Hafta Hafta Gebelik 42. Hafta Gebelik

Hafta Hafta Gebelik 13. Hafta Gebelik

Gebeliğin 13. haftası, ikinci trimestreye girdiğinizi gösteren önemli bir diğer gelişimsel dönüm noktasıdır. Hamileliğin en rahat önemleri olduğu için bu dönem gebeliğin balayı ayları olarak bilinir. Bulantılar azalmaya başlar. Enerjinizin arttığını fark edeceksiniz. Gebeliğin 13. Haftasında bebeğiniz yaklaşık olarak 25 gr ağırlığında ve 8 cm boyunda. Bir şeftali büyüklüğünde…   Önümüzdeki haftalarda bebeğinizin oranları dengelenecek. Şu an kafası vücudunun 1/3’ü kadar.  Bebeğinizin kafası hala vücudunun 3‘te biri kadardır.  Kafa ve vücut orantılı değildir. Ancak yakın bir zamanda vücudu ile orantılı bir hale gelecektir. Doğum yaptığınızda kafası vücudunun 4/3’ü büyüklüğünde olacak. Uyanıkken çok aktif; esniyor, tekmeliyor, dönüyor, küçük parmaklarını oynatıyor. Cildinde ince yumuşak tüyler belirmeye başladı. Emme ve yutma refleksleri güçleniyor.

Küçük ses telleri gelişiyor. Ancak yaklaşık 6 ay sonra ses üretilmeye başlayacak. Pankreas insülin salgılamaya başlıyor, karaciğerinden safra sıvısı salgılanabilir ve bağırsaklar göbek bağından karında ki kalıcı bölgesine doğru hareket ediyor. Ceninin vücudunda şu an hiç yağ olmadığı için cildi transparan durumda. Küçük bebeğinizin beyni gelişmeye devam ediyor. Buna bağlı olarak hareketleri üzerinde ki kontrolü de artacak. Damaklarının altında 20 adet dişi oluşmuş durumda. Cinsel organları; yumurtalıklar, testisler gelişti. Eğer bir kız bebek bekliyorsanız, yumurtalıklarında 2 milyondan fazla yumurtası var.

Tebrikler! Artık ikinci üç aya giriyorsunuz.  Bebeğinizin doğumuna aylar olsa da göğüsleriniz ve süt kanallarınız emzirmeye hazırlanıyor. Yakında “Kolostrum adı verilen sıvıyı üretmeye başlayacaklar. Bu sıvı besinlerle dolu ve bebeğinizi ilk besleyecek süt.

Göğüsleriniz büyüdükçe ağırlaşıyor ve sertleşiyor. Telli sutyenlerin zararları kanıtlanmış olmasa da, göğüslerinizin doğal değişimini engelleyebileceği, gelişen süt kanallarına zarar verebileceği için birçok uzman, bu sıralarda telsiz sutyen kullanmanızı öneriyor.  Vajinal akıntınızın arttığını gözlemlemiş olabilirsiniz. Bu tamamen normal bir durum ve hamileliğiniz boyunca artarak devam edecek.

Bu akıntı östrojen artışından ve pelvik bölgedeki kan dolaşımının hızlanmış olmasından kaynaklanıyor. Önemli bir amacı var: Doğum kanallarını enfeksiyonlardan korumak ve sağlıklı bakteri sayısını dengelemek. Bu dönemde libidonuzun yükselme ihtimali yüksek. Hamileliğiniz süresince cinsellik anlamında gel-gitler yaşayacaksınız. Zaman zaman istekli, zaman zaman isteksiz olabilirsiniz. En iyisi bu konuyu akışına bırakın ve bedeninizin isteklerini dinlemeye çalışın.

Hala yorgunluk yaşıyorsanız ancak uykuya dalmakta zorlanıyorsanız, şikayetleriniz azalmaya başlayacak.  Birçok kadının ikinci üç aya geldiğinde iştahının daha iyi olduğunu ve enerji düzeyinde biraz artış yaşadığını söylediğini duymaktan mutlu olacaksınız.

Aşermeler

Bulantıdaki azalma ve gelişmekte olan ceninin büyümesi sayesinde yeme isteğiniz geri gelebilir. Bu aşamada aşermeler yaygındır. Sağlıklı atıştırmalıkların sorun yaratmadığını ancak karbonhidratlar,  tatlılar veya yağlardaki tüketiminizi veya toplam kalori alımınızı çok artırmamanız gerektiğini unutmayın.  Aslında vücudunuz gelişmekte olan bir beslenme cenini desteklemek için günde fazladan sadece 300 kaloriye ihtiyaç duyar. 300 kaloriden oluşan bir beslenme ve kalori örneği bir bardak süt ve iki dilim tam buğday ekmeğinden tostu içerir.

Düşük konusunda endişeleniyor musunuz?

Düşük konusunda endişelenmeniz normaldir. Bu aşamada, çoğu düşük vakalarının birinci 3 ayın ilk birkaç haftasında meydana geldiği bilgisiyle kendinizi rahatlabilirsiniz. Tüm gebeliklerin beşte biri gibi bir bölümü düşükle sonlanıyor olsa bile bu risk gebelik ilerledikçe biraz azalır. Düşük için riskler ileri yaş, sigara kullanımı, alkol, belirli ilaçlar, toksinlere maruz kalma, anne sağlığının zayıf olması ve listeriya, kızamık, kabakulak, kızamıkçık, HIV, ve sitomegalovirüs gibi belirli enfeksiyon tiplerini içerir. Birçok kadında bu risk faktörlerinin hiçbiri yoktur. Doktorunuzla bu konuyu görüşmeniz önemlidir.

Lif takviyesi zamanı

Hamilelikte dengeli ve besleyici besin tüketmeniz hem sizin hem de bebeğiniz için önemlidir. Lif ise sindiriminize çok faydalı olacak besinlerden biridir.

İki çeşit lif vardır. Çözünmez lif organlardan parçalanmadan ve erimeden geçer; diğer besinlerin de geçmesini sağlar. Diğer lif türü ise çözünebilirdir. Bağırsakların fermente olmasını sağlar ve böylece sağlıklı bağırsak bakterileri için iyi bir besin kaynağı oluşturur.

Lif sadece bitkisel gıdalardan alınır. Çözünür ve çözünemez lifler genelde bir arada bulunur. Bu bağlamda çeşitli lif kaynaklarından beslenmek iki türün dengelenmesini sağlayabilir.

İyi çözünebilir lif kaynakları

  • Çavdar, yulaf, arpa
  • Fasulye ve bakliyat
  • Meyve ve sebzeler

Çözünemez lif kaynakları

  • Buğday kepeği
  • Tam tahıllı gevrek ve ekmek
  • Kahverengi (Kepekli) pirinç
  • Meyve ve sebzeler
  • Tohumlar

Lif tüketimini arttıran 2 yemek önerisi

  1. Portakal suyu yerine tam portakal yiyin.
  2. Sebze çorbası yerine sebzeli fasulye çorbası için.

Bilgilendirme: Bu sayfada ki yazılar bilgi niteliğindedir, daha detaylı bilgi için doktorunuza danışınız.

Leave a Reply

Your email address will not be published.