Hafta Hafta Gebelik 42. Hafta Gebelik

Hafta Hafta Gebelik 4. Hafta Gebelik

Hafta hafta gebelikte 4. Hafta; gebelikte 4. Haftanızda embriyonik dönemin başlangıcını belirliyor. Bugünden itibaren 10. haftanıza kadar, bebeğinizin tüm organları gelişmeye hatta bazıları çalışmaya başlayacak. Plasentanız oluşma sürecinde; bu haftanın sonunda kanınızdaki besinleri bebeğinize aktarmaya başlayacak. Bu esnada, bebeğinizin içinde geliştiği amniyotik kese kırmızı kan hücreleri üretiyor. Bu şekilde plasenta devreye girene kadar bebeğinizi besleyecek.

Rahme yerleşme (implantasyon)

Embriyo rahiminize yerleşti (implantasyon) ve vücudunuzda ve rahiminizde fizyolojik değişiklikleri başlatmak için hormon salgılamaya başlıyor. Bu yerleşme (implantasyon) aşaması lekelenme adı verilen küçük miktarda vajinal kanama ile ilişkilendirilebilir. Kanama görürseniz doktorunuza veya ebenize danışın, böylelikle herhangi bir tedavi gerekip gerekmediğini belirleyebilirler.

Doğum öncesi vitaminler

Doğum öncesi multivitamin almaya başlamanız (veya devam etmeniz) gerekiyor. Bu vitaminler beyin ve göz gelşimini desteklemek için omega-3 yağ asitlerini (dha) ve nöral tüp kusurlarını önlemeye yardımcı olacak en az 400 mikrogram folik asidi içermelidir. Hangi vitaminlerin sizin için en iyisi olduğunu belirlemek için doktorunuza  danışın.

Hormon üretiminin başlaması

İnsan koryonikgonadotropini (hcg) adı verilen hamilelik hormonu üretilmeye başlıyor ve bu hormon vücudunuza artık yumurta üretmemesini söylüyor. Hcg hamilelik sırasında bağışıklık toleransının desteklenmesine ve progesteron düzeylerinin korunmasına yardımcı olabilir. Dolayısıyla hamilelikle ilişkili bazı semptomlara dolaylı olarak katkıda bulunur. Hcg ayrıca yakında hamilelik testinizin pozitif çıkmasını sağlayacak hormondur.

  • 4.hafta içinde hamile olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz. Kesin sonuç elde etmek için, bu haftanın sonunu bekleyip bir gebelik testi yapabilirsiniz. Bu hafta sonunda adet gününüzün geciktiğini fark edeceksiniz. Adet görür gibi kısa süreli lekelenme olabilir. Bu daha önce de bahsettiğimiz gibi implantasyon aşamasında olabileceğinden çok sıkıntı yaratan bir durum değildir. Adet görmeyecek olsanız bile adet görecekmişsiniz gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Hamilelik beklediğinize göre adet gecikmesini beklemeden kanda beta hcg hormonu ölçümü ile gebelik tanısı henüz bu hafta da konulabilir.

4 haftalık gebeliğin boyu gözle veya ultrasonla görülmeyecek kadar küçüktür. 1 mm boyundadır. Kalp atışları da bu hafta duyulma ve görülmez. Bu haftada bebeğin beyninin oluşacağı bölüm meydana gelir ve sinirler oluşmaya başlar. Amnio sıvısı toplanmaya başlamıştır. Bu sıvı diğer haftalar ve aylar boyunca bebeğin içinde rahat olabileceği bir ortam hazırlamış olacaktır.

*  Blastosit denilen hücrelerin küçük bir bölümü fallop tüpünüzden başarılı bir şekilde geçerek rahminize yerleşir.

* Rahme yerleşen hücrelerin bu kümesine bir embriyo denilir ve bu embriyo bir pirinç tanesinden daha küçüktür.

* Rahme yerleşen embriyo evde hamilelik testinde pozitif sonuç almanıza neden olabilecek hormonları üretmeye başlar. Bazı kadınlarda test sonucu bir hafta daha geçene kadar pozitif olmayacaktır.

Artık hamilesiniz, vücudunuz da değişimler başlayacak. Kilo alımları, duygusal değişiklikler, bulantılar, bacaklarda kramplar, hazımsızlık, yorgunuk gibi..

İlaç kullanıyorsanız ya da başka kaygılarınız varsa bunları doktorunuzla paylaşın.

Ay ay gebelik durumuzu  sitemizden takip edebilirsiniz .

Gebelik testi uygularken dikkat edilmesi gerekenler

  1. Gebelik testinizin son kullanım tarihini kontrol edin. Testi nemli veya sıcak yerlerde sakladıysanız işlevini kaybetmiş olabilir. Bu durumda yenisini almalısınız.
  2. Testi uygulamak için hazır olduğunuzda kullanım talimatlarını dikkatlice okuyun. Daha sağlıklı ve kesin bir sonuç almak için sabah ki ilk idrar boşaltımında uygulamanız önerilir.
  3. Eğer periyodunuz geciktiyse ama test sonucu yine de negatif çıkıyor ise, tekrarlamak için birkaç gün veya bir hafta bekleyin. Test sonucunuzun negatif çıkması kesin olarak gebe olmadığınızı göstermez.
  4. Test çubuğundaki çizgi belli belirsiz görünüyorsa ama sonuç pozitif ise, hamile kalmış olma ihtimaliniz oldukça yüksektir. Emin olmak için testi birkaç gün arayla tekrarlayabilirsiniz.
  5. Tekrarlanan test yine pozitif çıkıyorsa tebrikler, hamilesiniz.
  6. Eğer ikinci test tamamen negatif ise, erken düşük yapmış olabilirsiniz. Uzmanlar gebeliklerin %20 ile %30 oranında düşük ile sonlandığını tahmin ediyor.

Yapılacaklar listesi

Son adet tarihinizi kaydedin.

Doğum öncesi doktor muayenesi randevunuzu alın.

Doktorunuzla ovulasyon takibi hakkında görüşün.

Doğum öncesi vitaminleri almayı görüşün.

Bilgilendirme: Bu sayfada ki yazılar bilgi niteliğindedir, daha detaylı bilgi için doktorunuza danışınız.

Leave a Reply

Your email address will not be published.