Tam tahıllı peynirli kraker
- Meyve smoothie’leri
- Havuç ve humus
- Bir avuç kuru meyve
- Tam tahıllı salatalı tavuk dürüm
- Fıstık ezmeli tam tahıllı tost ekmeği
Kegels Nedir? & Nasıl Yapılır?
Kegels pelik tabanınızın kaslarını güçlendiren egzersizlere denir. Bu kaslar rahim, mesane, vajina ve rektumunuzu destekleyen kaslardır. Egzersizler, gebelikte ve sonrasında idrar kaçırmanıza mani olur.Hatta doğum esnasındaki acıyı dahi hafifletebilir. Rektal bölgenizdeki kan dolaşımını sağladığı için hemoroit (bağsur) oluşumunu önler ve doğumdan sonra dikiş atılması gerekiyorsa yaranın daha çabuk iyileşmesine yardımcı olur.
Kegels egzersizleri nasıl yapılır?
Vajinal bölgenizdeki kaslarınızı idrarınızı tutar gibi iyice kasın.
Sıkma ve kaldırma tekniği kullanarak pelvik tabanınızı çalıştırın. Bu sırada bacaklarınız ve karnınızın gergin olmaması gerekiyor.
Nefes almayı unutmayın. Bu duruşta 10 saniye boyunca kaldıktan sonra rahatlayın.
Bu egzersizleri 10’luk setler halinde uygulayın ve günde 3-4 set yapmaya çalışın.
Leave a Reply