Gebeliğin 12. Haftasında bebeğin boyu yaklaşık 5 cm. kilosu 15 gr.dır. Yani büyükçe bir erik kadar. Bebeklerin ağırlıkları boylarından daha hızlı yol kat eder. Yüzü insan yüzüne benzemeye başlıyor. Gözleri yerlerini aldı, kulakları şekilleniyor. Saçları uzamaya, yumuşak el ve ayak tırnakları oluşmaya başladı. Bebeğinizin bütün organları şekillenmiştir, oluşmuştur. İç ve dış organların hemen hepsi çalışır durumdadır.
Bu hafta sinir hücreleri de hızla çoğalmaya başlar. Sinir hücreleri arasında ki bağlantıyı sağlayacak beyin sinapsları da hızla oluşmaya başlar. Ağzında, sonrasında süt dişleri olacak 20 küçük tohumcuk oluşuyor. Ses telleri doğduktan hemen sonra kullanılmak üzere tamamlandı. Gözleri kafasının yanından ön kısma doğru gelmeye başlar. Kulakları tam yerindedir. 12. Hafta da bebeğin tüm organları oluşmuştur. İşlevleri belirlenmiş olan organlar artık hacim olarak büyümeye başlarlar. .Ancak bir iki hafta içerisinde ultrason ile ayırt edilebilecek hale gelir. Bazı kemikleri sertleşmeye başlıyor.
Henüz hissetmemiş olabilirsiniz ama uyanık olduğunda başparmağını emebiliyor, hareket ediyor ve tekme atabiliyor. Bebeğin cinsiyeti şekillenmeye devam eder. Sindirim sistemi çalışıyor ve sindirim kasları esnemeye başlıyor. Buna doğduktan sonra, yediklerini bağırsaklarından itebilmek için ihtiyacı olacak. Kemik ilikleri akyuvarları üretmekle meşgul. Akyuvarlar onu doğduktan sonra enfeksiyonlara karşı koruyacak. Hıçkırdığına ultrasonda şahit olabilirsiniz. Rahminiz şimdi küçük bir kavun büyüklüğünde ve göbek deliğinize doğru ilerlemeye başladı. Bu durum karınızın belirginleşmesine neden olabilir. Vücut gelişimi tamamlanmak üzere. Artık organlarının olgunlaşacağı dönem başlayacak ve bu süreç tam 28 hafta sürecek.
Kalp atışı
12. hafta ya da 13. Hafta da ceninin kalp atışı sesi dakikada 150 kez atar. Bir doppler cihazı ile duyulabilir. Birçok anne adayı bebeğinin kalp atışını duymanın oldukça rahatlatıcı olduğunu söyler.
Burun semptomları
Progesteron düzeylerinde ki artışlar ve kan hacmi burun tıkanıklığı, burunda dolgunluk, burun akıntısı ve tahrişe neden olabilir. Bazı hamileler burunda kuruluk, burun kanaması gibi farklı semptomlar yaşayabilirler. Genelde hamileliğin ilk dönemlerinde görülürken herhangi bir zamanda da gelişebilir. Doktorunuz serum fizyolojik veya antihistaminik kullanmanızı önerebilir. Maalesef hamilelik sırasında kullanım için güvenli olan çoğu tedavi çok etkili değildir. Hamilelik sırasında herhangi bir yeni ilaç kullanmaya başlamadan önce daima doktorunuza danışınız.
Bu haftada rahim genital organların bulunduğu kemik çatınızdan yukarı doğru hareket etmeye başlar. Böylece mesane üzerinde ki baskı yok olur. Sık idrara çıkma şikayetiniz hafifler. Kan hacmi artmasıyla baş ağrısı olabilir. Bazı kadınlarda bu hafta da mide yanması da baş göstermektedir.
Mide ekşimesi yaşamaya devam ediyorsunuz. Yattığınızda mide asidi yemek borunuzu aşabilir; yanmaya neden olan sebep budur.
Koryonikvillus için örnek alma
Bazı belirli yüksek riskli hamileliklerde veya doktorunuz ilk tarama testiniz veya önce ki tıbbi geçmişiniz konusunda endişelenirse, bir koryonikvillus testi yapılabilir. Bu test down sendromu, orak hücre anemisi veya diğer genetik bozuklukların tespit edilmesi için plasentadan küçük bir biyopsi örneği alınmasını içerir. Bu test ile bir düşük riski olabilir. (300’de 1) Bu nedenle bu testi yaptırmadan önce herhangi bir sorunuz varsa doktorunuza sormaya çekinmeyin.
Mide ekşimesi yaşamamak için
- Günlük sıvı tüketiminizi öğünlerle tüketmektense, öğün aralarında tüketin.
- Daha ufak ve kolay sindirilebilir porsiyonlar yiyin.
- Lokmalarınızı iyi çiğneyin.
- Acı gıdalar, ekşi meyve suları, kahve ve çikolata yemekten kaçının.
- Yatarken kafanızı ve göğsünüzü vücudunuzdan daha yüksekte konumlamaya özen gösterin.
- Vücudunuzun yediklerinizi sindirebilmesi için akşam yemeklerinizi erken tüketin.
Yapılacaklar listesi
- Sağlıklı atıştırmalıklar alın.
- Hamilelik sütyenleri satın alın.
- Tarama testleri hakkında doktorunuzla görüşün.
- Gerekliyse Koryonikvillus için örnek alma hakkında konuşun.
Leave a Reply