Gebeliğinizin 14. Haftasında bebeğiniz artık 8,5 cm uzunluğunda veya bir kivi büyüklüğündedir. Ağırlığı ise 40-45 gr.’dır. Bebeğinizin başında saç çıkmaya başlıyor. Kafası artık vücuduna göre daha uygun bir büyüklük oranında. Yüzü buruşturma, kaşlarını çatma ve gözleri kısma dahil basit yüz ifadeleri ultrasonda artık görülebilir. Bu hafta da cenin nefes alıp vermeye başlar. Nefes alıp vermesi hava ile değil amnion sıvısı ile olur. Amnion sıvısını akciğerlerine alır ve sonra tekrar ağzından dışarı atar. Bu şekilde solunum egzersizleri yapar. Bebeğinizin çok ince tırnakları vardır. Bu haftadan itibaren bebeğiniz annesinin sesini uğultulu bir biçimde işitmeye başlar. Ancak bu ses net değildir. Göz kapakları gelişiyor ve küçük ince tırnakları beliriyor. Cenin sizin sesinizi ancak 25. Haftada net bir şekilde duyabilir. Boynu uzadığı için başını her iki yana da çevirebilir. Artık küçük bebeğiniz bir parmak izine sahiptir. Bir doppler cihazı yardımı ile bebeğinizin kalp atışı artık duyulabilir. Boynu gelişmeye başlıyor. Saçları dışında, “Languo” denen tüm vücudunu kaplayacak ve onu sıcak tutacak tüyleri uzuyor. Hamileliğinizin ilerleyen zamanlarında bu tüyler, oluşan yağ tabakası ile değiştirilecek.
Anne adayımızda rahim büyümeye devam ettikçe, ağırlık merkezi değişir. Bu yüzden sırt kaslarında zorlanma ve ağrılar olması normaldir. Rahim başı kasık kemiğinizin birazcık üstüne geldi. Bu da karnınızı belli etmeye başlar. Artık dışarıdan dikkatli bakıldığında hamile olduğunuz anlaşılır.
Hamilelik giysileri
Gebeliğiniz ilerledikçe bazı yeni giysiler almayı düşünmeniz önemlidir. Hamilelik giysileri değişen vücudunuz için daha iyi destek ve rahatlık sağlar. Birkaç pantolon ve bluz alın, mutlaka rahat ayakkabılar giymeniz gerekiyor. Ödünç hamile giysileri de bulabilirsiniz. Genelde az kullanılmış olurlar.
Kabızlık
Hormonlardaki düzelme ve rahmin bağırsaklarda ki basıncı kabızlığa katkıda bulunabilir. Bu semptomları azaltmak için bol sıvı ve lifli gıdalar tüketin. Bazı yoğurtlarda ki probyotikler de faydalı olabilir. Yüksek lifli gıdalar; kayısı suyu, yulaf, taze sebze meyve ve tam buğday ürünlerini içerir.
Deri döküntüsü
Belirli cilt döküntüleri sistemik bir hastalığın veya diğer hastalıkların bir belirtisi olabileceğinden, herhangi bir yeni döküntü olması halinde bunu doktorunuzla görüşmeniz gerekmektedir. Kaşıntılı deri döküntüsü hamilelikte seyrek bir durum değildir. Hormon düzeylerinde ki değişikliklerle tetiklenebilir. Deri döküntüsünün özel bir türüne polinorfik gebelik erüpsiyonu, prüritikürtikaryelpapüller ve hamilelik döküntüsü veya PUPP’ler adı verilir. Bu deri döküntüsü tipi rahatsız edici olabilir ancak zararlı değildir. Herhangi bir yeni ilaç kullanmadan önce doktorunuza danışınız.
K Vitamini takviyesi zamanı
K Vitamini kan pıhtılaşması ve kemik sağlığı için önemlidir. Vücudunuz fazla K Vitamini rezervlerini karaciğerde muhafaza eder bu nedenle az miktarda tüketilmesi gerekir. Fakat eğer bebek anne karnındayken yeterli K Vitamini alamıyorsa, doğumdan sonra nadir görülen bir kanama bozukluğu meydana gelebilir. Sentetik K Vitamini toksik olabileceğinden takviyeler yerine, K Vitamini içeren besinler tüketmeniz önerilir.
K vitamini içeren besinler
- Brokoli, ıspanak, lahana gibi yeşil yapraklı sebzeler
- Sebze yağları, soya yağı
- Yumurta
- Yağsız et
- Süt ürünleri
K Vitamini içeren atıştırmalık tarif önerileri
- Ispanak ve peynirli dürüm
- Lahana salatası
- Izgara tavuklu ıspanak salatası
- Süt bazlı, bir kaşık yoğurt içeren meyveli içecek
Leave a Reply